-1 °C Budapest

Energiacímke a használt autókon: kikre vonatkozik?

Pénzcentrum
2009. november 3. 12:02

A háztartási gépekről már jól ismert színkódos energiacímke használt autókon történő alkalmazása mellett döntöttek Nagy-Britanniában. Az energiaosztály alapján a vevőjelölt megtudhatja az autó legfontosabb paramétereit, megismerheti a fogyasztási adatokat, a károsanyag-kibocsátási mutatókat, valamint az autó tulajdonjogával járó adófizetési kötelezettségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A címke bevezetése jelentősen megkönnyítette a fogyasztói döntéseket, amikor hűtőszekrényt vagy klíma berendezést vásárolt valaki. Ezt az előnyt kihasználva egy önkéntes kezdeményezésre a használt autókra is kiterjesztik a címke használatát a szigetországban.


A háztartási gépekről már jól ismert energiacímke a használt autókon is megjelenik Nagy-Britanniában

Az érdeklődők első pillantásra megismerhetik az autó fogyasztási adatait, ami azért is fontos, mert felmérések szerint a vásárlók 62 %-a takarékosabb autót keres, mint amilyennel korábban furikázott. A piac az üzemanyagárak emelkedésének következtében sokkal érzékenyebbé vált, nem mindegy, hogy mekkora költségekkel számolhat a tulajdonos.

Az új autóknál már 2005-től alkalmazott címkét első körben a két évnél idősebb, de 2001. március 1. után forgalomba helyezett autók esetében kell használni. Magánszemélyek közötti adásvétel esetében nem kötelező. A kormányzati támogatással kifejlesztett címke mellett tette le a voksát a gépjármű gyártók és a kereskedők tömörülése is, a címke bevezetéséről a közlekedési miniszter számolt be.

"Az autósok a magas költségek miatt a takarékosabb autókat keresik, a címke bevezetése megkönnyíti a vásárlók döntését. Az emberek a címkének köszönhetően olyan döntést hozhatnak, amely az egyén és a környezet számára egyaránt előnyös. Reményeim szerint a kezdeményezés hamar beválik, én személy szerint mindenki arra bíztatok, hogy ellenőrizze az energiacímkét vásárlás előtt" - mondta a brit közlekedési miniszter.

Minden KGFB hír egy csokorban!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?