8 °C Budapest

Csekkbefizetés másképp: ha unod a sorban állást

2009. július 21. 05:55

A postaládákat havonta elárasztó közüzemi számlák, és egyéb szolgáltatások után kiküldött sárga csekkek miatt sokan még ma is órákat állnak sorban a postahivatalokban, holott létezik nem egy, sokkal kényelmesebb módja is számlák kiegyenlítésének.

Hagyományos, postai befizetés

Ez talán a legvesződségesebb formája a csekkbefizetésnek: először is szinte mindenki napokig, vagy akár hetekig pakolgatja egyik táskájából a másikba, közben összegyűri, lekávézza, legrosszabb esetben még el is veszíti a csekkeket. Ha el is jut vele a postáig, akár órákig is sorban állhat velük, hiszen a jegybank becslései szerint mintegy 500 millió perc sorban állással jár a társadalomnak a csekkfeladás, ami egy főre hozzávetőleg egy óra postán veszteglést jelent.

De nem csak a cipőtalpköltség, és az elvesztegetett idő az ára ennek a fizetési módnak, hiszen a szolgáltatók csekkenként fizetnek egy bizonyos összeget a Magyar Postának, amit természetesen ránk, fogyasztókra hárítanak. A készpénzfelvétel szintén pénzbe kerül, ha idegen automatát használunk, akár több száz forintot is felszámíthat a bank tranzakciónként. Egyszóval a sárgacsekk-feladás korántsem ingyenes.

Banki eseti átutalás

Akik unják a postai sorban állást, vagy nem szeretnek ATM-ből készpénzt felvenni, a legegyszerűbben átutalás formájában rendezhetik tartozásukat. Ez történhet bankfiókban, de online módon is - utóbbi esetén természetesen netbank szolgáltatásra is szükség van.

A fióki átutalásnak számlacsomagonként eltérő tranzakciós díja van, csakúgy mint az online változatnak, ugyanakkor jelentős időt megspórolhatunk vele. Online átutalás esetén nem kell mást tennünk, mint sárga csekken a "számlatulajdonos számlaszáma, neve" rovat megfelelő adatait beírni a kedvezményezett számlaszáma és neve mezőbe, valamint megadni az átutalandó összeget. Nagyon fontos azonban, hogy az átutalás közlemény rovatát kitöltsük! Ide a sárga csekk közepén található "befizetőazonosító" számot kell beírni, ami az ügyfél adott szolgáltatónál való azonosítását szolgálja.

Csoportos beszedés

A rendszeresen jelentkező számlák - így a közműszolgáltatók, a telefontársaságok, az internet- és kábeltévé-szolgáltatók számlái, a különböző biztosítási díjak, hiteltörlesztők, lakbér, vagy közös költségek - esetében még az eseti átutalásnál is egyszerűbb megoldást jelent a csoportos beszedési megbízás, ahol az ügyfél egyszerre szerződik a szolgáltatóval és a számlavezető bankjával, melyben egyrészt meghatalmazza a szolgáltatót, hogy bankszámlájáról leemelje az éppen esedékes számla összegét, ugyanakkor engedélyt ad számlavezető bankjának, hogy ezt a szolgáltató részére lehetővé tegye.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ehhez tehát mindössze egy bankszámlával kell rendelkeznünk, valamint felhatalmazást kell adnunk bankunknak, amit megtehetünk a bankunknál személyesen, vagy ha netbankkal rendelkezünk, akkor online módon is. Egyes bankoknál telefonon keresztül is lehet megbízást adni.

Fontos tudni, hogy beszedési megbízást nem csak az adott szolgáltatás fogyasztója, vagyis a fizetésre kötelezett adhat, illetve teljesíthet, hiszen előfordulhat az is, hogy a házastárs, vagy szülő bankszámlájáról történik a beszedés.

Persze a bankszámlán mindig kell, hogy elegendő fedezet legyen, hiszen részteljesítésre nincs mód, vagyis ha nincs elég pénzünk a teljes számla kiegyenlítésére, a bank megtagadja a teljesítést. De mi magunk is letilthatjuk a terhelést, ha vitatjuk a beszedés összegszerűségét - már ha erről még a tranzakció előtt értesülünk, ugyanis a most érvényes jogszabályok nem kötelezik a bankokat arra, hogy a számlánk terhelése előtt tájékoztassanak bennünket. Egyes pénzintézetek azonban sms-t küldenek, mielőtt átutalnák az összeget a beszedőnek, így még lehetőségünk nyílik a letiltásra.

Más a helyzet a beszedőre vonatkozó előírásokkal: a terhelés előtt 6 nappal ugyanis köteles a számláját eljuttatni számunkra, amiből mindenképp értesülünk az összegről, és még kifogással élhetünk.

Ősszel azonban még több biztosíték lép majd életbe, ami a fogyasztókat védi majd a kifogásolható számlák kiegyenlítésével szemben. November elsején lép életbe az új pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozó irányelv, melynek értelmében az ügyfél a szokatlan mértékű terhelést utólag is visszakérheti majd saját bankjától, méghozzá a beszedő bevonása nélkül. Minden olyan esetben alkalmazható lesz a visszatérítés, amikor a tranzakció pillanatában a konkrét összeg még nem ismert, vagyis ide tartoznak az egyes bankkártyás műveletek - pl. szállodaszámla-előleg terhelése bankkártyára- és a csoportos beszedés is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem