Ipari méretű cégtemetők okoznak százmilliárdos károkat

Pénzcentrum
2009. július 13. 08:47

Évi több száz milliárd forint kárt okoznak a cégtemetőkbe juttatott társaságok. Valószínűleg több tucat vállalkozás, de ügyvédek is élnek abból, hogy fizetésképtelen, adósságot felhalmozó cégeket vásárolnak fel és tesznek elérhetetlenné.

Több tucat olyan társaság lehet Magyarországon, amely abból él, hogy cégeket tüntet el: a tulajdonosok olyan vállalkozásokat vásárolnak meg, amelyek jelentős tartozást halmoztak fel a szállítóikkal és akár az adóhatósággal szemben. A vétel kifejezetten azért történik, hogy a hitelezők ne tudják többé elérni a cégek vezetését. Papíron teljesen szabályos és törvényes az ügy, hiszen bármilyen társaságot el lehet adni.

Valójában azonban csak cégjogi szempontból történik szabályszerű átruházás, ténylegesen az eladó fizet azért, hogy megszabadulhasson problémás cégétől. A nem hivatalos "megszabadulási díj" általában a tartozás tíz százaléka. Az új tulajdonosnak persze esze ágában sincs rendezni a cég ügyeit, csak "tárolja" a társaságokat, adott esetben több tucatot, kirívó esetben azonban akár több százat is.

A statisztikák szerint egy-egy eltüntetett társaság átlagosan 40-50 millió forint ki nem fizetett tartozást hagy maga után - volt példa arra is, hogy gigantikus, akár 700 milliós kintlévőséggel tűntek el cégek.

Az eltemetett társaságok számát nehéz megbecsülni. Az első félévben ötezer adószámot függesztett fel az adóhatóság, ám ennél jóval nagyobb az a kör, amely eddig a pontig még nem jutott el. Akár 15-20 ezer is lehet az ügyeskedéssel eltüntetett cégek száma. Ez azt jelenti, hogy több száz milliárd forint is kihullhat évente a gazdaságból a hátrahagyott adósságok és tartozások miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem