Ilyen lesz a Föld jégsapka nélkül - képek

Pénzcentrum
2009. október 15. 18:02

Egy brit kutatócsoport fúrásokat végzett az Arktiszon. A minták elemzését követően megállapították, hogy a jégsapka húsz éven belül nyaranta teljesen elolvadhat, de már egy évtized sem kell ahhoz, hogy jól hajózhatóvá váljon a térség.

Az expedíciót a brit Pen Hadow vezette, a fúrásokból származó mintákat a Cambridge University csapata, Peter Wadhams professzor vezetésével elemezte. A kutatómunka előtt gondosan kiválasztották azokat a helyeket, ahol a fúrásokat végezték, igyekeztek olyan területeket választani, melyeket több éve egybefüggő jég borít.

Így fest az Arktisz egy idei műhold felvételen... (Forrás: Sun magazin)

Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy a klímaváltozás magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Vannak olyan Grönlandtól északra fekvő szigetek, melyek emberemlékezet óta először idén nyáron szabadultak ki a jég szorításából és napvilágra került a partvidékük. A kutatók szerint 20 éven belül nyaranta teljesen elolvadhat a jégsapka, de már 10 év múlva jól hajózható lesz a régió nagy része.

A fúrások azt mutatták, hogy a téli időszakban nem tud olyan vastagra hízni a jégréteg, hogy kibírja a nyári olvadást. Előbb elvékonyodik, majd megrepedezik a jégréteg, utána pedig teljesen elolvad a sapka. Azon túl, hogy a műhold felvételekről eltűnik a fehér folt, egyéb nagyobb jelentőséggel bíró változások is beköszöntenek.

...és ilyen lesz 20 év múlva (Forrás: Sun magazin)

A tengerszint emelkedésén túl biztosra vehető, hogy megpecsételődik a jegesmedvék és a fókák sorsa. Megváltoznak a hajózási útvonalak és elérhetővé válnak olyan olaj- és gázmezők, melyek eddig megközelíthetetlenek voltak. A bolygó más pontjain jelentős területek sivatagosodnak el, egyre nagyobb hiánycikk lesz az édesvíz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Telente még akár száz évig is jég boríthatja a sarkvidék egy részét, de a jelenlegi eredmények egyértelműen a jégsapka sebezhetőségét bizonyítják. A kutatások rendkívüli jelentőséggel bírnak, bár az olvadást nem lehet egyik napról a másira megállítani.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem