3 °C Budapest

Kevesebb nyugdíjas örül a postásnak! Mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2009. július 9. 05:55

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 2009 júniusában összesen 3 055 879 tételt folyósítottak, melyből 1 723 468 darab (56,40 %) postai úton, míg 1 332 411 tétel (43,60 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz.

Az idei második negyedévben 11 365-tel nőtt a kiutalt tételek száma, míg a postai úton eljuttatott ellátások száma 23 088-cal csökkent, addig a folyószámlára történő átutalások száma 34 453-mal nőtt. A számok azt bizonyítják, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók többsége rendelkezik bankszámlával és az utalást választja.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Az új igénylők közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de a korábban nyugdíjba vonultak közül sokan a mai napig a postai úton történő kifizetést részesítik előnyben. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A nyugdíjasok bankszámla használati szokásain a pénzintézetek szerint még van mit csiszolni, ugyanakkor több hazai bank egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjas számlacsomaggal. Sokan a nyugdíjjóváírást követően a bankfiókokba fáradnak, ahol előbb felveszik a készpénzt, majd átsétálnak a postára és feladják a csekkeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közüzemi díjak és az egyéb fizetnivalók kiegyenlítésének számos kényelmesebb módja is van már, erre szolgál a csoportos beszedési megbízás, de aki ezzel szemben bizalmatlan az egyedi átutalással is teljesítheti a fizetési kötelezettségeit, ha már a bankban jár.

Néhány bank már felismerte a nyugdíjas ügyfélkör megszerzésének előnyeit és az ő pénzügyi szokásaikhoz igazított bankszámlatermékkel rukkoltak elő. Jelenleg még mindig több mint 1,72 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás várják az átutalás helyett.

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében ez azért érthető, mert a legközelebbi készpénzkiadó automata valószínűleg kilométerekre található, a helyi kisboltokban pedig nincs kártyaelfogadó, csak készpénzzel lehet fizetni. Ezek a nyugdíjasok jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a betörésveszélyről. Akiről a bűnözők tudják, hogy otthon tartja a nyugdíját, azt sajnos nagyobb valószínűséggel támadják meg az otthonában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 16:42
A köztévé megint manipulálta a független országgyűlési képviselőt érintő egyik riportját, Hadházy Ák...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem