5 °C Budapest

Klímaváltozás! Hízni kezdett a 4841 éves fenyőfa

2009. november 17. 20:02

Amerikai kutatók szerint a világ legidősebb élő organizmusaiként számon tartott Bristlecone (simatűjű szálkás) fenyők növekedését is megzavarta a klímaváltozás. Az ezeréves fenyők évgyűrűi az elmúlt hat évtized során, de különösen az utóbbi években sokkal gyorsabban vastagodtak, mint korábban bármikor.


A Bristlecone fenyők egy élő példánya

A kutatók a Great Basin Nemzeti Park három különböző régiójában vizsgálódtak és érdekes megállapításokra jutottak. A magasabban fekvő területeken található óriásfenyők az 1950-es évektől a korábbiakat meghaladó mértékben vastagodtak, míg az alacsonyabban fekvő területeken ebben a tekintetben nem történt változás.

A szakértők szerint ez arra vezethető vissza, hogy a magasabb régiókban a hőmérséklet, az alacsonyabb területeken pedig elsősorban a nedvesség befolyásolja a növekedést. A példa bizonyítja, hogy a magasabban térségekben fokozottabban érzékelhető a felmelegedés, ami a vastagabb évgyűrűk kialakulását eredményezte.

A nemzeti parkban található a Methuselah névre keresztelt fenyőfa is, melynek korát egy korábbi mintavétel alapján 4841 évre teszik a szakértők.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem