14 °C Budapest

500 millió perc a postán: teljesen feleslegesen!

2009. július 8. 11:33

Ma jelent meg a jegybank Pénzforgalomról mindenkinek című kiadványának harmadik része, amely a csoportos beszedésre fókuszál. Akinek nem lenne világos, hogy mi a különbség a csoportos beszedés és az egyszerű átutalás között, vagy hova fordulhat panasz esetén, mi a teendő bankváltáskor, annak mindenképp érdemes fellapoznia a kiadványt.

Az első füzet tavaly januárban jelent meg a MNB sorozatból, melynek célja az volt, hogy a pénzforgalommal kapcsolatos fogalmakat mindenki számára közérthető, kérdés-felelet formában ismertesse. az akkori kiadás a bankkártyákkal, a második kiadvány az átutalásokkal, a mostani a csoportos beszedéssel foglalkozik.

Mire jó a csoportos beszedés?

Mindennapi életünk rendszeresen igénybe vett szolgáltatásairól - közművek, biztosítás - havonta kapjuk a szolgáltatóktól az elszámolásokat, és a hozzájuk tartozó számlák sokaságát, melyek elárasztják postaládánkat, és jó esetben, még határidő előtt eszünkbe jut kiegyenlíteni őket. Erre ma még sokan készpénzt használnak, ami azon kívül, hogy időigényes, jelentős társadalmi költséggel is jár. ezen idő- és költségigényes tevékenységtől szabadit meg minket a csoportos fizetési beszedési mód, amely már 1997 óta elérhető hazánkban. ennek ellenére a nem kézzelfogható tranzakciókkal szemben a legtöbben még bizalmatlanok, főként az ismerethiány miatt, épp ezért kevesen is használják. Ezt mutatja az is, hogy míg az egyszerű átutalások száma az elmúlt években jelentősen növekedett, addig a csoportos beszedési megbízások száma alig.

Ennek előfeltétele, hogy mind a szolgáltatást nyújtó - pl. közszolgáltató - mind az igénybevevő - a fogyasztó - rendelkezzen bankszámlával, hogy a bankok között az elszámolás megtörténhessen.

Ez a fizetési mód nem csak kényelmes és biztonságos, de hatékony is, mivel a felhatalmazás megadása és rögzítése után a teljes folyamat automatizált. A fogyasztó számára kifejezetten előnyös, hiszen nem kell készpénzfelvételi díjat fizetni, és még csak késedelembe sem eshet, hiszen a beszedést a szolgáltató bankja kezdeményezi így biztosan nem kell késedelmi kamatot sem fizetni.

Anyagi előnyein kívül persze számos kényelmi előnyt is biztosít a csoportos beszedés, elég ha a postai sorban állás bosszúságaira gondolunk. Becslések szerint ugyanis 500 millió perc sorban állással jár a társadalomnak a csekkfeladás, ami egy főre hozzávetőleg egy óra postán veszteglést jelent.

Milyen változások várhatók?

November elsején lép életbe az az új pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozó irányelv, melynek értelmében a fogyasztó bizonyos esetekben visszatérítést igényelhet. ez azt jelenti, hogy az ügyfél a szokatlan mértékű terhelést utólag is visszakérheti a saját bankjától, méghozzá a beszedő bevonása nélkül. Minden olyan esetben alkalmazható lesz a visszatérítés, amikor a tranzakció pillanatában a konkrét összeg még nem ismert, vagyis ide tartoznak az egyes bankkártyás műveletek - pl. szállodaszámla-előleg terhelése bankkártyára- és a csoportos beszedés is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

két feltételnek kell tehát megfelelni a visszatérítés teljesítéséhez:
1. az engedély megadásának pillanatában nem ismerte az ügyfél a pontos összeget - ami ugye a csoportos beszedési megbízásnál teljesül,
2. a fizetési művelet összege meghaladta azt az összeget, ami a fizető részéről ésszerűen elvárható volt, figyelembe véve a keretszerződés feltételeit, és az ügy körülményeit.

November elseje után tehát nem kell aggódniuk azoknak sem, akik eddig a magas, és indokolatlan számlák automatikus kiegyenlítésétől tartva ódzkodtak a csoportos beszedéstől, hiszen az ilyen összeget visszatérítik majd. Persze visszaélni nem lesz érdemes ezzel a lehetőséggel, hiszen ha a beszedő utólag igazolja az összeg jogosultságát, azt ismét beszedik majd, méghozzá büntetőkamatokkal együtt.

Szintén módosul az MNB szankcionálási jogköre is: október 1-jétől az MNB is bírságolhat majd bankokat, amennyiben azok az pénzforgalmat szabályozó MNB irányelvnek nem megfelelően működnek. Eddig a PSZÁF szabta ki a bírságot, az MNB felkérésére, mostantól a felügyelet bekapcsolása nélkül zajlik majd ez.

A jegybank ugyanis minden évben ellenőrzéseket végez a bankoknál, többek között a csoportos beszedéseket is. A bankok eljárása ugyanis nem egységes - például letiltás esetén van olyan bank, amelyik csak felfüggeszti, másik egyből meg is szünteti a felhatalmazást. Utóbbinál újra be kell menni a bankba, hogy felhatalmazást adjunk a következő hónapokban történő ismételt beszedésre. A hatályos rendelet értelmében a bankoknak az ügyfél szempontjából legelőnyösebb módon kell eljárniuk, ez azonban jelenleg nem működik.

Hol található meg a kiadvány?

A csoportos beszedéssel kapcsolatos hasznos információkat, gyakori kérdéseket tartalmazó kiadvány kizárólag online formában, az MNB honlapján érhető el, az alábbi útvonalon: www.mnb.hu/penzforgalom/kiadvanyok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem