26 °C Budapest

Mi kell a magyar klímavédelemhez?

2009. november 20. 17:13

A mai napon a hazai klímavédelemmel és karbonpiaccal foglalkozó szakemberek egy Gödöllőn megrendezett konferencián fogalmazták meg azokat a szempontokat, amelyek ajánlatosak lennének egy újabb klímaegyezmény kidolgozásakor. A résztvevők egyetértettek abban, hogy gazdaságilag értelmezhetőbb feltételeket lenne szükséges megadni a karbonpiac esetében, valamint abban is, hogy be kell vonni az egyének érdekeltségét a klímavédelembe.

Mi az, amit Magyarországnak képviselnie kell a Koppenhágai Klímacsúcson? Mi az, amivel Magyarország hozzájárulhat a világ kibocsátás-csökkentéséhez? Milyen prioritásokat fogalmaz meg a hazai pénzügyi szektor a klímacsúccsal kapcsolatban? Lehet-e hazánkban is üzlet a klímavédelem?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestek a választ a gödöllői Szent István Egyetemen a mai napon megtartott első Karbonpiac Emisszió Kereskedelmi Expon és Konferencián az ott egybegyűlt szakemberek. A szervezők nem titkolt szándéka szerint a konferencia megrendezésével konkrét javaslatokat kívántak megfogalmazni a környezetvédelmi tárca és a miniszterelnöki hivatal számára a Koppenhágai klímacsúcson képviselendő magyar álláspontal kapcsolatban. Mindezeket Dr. Fogarassy Csaba, az Egyetemi Klímatanács Főtitkára foglalta össze a konferencia során megtartott kerekasztal-beszélgetések alapján három pontban:

 • Egy olyan klímastratégiát kell kidolgozni, amely a lehető legköltséghatékonyabb a jelenlegi Európai rendszer keretein belül, míg nemzeti szinten a üzleti szempontoknak kell több teret engedni.
 • Fontos, hogy beépítsék a személyi érdekeltséget a klímavédelembe, hisz csak akkor működhet a rendszer, ha mindenki érzi, hogy érdeke fűződik hozzá.
 • Szükséges, hogy a karbonpiaci rendszer olyan szempontok szerint legyen megfogalmazva, hogy az üzletileg értelmezhető legyen az alternatív energiákat hasznosító iparágak számára, hogy ösztönözze azokat az erőteljesebb kutatás-fejlesztési tevékenységre.

 • A kormányzatot képviselő Faragó Tibor szakállamtitkár ígéretet tett arra, hogy eljutatja a konferencia résztvevői által megfogalmazott álláspontokat a miniszterelnöknek. E mellett beszél arról is, hogy érzése szerint a világ még nem akar tudomást venni egy új korszak beköszöntéről, sok esetben hiányzik az ismeret ennek felismeréséhez. A klímacsúccsal kapcsolatban a szakállamtitkár még megjegyezte, hogy egyedülálló feladat vár a Föld országaira, tekintettel arra, hogy a kibocsátás-csökkentési intézkedések majdhogynem az létező összes működő iparágat érintik, így nem csoda, hogy nehézkesen születik meg a megállapodás. De a változás mindenképp be fog következni, és akkor a hamar kialakuló kvótaszűkösség miatt az a nemzet lesz versenyelőnyben, amely már most gondolkozik azon, és tesz is azért, hogy minél költséghatékonyabb módon valósítsa meg az átmenetet.

  NEKED AJÁNLJUK
  PC BLOGGER & PODCASTER
  MEDIA1  |  2023. szeptember 26. 11:36
  A lap és az újságírója azért fordul a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert a Portik-interjú leti...
  MNB Intézet  |  2023. szeptember 26. 11:20
  Bár az 1960-as évek óta tudjuk, hogy a makroökonómiában és a pénzügyekben milyen fontos a várakozáso...
  Holdblog  |  2023. szeptember 26. 09:04
  Sose gondoltuk komolyan, de az utóbbi két év végképp arról szólt, hogy felejtsük el, hogy felzárkózu...
  Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
  Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
  A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

  Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

  Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

  Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

  Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

  Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

  Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

  A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

  NAPTÁR
  Tovább
  2023. szeptember 26. kedd
  Jusztina
  39. hét
  Szeptember 26.
  Az európai nyelvek napja
  Szeptember 26.
  A tiszta hegyek napja
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  Agrárszektor Konferencia 2023
  Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
  Sustainable World 2023
  A jövő vállalatai szeptember 12-én!
  Mi lesz veled magyar élelmiszer?
  Ingyenes Signature rendezvény
  EZT OLVASTAD MÁR?
  Új Pénzcentrum app
  A legfrissebb hírek és árfolyamok
  MOST NEM
  LETÖLTÖM