0 °C Budapest

Mi kell a magyar klímavédelemhez?

2009. november 20. 17:13

A mai napon a hazai klímavédelemmel és karbonpiaccal foglalkozó szakemberek egy Gödöllőn megrendezett konferencián fogalmazták meg azokat a szempontokat, amelyek ajánlatosak lennének egy újabb klímaegyezmény kidolgozásakor. A résztvevők egyetértettek abban, hogy gazdaságilag értelmezhetőbb feltételeket lenne szükséges megadni a karbonpiac esetében, valamint abban is, hogy be kell vonni az egyének érdekeltségét a klímavédelembe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi az, amit Magyarországnak képviselnie kell a Koppenhágai Klímacsúcson? Mi az, amivel Magyarország hozzájárulhat a világ kibocsátás-csökkentéséhez? Milyen prioritásokat fogalmaz meg a hazai pénzügyi szektor a klímacsúccsal kapcsolatban? Lehet-e hazánkban is üzlet a klímavédelem?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestek a választ a gödöllői Szent István Egyetemen a mai napon megtartott első Karbonpiac Emisszió Kereskedelmi Expon és Konferencián az ott egybegyűlt szakemberek. A szervezők nem titkolt szándéka szerint a konferencia megrendezésével konkrét javaslatokat kívántak megfogalmazni a környezetvédelmi tárca és a miniszterelnöki hivatal számára a Koppenhágai klímacsúcson képviselendő magyar álláspontal kapcsolatban. Mindezeket Dr. Fogarassy Csaba, az Egyetemi Klímatanács Főtitkára foglalta össze a konferencia során megtartott kerekasztal-beszélgetések alapján három pontban:

 • Egy olyan klímastratégiát kell kidolgozni, amely a lehető legköltséghatékonyabb a jelenlegi Európai rendszer keretein belül, míg nemzeti szinten a üzleti szempontoknak kell több teret engedni.
 • Fontos, hogy beépítsék a személyi érdekeltséget a klímavédelembe, hisz csak akkor működhet a rendszer, ha mindenki érzi, hogy érdeke fűződik hozzá.
 • Szükséges, hogy a karbonpiaci rendszer olyan szempontok szerint legyen megfogalmazva, hogy az üzletileg értelmezhető legyen az alternatív energiákat hasznosító iparágak számára, hogy ösztönözze azokat az erőteljesebb kutatás-fejlesztési tevékenységre.

 • A kormányzatot képviselő Faragó Tibor szakállamtitkár ígéretet tett arra, hogy eljutatja a konferencia résztvevői által megfogalmazott álláspontokat a miniszterelnöknek. E mellett beszél arról is, hogy érzése szerint a világ még nem akar tudomást venni egy új korszak beköszöntéről, sok esetben hiányzik az ismeret ennek felismeréséhez. A klímacsúccsal kapcsolatban a szakállamtitkár még megjegyezte, hogy egyedülálló feladat vár a Föld országaira, tekintettel arra, hogy a kibocsátás-csökkentési intézkedések majdhogynem az létező összes működő iparágat érintik, így nem csoda, hogy nehézkesen születik meg a megállapodás. De a változás mindenképp be fog következni, és akkor a hamar kialakuló kvótaszűkösség miatt az a nemzet lesz versenyelőnyben, amely már most gondolkozik azon, és tesz is azért, hogy minél költséghatékonyabb módon valósítsa meg az átmenetet.

  NEKED AJÁNLJUK
  A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
  Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
  Erről ne maradj le!
  NAPTÁR
  Tovább
  2022. január 23. vasárnap
  Zelma, Rajmund
  3. hét
  Január 23.
  Kaposvár napja
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  Private Investor Day 2022
  Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
  EZT OLVASTAD MÁR?
  Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09