-1 °C Budapest

Halomban áll a sárga csekk: fizetési katasztrófa-gócpontok Magyarországon

Pénzcentrum
2009. május 27. 05:55

Hány felé és mennyivel tartozik egy magyar átlagcsalád? A fel-felvillanó bíztató jelek ellenére sem állíthatjuk egyértelműen, hogy túl lennénk a válság nehezén. A lakossági tartozások halmozódnak, sok lakáshiteles utolsó erejével próbál törleszteni. Felmérések szerint mindent egybevetve - egy állampolgárra vetítve - akár 63 ezer forintnyi lejárt tartozás is képződhet hazánkban az idei évben.

A lakossági tartozások körébe tartozinak a határidőre ki nem egyenlített bankok, vállalatok, közületek, hatóságok által magánszemélyekkel szemben támasztott jogos követelések.

Egy magánszemély - a teljesség igénye nélkül - tartozhat a bankoknak (lakáscélú-, fogyasztási- és egyéb hitelek); helyi-, regionális- és országos közüzemi szolgáltatóknak; országos hatóságoknak (APEH, VPOP); távközlési és kábeltévé társaságnak; az önkormányzatoknak; a közlekedési vállalatoknak vagy akár a parkoló társaságoknak.

A lejárt lakossági tartozások mértékét csak megbecsülni lehet, ehhez azonban több támpont is rendelkezésünkre áll.

A banki tartozások piacáról rendelkezünk a legpontosabb adatokkal, a lakossági hitelállomány 2008 év végén 9600 milliárd forint volt. Ennek 43 %-a lakossági hitel, a fennmaradó 57 % foglalja magába a fogyasztási és az egyéb hiteleket. A bedőlési arány terméktől és hitelezési politikától függően 1,5 % és 10 % közé tehető, a hitelek bedőlése a statisztikák szerint a kihelyezéstől számított 3-4. évben a legvalószínűbb.

A nem teljesítő hitelek aránya 2009-ben a válság hatására 3-7 % közötti (átlagosan 5 %-os) szintre emelkedett, ami körülbelül 480 milliárd forint új lakossági tartozás képződését vetíti előre az idei évre.

A közüzemi- és a telekommunikációs cégek felé fennálló tartozások behatárolásáért a szektor árbevételét hívjuk segítségül. A szektorban működő társaságok becsült éves lakossági árbevétele 1300-1400 milliárd forintra tehető, az éves beszedettség pedig 85-95 % között változik. A 2009-es évre átlagosan 90 %-os beszedettséggel számolva a szektorban várhatóan 130-140 milliárd forint új tartozás jelenik meg idén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyéb lakossági tartozások körébe tartozó önkormányzatok felé fennálló tartozások; parkolási- és közlekedési társaságokkal szemben fennálló kötelezettségek és minden egyéb lakossági tartozás piac a legnehezebben megbecsülhető kategória. Az ilyen tételeknél felmerül az elévülés miatt a statisztikák adattartamának pontossága. Óvatos becslések alapján is legalább 15 milliárd forintnyi lakossági tartozás képződik a fenti szegmensekben is, ami a meglévő állományokkal együtt ez akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

Ha összesítjük ezeket a tételeket, akkor megállapíthatjuk, hogy éves szinten összesen körülbelül 630 milliárd forintnyi lakossági tartozás képződik az országban. Ez egy állampolgárra vetítve 63 ezer forintot jelent a csecsemőtől az aggastyánig (megjegyzés: 2007-ben ez a szám még csak 38 ezer forint/fő volt).

Ketyeg a fizetési-bomba: katasztrófa-gócpontok az országban

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm