1 °C Budapest

Ilyen lesz a Föld jégsapka nélkül - képek

Pénzcentrum
2009. október 15. 18:02

Egy brit kutatócsoport fúrásokat végzett az Arktiszon. A minták elemzését követően megállapították, hogy a jégsapka húsz éven belül nyaranta teljesen elolvadhat, de már egy évtized sem kell ahhoz, hogy jól hajózhatóvá váljon a térség.

Az expedíciót a brit Pen Hadow vezette, a fúrásokból származó mintákat a Cambridge University csapata, Peter Wadhams professzor vezetésével elemezte. A kutatómunka előtt gondosan kiválasztották azokat a helyeket, ahol a fúrásokat végezték, igyekeztek olyan területeket választani, melyeket több éve egybefüggő jég borít.

Így fest az Arktisz egy idei műhold felvételen... (Forrás: Sun magazin)

Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy a klímaváltozás magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Vannak olyan Grönlandtól északra fekvő szigetek, melyek emberemlékezet óta először idén nyáron szabadultak ki a jég szorításából és napvilágra került a partvidékük. A kutatók szerint 20 éven belül nyaranta teljesen elolvadhat a jégsapka, de már 10 év múlva jól hajózható lesz a régió nagy része.

A fúrások azt mutatták, hogy a téli időszakban nem tud olyan vastagra hízni a jégréteg, hogy kibírja a nyári olvadást. Előbb elvékonyodik, majd megrepedezik a jégréteg, utána pedig teljesen elolvad a sapka. Azon túl, hogy a műhold felvételekről eltűnik a fehér folt, egyéb nagyobb jelentőséggel bíró változások is beköszöntenek.

...és ilyen lesz 20 év múlva (Forrás: Sun magazin)

A tengerszint emelkedésén túl biztosra vehető, hogy megpecsételődik a jegesmedvék és a fókák sorsa. Megváltoznak a hajózási útvonalak és elérhetővé válnak olyan olaj- és gázmezők, melyek eddig megközelíthetetlenek voltak. A bolygó más pontjain jelentős területek sivatagosodnak el, egyre nagyobb hiánycikk lesz az édesvíz.

Telente még akár száz évig is jég boríthatja a sarkvidék egy részét, de a jelenlegi eredmények egyértelműen a jégsapka sebezhetőségét bizonyítják. A kutatások rendkívüli jelentőséggel bírnak, bár az olvadást nem lehet egyik napról a másira megállítani.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?