500 millió perc a postán: teljesen feleslegesen!

2009. július 8. 11:33

Ma jelent meg a jegybank Pénzforgalomról mindenkinek című kiadványának harmadik része, amely a csoportos beszedésre fókuszál. Akinek nem lenne világos, hogy mi a különbség a csoportos beszedés és az egyszerű átutalás között, vagy hova fordulhat panasz esetén, mi a teendő bankváltáskor, annak mindenképp érdemes fellapoznia a kiadványt.

Az első füzet tavaly januárban jelent meg a MNB sorozatból, melynek célja az volt, hogy a pénzforgalommal kapcsolatos fogalmakat mindenki számára közérthető, kérdés-felelet formában ismertesse. az akkori kiadás a bankkártyákkal, a második kiadvány az átutalásokkal, a mostani a csoportos beszedéssel foglalkozik.

Mire jó a csoportos beszedés?

Mindennapi életünk rendszeresen igénybe vett szolgáltatásairól - közművek, biztosítás - havonta kapjuk a szolgáltatóktól az elszámolásokat, és a hozzájuk tartozó számlák sokaságát, melyek elárasztják postaládánkat, és jó esetben, még határidő előtt eszünkbe jut kiegyenlíteni őket. Erre ma még sokan készpénzt használnak, ami azon kívül, hogy időigényes, jelentős társadalmi költséggel is jár. ezen idő- és költségigényes tevékenységtől szabadit meg minket a csoportos fizetési beszedési mód, amely már 1997 óta elérhető hazánkban. ennek ellenére a nem kézzelfogható tranzakciókkal szemben a legtöbben még bizalmatlanok, főként az ismerethiány miatt, épp ezért kevesen is használják. Ezt mutatja az is, hogy míg az egyszerű átutalások száma az elmúlt években jelentősen növekedett, addig a csoportos beszedési megbízások száma alig.

Ennek előfeltétele, hogy mind a szolgáltatást nyújtó - pl. közszolgáltató - mind az igénybevevő - a fogyasztó - rendelkezzen bankszámlával, hogy a bankok között az elszámolás megtörténhessen.

Ez a fizetési mód nem csak kényelmes és biztonságos, de hatékony is, mivel a felhatalmazás megadása és rögzítése után a teljes folyamat automatizált. A fogyasztó számára kifejezetten előnyös, hiszen nem kell készpénzfelvételi díjat fizetni, és még csak késedelembe sem eshet, hiszen a beszedést a szolgáltató bankja kezdeményezi így biztosan nem kell késedelmi kamatot sem fizetni.

Anyagi előnyein kívül persze számos kényelmi előnyt is biztosít a csoportos beszedés, elég ha a postai sorban állás bosszúságaira gondolunk. Becslések szerint ugyanis 500 millió perc sorban állással jár a társadalomnak a csekkfeladás, ami egy főre hozzávetőleg egy óra postán veszteglést jelent.

Milyen változások várhatók?

November elsején lép életbe az az új pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozó irányelv, melynek értelmében a fogyasztó bizonyos esetekben visszatérítést igényelhet. ez azt jelenti, hogy az ügyfél a szokatlan mértékű terhelést utólag is visszakérheti a saját bankjától, méghozzá a beszedő bevonása nélkül. Minden olyan esetben alkalmazható lesz a visszatérítés, amikor a tranzakció pillanatában a konkrét összeg még nem ismert, vagyis ide tartoznak az egyes bankkártyás műveletek - pl. szállodaszámla-előleg terhelése bankkártyára- és a csoportos beszedés is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

két feltételnek kell tehát megfelelni a visszatérítés teljesítéséhez:
1. az engedély megadásának pillanatában nem ismerte az ügyfél a pontos összeget - ami ugye a csoportos beszedési megbízásnál teljesül,
2. a fizetési művelet összege meghaladta azt az összeget, ami a fizető részéről ésszerűen elvárható volt, figyelembe véve a keretszerződés feltételeit, és az ügy körülményeit.

November elseje után tehát nem kell aggódniuk azoknak sem, akik eddig a magas, és indokolatlan számlák automatikus kiegyenlítésétől tartva ódzkodtak a csoportos beszedéstől, hiszen az ilyen összeget visszatérítik majd. Persze visszaélni nem lesz érdemes ezzel a lehetőséggel, hiszen ha a beszedő utólag igazolja az összeg jogosultságát, azt ismét beszedik majd, méghozzá büntetőkamatokkal együtt.

Szintén módosul az MNB szankcionálási jogköre is: október 1-jétől az MNB is bírságolhat majd bankokat, amennyiben azok az pénzforgalmat szabályozó MNB irányelvnek nem megfelelően működnek. Eddig a PSZÁF szabta ki a bírságot, az MNB felkérésére, mostantól a felügyelet bekapcsolása nélkül zajlik majd ez.

A jegybank ugyanis minden évben ellenőrzéseket végez a bankoknál, többek között a csoportos beszedéseket is. A bankok eljárása ugyanis nem egységes - például letiltás esetén van olyan bank, amelyik csak felfüggeszti, másik egyből meg is szünteti a felhatalmazást. Utóbbinál újra be kell menni a bankba, hogy felhatalmazást adjunk a következő hónapokban történő ismételt beszedésre. A hatályos rendelet értelmében a bankoknak az ügyfél szempontjából legelőnyösebb módon kell eljárniuk, ez azonban jelenleg nem működik.

Hol található meg a kiadvány?

A csoportos beszedéssel kapcsolatos hasznos információkat, gyakori kérdéseket tartalmazó kiadvány kizárólag online formában, az MNB honlapján érhető el, az alábbi útvonalon: www.mnb.hu/penzforgalom/kiadvanyok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?