14 °C Budapest

Halomban áll a sárga csekk: fizetési katasztrófa-gócpontok Magyarországon

Pénzcentrum
2009. május 27. 05:55

Hány felé és mennyivel tartozik egy magyar átlagcsalád? A fel-felvillanó bíztató jelek ellenére sem állíthatjuk egyértelműen, hogy túl lennénk a válság nehezén. A lakossági tartozások halmozódnak, sok lakáshiteles utolsó erejével próbál törleszteni. Felmérések szerint mindent egybevetve - egy állampolgárra vetítve - akár 63 ezer forintnyi lejárt tartozás is képződhet hazánkban az idei évben.

A lakossági tartozások körébe tartozinak a határidőre ki nem egyenlített bankok, vállalatok, közületek, hatóságok által magánszemélyekkel szemben támasztott jogos követelések.

Egy magánszemély - a teljesség igénye nélkül - tartozhat a bankoknak (lakáscélú-, fogyasztási- és egyéb hitelek); helyi-, regionális- és országos közüzemi szolgáltatóknak; országos hatóságoknak (APEH, VPOP); távközlési és kábeltévé társaságnak; az önkormányzatoknak; a közlekedési vállalatoknak vagy akár a parkoló társaságoknak.

A lejárt lakossági tartozások mértékét csak megbecsülni lehet, ehhez azonban több támpont is rendelkezésünkre áll.

A banki tartozások piacáról rendelkezünk a legpontosabb adatokkal, a lakossági hitelállomány 2008 év végén 9600 milliárd forint volt. Ennek 43 %-a lakossági hitel, a fennmaradó 57 % foglalja magába a fogyasztási és az egyéb hiteleket. A bedőlési arány terméktől és hitelezési politikától függően 1,5 % és 10 % közé tehető, a hitelek bedőlése a statisztikák szerint a kihelyezéstől számított 3-4. évben a legvalószínűbb.

A nem teljesítő hitelek aránya 2009-ben a válság hatására 3-7 % közötti (átlagosan 5 %-os) szintre emelkedett, ami körülbelül 480 milliárd forint új lakossági tartozás képződését vetíti előre az idei évre.

A közüzemi- és a telekommunikációs cégek felé fennálló tartozások behatárolásáért a szektor árbevételét hívjuk segítségül. A szektorban működő társaságok becsült éves lakossági árbevétele 1300-1400 milliárd forintra tehető, az éves beszedettség pedig 85-95 % között változik. A 2009-es évre átlagosan 90 %-os beszedettséggel számolva a szektorban várhatóan 130-140 milliárd forint új tartozás jelenik meg idén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyéb lakossági tartozások körébe tartozó önkormányzatok felé fennálló tartozások; parkolási- és közlekedési társaságokkal szemben fennálló kötelezettségek és minden egyéb lakossági tartozás piac a legnehezebben megbecsülhető kategória. Az ilyen tételeknél felmerül az elévülés miatt a statisztikák adattartamának pontossága. Óvatos becslések alapján is legalább 15 milliárd forintnyi lakossági tartozás képződik a fenti szegmensekben is, ami a meglévő állományokkal együtt ez akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

Ha összesítjük ezeket a tételeket, akkor megállapíthatjuk, hogy éves szinten összesen körülbelül 630 milliárd forintnyi lakossági tartozás képződik az országban. Ez egy állampolgárra vetítve 63 ezer forintot jelent a csecsemőtől az aggastyánig (megjegyzés: 2007-ben ez a szám még csak 38 ezer forint/fő volt).

Ketyeg a fizetési-bomba: katasztrófa-gócpontok az országban

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17