5 °C Budapest

Csekkbefizetés másképp: ha unod a sorban állást

2009. július 21. 05:55

A postaládákat havonta elárasztó közüzemi számlák, és egyéb szolgáltatások után kiküldött sárga csekkek miatt sokan még ma is órákat állnak sorban a postahivatalokban, holott létezik nem egy, sokkal kényelmesebb módja is számlák kiegyenlítésének.

Hagyományos, postai befizetés

Ez talán a legvesződségesebb formája a csekkbefizetésnek: először is szinte mindenki napokig, vagy akár hetekig pakolgatja egyik táskájából a másikba, közben összegyűri, lekávézza, legrosszabb esetben még el is veszíti a csekkeket. Ha el is jut vele a postáig, akár órákig is sorban állhat velük, hiszen a jegybank becslései szerint mintegy 500 millió perc sorban állással jár a társadalomnak a csekkfeladás, ami egy főre hozzávetőleg egy óra postán veszteglést jelent.

De nem csak a cipőtalpköltség, és az elvesztegetett idő az ára ennek a fizetési módnak, hiszen a szolgáltatók csekkenként fizetnek egy bizonyos összeget a Magyar Postának, amit természetesen ránk, fogyasztókra hárítanak. A készpénzfelvétel szintén pénzbe kerül, ha idegen automatát használunk, akár több száz forintot is felszámíthat a bank tranzakciónként. Egyszóval a sárgacsekk-feladás korántsem ingyenes.

Banki eseti átutalás

Akik unják a postai sorban állást, vagy nem szeretnek ATM-ből készpénzt felvenni, a legegyszerűbben átutalás formájában rendezhetik tartozásukat. Ez történhet bankfiókban, de online módon is - utóbbi esetén természetesen netbank szolgáltatásra is szükség van.

A fióki átutalásnak számlacsomagonként eltérő tranzakciós díja van, csakúgy mint az online változatnak, ugyanakkor jelentős időt megspórolhatunk vele. Online átutalás esetén nem kell mást tennünk, mint sárga csekken a "számlatulajdonos számlaszáma, neve" rovat megfelelő adatait beírni a kedvezményezett számlaszáma és neve mezőbe, valamint megadni az átutalandó összeget. Nagyon fontos azonban, hogy az átutalás közlemény rovatát kitöltsük! Ide a sárga csekk közepén található "befizetőazonosító" számot kell beírni, ami az ügyfél adott szolgáltatónál való azonosítását szolgálja.

Csoportos beszedés

A rendszeresen jelentkező számlák - így a közműszolgáltatók, a telefontársaságok, az internet- és kábeltévé-szolgáltatók számlái, a különböző biztosítási díjak, hiteltörlesztők, lakbér, vagy közös költségek - esetében még az eseti átutalásnál is egyszerűbb megoldást jelent a csoportos beszedési megbízás, ahol az ügyfél egyszerre szerződik a szolgáltatóval és a számlavezető bankjával, melyben egyrészt meghatalmazza a szolgáltatót, hogy bankszámlájáról leemelje az éppen esedékes számla összegét, ugyanakkor engedélyt ad számlavezető bankjának, hogy ezt a szolgáltató részére lehetővé tegye.

Ehhez tehát mindössze egy bankszámlával kell rendelkeznünk, valamint felhatalmazást kell adnunk bankunknak, amit megtehetünk a bankunknál személyesen, vagy ha netbankkal rendelkezünk, akkor online módon is. Egyes bankoknál telefonon keresztül is lehet megbízást adni.

Fontos tudni, hogy beszedési megbízást nem csak az adott szolgáltatás fogyasztója, vagyis a fizetésre kötelezett adhat, illetve teljesíthet, hiszen előfordulhat az is, hogy a házastárs, vagy szülő bankszámlájáról történik a beszedés.

Persze a bankszámlán mindig kell, hogy elegendő fedezet legyen, hiszen részteljesítésre nincs mód, vagyis ha nincs elég pénzünk a teljes számla kiegyenlítésére, a bank megtagadja a teljesítést. De mi magunk is letilthatjuk a terhelést, ha vitatjuk a beszedés összegszerűségét - már ha erről még a tranzakció előtt értesülünk, ugyanis a most érvényes jogszabályok nem kötelezik a bankokat arra, hogy a számlánk terhelése előtt tájékoztassanak bennünket. Egyes pénzintézetek azonban sms-t küldenek, mielőtt átutalnák az összeget a beszedőnek, így még lehetőségünk nyílik a letiltásra.

Más a helyzet a beszedőre vonatkozó előírásokkal: a terhelés előtt 6 nappal ugyanis köteles a számláját eljuttatni számunkra, amiből mindenképp értesülünk az összegről, és még kifogással élhetünk.

Ősszel azonban még több biztosíték lép majd életbe, ami a fogyasztókat védi majd a kifogásolható számlák kiegyenlítésével szemben. November elsején lép életbe az új pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozó irányelv, melynek értelmében az ügyfél a szokatlan mértékű terhelést utólag is visszakérheti majd saját bankjától, méghozzá a beszedő bevonása nélkül. Minden olyan esetben alkalmazható lesz a visszatérítés, amikor a tranzakció pillanatában a konkrét összeg még nem ismert, vagyis ide tartoznak az egyes bankkártyás műveletek - pl. szállodaszámla-előleg terhelése bankkártyára- és a csoportos beszedés is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?