17 °C Budapest

Ipari méretű cégtemetők okoznak százmilliárdos károkat

Pénzcentrum
2009. július 13. 08:47

Évi több száz milliárd forint kárt okoznak a cégtemetőkbe juttatott társaságok. Valószínűleg több tucat vállalkozás, de ügyvédek is élnek abból, hogy fizetésképtelen, adósságot felhalmozó cégeket vásárolnak fel és tesznek elérhetetlenné.

Több tucat olyan társaság lehet Magyarországon, amely abból él, hogy cégeket tüntet el: a tulajdonosok olyan vállalkozásokat vásárolnak meg, amelyek jelentős tartozást halmoztak fel a szállítóikkal és akár az adóhatósággal szemben. A vétel kifejezetten azért történik, hogy a hitelezők ne tudják többé elérni a cégek vezetését. Papíron teljesen szabályos és törvényes az ügy, hiszen bármilyen társaságot el lehet adni.

Valójában azonban csak cégjogi szempontból történik szabályszerű átruházás, ténylegesen az eladó fizet azért, hogy megszabadulhasson problémás cégétől. A nem hivatalos "megszabadulási díj" általában a tartozás tíz százaléka. Az új tulajdonosnak persze esze ágában sincs rendezni a cég ügyeit, csak "tárolja" a társaságokat, adott esetben több tucatot, kirívó esetben azonban akár több százat is.

A statisztikák szerint egy-egy eltüntetett társaság átlagosan 40-50 millió forint ki nem fizetett tartozást hagy maga után - volt példa arra is, hogy gigantikus, akár 700 milliós kintlévőséggel tűntek el cégek.

Az eltemetett társaságok számát nehéz megbecsülni. Az első félévben ötezer adószámot függesztett fel az adóhatóság, ám ennél jóval nagyobb az a kör, amely eddig a pontig még nem jutott el. Akár 15-20 ezer is lehet az ügyeskedéssel eltüntetett cégek száma. Ez azt jelenti, hogy több száz milliárd forint is kihullhat évente a gazdaságból a hátrahagyott adósságok és tartozások miatt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?