12 °C Budapest

Megsütjük magunkat a bolygónkon

2009. szeptember 28. 15:32

A korábbi klímaelemzések többsége arra a véleményre jutott, hogy a század végére 3-4 celsius fokkal nőhet az átlagos hőmérséklet bolygónkon. Egy felmérés szerint mindez már 2060-ig megtörténhet. Akkor pedig hőség lesz és szárazság.

A birt Department of Energy and Climate Change megrendelésére készült tanulmány szerint nem a következő generációk, hanem már a mai fiatalok is komoly hőségre számíthatnak öregkorukban, hiszen alig 50 éven belül 4 celsius fokkal emelkedhet a hőmérséklet, ha nem teszünk rendkívül gyorsan valamit a károsanyag-kibocsátások radikális csökkentése érdekében.

A négy fokos felmelegedésnek elképesztő káros hatása lenne bolygónkra. Az emberiség felének veszélybe kerülne az ivóvíz-készlete, az flóra és fauna fele kihalna, az alacsonyabban fekvő területek pedig mocsaras tengerré változnának, a tengerparti városokkal együtt. A hőmérséklet emelkedése pedig csak átlagosan tesz ki 4 celsius fokot, az Északi-sark, valamint Nyugat- és Dél-Afrika akár 10 fokos felmelegedéssel is szembesülhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?