28 °C Budapest

Mi kell a magyar klímavédelemhez?

2009. november 20. 17:13

A mai napon a hazai klímavédelemmel és karbonpiaccal foglalkozó szakemberek egy Gödöllőn megrendezett konferencián fogalmazták meg azokat a szempontokat, amelyek ajánlatosak lennének egy újabb klímaegyezmény kidolgozásakor. A résztvevők egyetértettek abban, hogy gazdaságilag értelmezhetőbb feltételeket lenne szükséges megadni a karbonpiac esetében, valamint abban is, hogy be kell vonni az egyének érdekeltségét a klímavédelembe.

Mi az, amit Magyarországnak képviselnie kell a Koppenhágai Klímacsúcson? Mi az, amivel Magyarország hozzájárulhat a világ kibocsátás-csökkentéséhez? Milyen prioritásokat fogalmaz meg a hazai pénzügyi szektor a klímacsúccsal kapcsolatban? Lehet-e hazánkban is üzlet a klímavédelem?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestek a választ a gödöllői Szent István Egyetemen a mai napon megtartott első Karbonpiac Emisszió Kereskedelmi Expon és Konferencián az ott egybegyűlt szakemberek. A szervezők nem titkolt szándéka szerint a konferencia megrendezésével konkrét javaslatokat kívántak megfogalmazni a környezetvédelmi tárca és a miniszterelnöki hivatal számára a Koppenhágai klímacsúcson képviselendő magyar álláspontal kapcsolatban. Mindezeket Dr. Fogarassy Csaba, az Egyetemi Klímatanács Főtitkára foglalta össze a konferencia során megtartott kerekasztal-beszélgetések alapján három pontban:

 • Egy olyan klímastratégiát kell kidolgozni, amely a lehető legköltséghatékonyabb a jelenlegi Európai rendszer keretein belül, míg nemzeti szinten a üzleti szempontoknak kell több teret engedni.
 • Fontos, hogy beépítsék a személyi érdekeltséget a klímavédelembe, hisz csak akkor működhet a rendszer, ha mindenki érzi, hogy érdeke fűződik hozzá.
 • Szükséges, hogy a karbonpiaci rendszer olyan szempontok szerint legyen megfogalmazva, hogy az üzletileg értelmezhető legyen az alternatív energiákat hasznosító iparágak számára, hogy ösztönözze azokat az erőteljesebb kutatás-fejlesztési tevékenységre.

 • A kormányzatot képviselő Faragó Tibor szakállamtitkár ígéretet tett arra, hogy eljutatja a konferencia résztvevői által megfogalmazott álláspontokat a miniszterelnöknek. E mellett beszél arról is, hogy érzése szerint a világ még nem akar tudomást venni egy új korszak beköszöntéről, sok esetben hiányzik az ismeret ennek felismeréséhez. A klímacsúccsal kapcsolatban a szakállamtitkár még megjegyezte, hogy egyedülálló feladat vár a Föld országaira, tekintettel arra, hogy a kibocsátás-csökkentési intézkedések majdhogynem az létező összes működő iparágat érintik, így nem csoda, hogy nehézkesen születik meg a megállapodás. De a változás mindenképp be fog következni, és akkor a hamar kialakuló kvótaszűkösség miatt az a nemzet lesz versenyelőnyben, amely már most gondolkozik azon, és tesz is azért, hogy minél költséghatékonyabb módon valósítsa meg az átmenetet.

  NEKED AJÁNLJUK
  NAPTÁR
  Tovább
  2021. május 11. kedd
  Ferenc
  19. hét
  Május 11.
  Miskolc napja
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  HR Revolution 2021
  Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
  EZT OLVASTAD MÁR?