26 °C Budapest

Cégtemetőre bukkantak Iregszemcsén: többszáz "holttest"

2009. július 2. 09:47

Egy 2007-ből származó követelés érvényesítésének kísérlete közben hihetetlen méretű, a jelek szerint cégeltűntetésre szakosodott vállalkozói körre bukkant a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. Az átvizsgált cégnyilvántartási adatok szerint Molnár Szabolcs és "csapata" 485 cégben szerepel tulajdonosként. E cégek közül 237 vállalkozás székhelyét a Tolna megyei Iregszemcsén, egy családi ház címére jegyezték be.

"Egy megbízásunk teljesítése közben bukkantunk erre a még számomra is szokatlan méretű cégtemetőre" - nyilatkozta a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. vezetője. Csatlós Csilla elmondta, maga az eset és a módszer, amellyel az adós meg akart szabadulni tartozásától, egyáltalán nem kirívó, ilyen ügyekkel szinte naponta lehet találkozni. Ebben az esetben is a kötelezettség alóli kibújás egyik bevált módszerét alkalmazták. Első lépésként az adós megkifogásolta a követelést, ezzel perbe kényszerítette a hitelezőt, majd a hosszúra nyúlt bírósági eljárás alatt időt nyert arra, hogy eladja a cégét. Az új tulajdonost az eljáró hatóság már nem tudta elérni, minden hivatalos értesítés "nem kereste" jelzéssel került vissza a feladónak, és itt a kör reménytelenül bezárult, az ügyfél egy ideig búcsút mondhat a pénzének.

"Úgy döntöttem, elég volt a hallgatásból, meggyőződésem, az ilyen ügyekben cinkos, aki néma" - jelentette ki Csatlós Csilla. A megbízónknak tartozó céget Molnár Szabolcs vásárolta meg, akihez a cégnyilvántartás szerint összesen 485 vállalkozás köthető, melyekből 157-et saját néven, 84-et pedig a tulajdonában lévő Mo-Sza Kft.-n keresztül "szerzett meg". A fennmaradó 244 cég tulajdonjogán további tíz vállalkozóval osztozik, akik ha nem is ekkora mértékben, de szintén feltűnő nagyságrendben vásárolnak cégeket.

A legborzasztóbb az, hogy bár az összes cég ellen folynak hivatalos eljárások, jelenleg csak 134 van felszámolás és végelszámolás alatt, a többi szabadon garázdálkodik. Az a vállalkozás, amelyik óvatlanul, előzetes tájékozódás nélkül kapcsolatba kerül velük, soha többé nem látja viszont a pénzét.

Molnárék nem nagyon törődtek a látszattal. Ezt az is bizonyítja, hogy a 2880 lelkes Tolna megyei Iregszemcsén egy Rákóczi út 101. szám alatt található ingatlant 237 vállalkozás székhelyeként jelentették be. Emellett a Csákberényben, szintén általuk, egy címre bejelentett 57, vagy a székesfehérvári panel 8. emeleti lakásában, minden bizonnyal "komoly tevékenységet" végző 33 vállalkozás már nem is tűnik soknak. Én azt kérem a jogalkotóktól, foglakozzanak a problémával, mert ez általános jelenség és iszonyatosan nagy a baj - hívja fel a figyelmet Csatlós Csilla.

Az iregszemcsei irodakomplexum (Forrás: Direktinfo)

Somogyi Ferenc, a TM-Line Zrt. vezérigazgatója az ügy kapcsán elmondta, utóbbi időben rendkívül elszaporodtak az iregszemcseihez hasonló, trükkös cégeltűntetések. Amennyiben érdemben nem változnak a büntetőeljárás szabályai, hamarosan minden megyének, minden régiónak meglesznek a vámszedői. Szerinte a megoldás az adás-vétel napján elkészítendő, a cégbíróságon kötelezően leadandó mérlegbeszámoló lenne, aminek alapján tisztázhatóvá válna, hogy az ügylet célja egy valós üzleti tranzakció, vagy csak menekülés a követelésektől. Ezzel párhuzamosan szigorítani kell a cégek iratanyagainak őrzésére és átadására vonatkozó előírásokat, hiszen ma a felszámolók abban a lehetetlen helyzetben vannak, hogy csupán a hitelezői igényeket ismerik, az adós cég működéséről a legtöbb esetben semmiféle információval nem rendelkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ma Magyarországon egy-két óra alatt lehet vállalkozást alapítani. Ez mindenképpen jó dolog. De ha a másik oldalon nem változtatnak a vállalkozások működtetését előíró szabályokon, nem javítják az ellenőrizhetőséget, azok jutnak előnyhöz, akik a gyorsan létrehozott cégükkel többtucatnyi partnerüket tönkretéve hónapok alatt lerabolják a fél megyét, majd végleg eltűnnek - hangoztatják a szakértők.

A konkrét ügyben az egyik tönkretett cég felszámolásával megbízott TM-Line Zrt. a napokban büntetőfeljelentést tett. A szakértők remélik, ebben a kirívó esetben precedens értékű döntés születik, amely elrettentheti az ilyen irányú "vállalkozói kedvet".

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem