1 °C Budapest

Energiacímke a használt autókon: kikre vonatkozik?

Pénzcentrum
2009. november 3. 12:02

A háztartási gépekről már jól ismert színkódos energiacímke használt autókon történő alkalmazása mellett döntöttek Nagy-Britanniában. Az energiaosztály alapján a vevőjelölt megtudhatja az autó legfontosabb paramétereit, megismerheti a fogyasztási adatokat, a károsanyag-kibocsátási mutatókat, valamint az autó tulajdonjogával járó adófizetési kötelezettségeket.

A címke bevezetése jelentősen megkönnyítette a fogyasztói döntéseket, amikor hűtőszekrényt vagy klíma berendezést vásárolt valaki. Ezt az előnyt kihasználva egy önkéntes kezdeményezésre a használt autókra is kiterjesztik a címke használatát a szigetországban.


A háztartási gépekről már jól ismert energiacímke a használt autókon is megjelenik Nagy-Britanniában

Az érdeklődők első pillantásra megismerhetik az autó fogyasztási adatait, ami azért is fontos, mert felmérések szerint a vásárlók 62 %-a takarékosabb autót keres, mint amilyennel korábban furikázott. A piac az üzemanyagárak emelkedésének következtében sokkal érzékenyebbé vált, nem mindegy, hogy mekkora költségekkel számolhat a tulajdonos.

Az új autóknál már 2005-től alkalmazott címkét első körben a két évnél idősebb, de 2001. március 1. után forgalomba helyezett autók esetében kell használni. Magánszemélyek közötti adásvétel esetében nem kötelező. A kormányzati támogatással kifejlesztett címke mellett tette le a voksát a gépjármű gyártók és a kereskedők tömörülése is, a címke bevezetéséről a közlekedési miniszter számolt be.

"Az autósok a magas költségek miatt a takarékosabb autókat keresik, a címke bevezetése megkönnyíti a vásárlók döntését. Az emberek a címkének köszönhetően olyan döntést hozhatnak, amely az egyén és a környezet számára egyaránt előnyös. Reményeim szerint a kezdeményezés hamar beválik, én személy szerint mindenki arra bíztatok, hogy ellenőrizze az energiacímkét vásárlás előtt" - mondta a brit közlekedési miniszter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Minden KGFB hír egy csokorban!

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem