14 °C Budapest

Nincs még vége a csődhullámnak, a java csak most jön!

2009. július 2. 14:02

Az idei év első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten Kft. mai sajtótájékoztatóján. A cégnél úgy vélik, nem tetőzött még a csődhullám, mert a második negyedévben gyorsuló ütemben nőtt a felszámolások száma, egyre nagyobb társaságok jutnak bajba, egyre több kicsit hagyva magukra.

Májushoz képest némileg csökkent, de 2008-hoz képest rendkívül gyors ütemben emelkedett a felszámolások száma júniusban. A májusi 1330-cal szemben most "csak" 1205 cég jutott erre a sorsra, ám a tavalyi év azonos időszakához képest ez is 35 százalékos növekedés. "A felszámoláshullám még dagadóban van, amit jól mutat, hogy amíg az első félévben 22 százalékos volt a növekedés 2008 első negyedévéhez képest, addig a második negyedévben a növekedés már 39 százalékos" - mondta el Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ennél is nyugtalanítóbb azonban a szakemberek szerint az, hogy a válság kezdete óta csaknem 40 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont társaságok árbevétele, vagyis egyre nagyobb cégek mennek tönkre. "Ez azt jelenti, hogy messze nem beszélhetünk még a válság végéről, mert minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

A cégadatokból jól látszik, hogy a gépjármű-kereskedők a fő vesztesek közé tartoznak. Az elmúlt hónapokban már nagyobb arányú az autókereskedések felszámolásának mértéke, mint amennyi az építőipari cégeknél, holott az építőipar a felszámolások tekintetében sokáig verhetetlennek látszott. Ugyancsak a nagy vesztesek között vannak az utazási irodák, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Alacsony bázisról indult, de gyorsuló ütemben romlik az informatikai cégek és a nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok helyzete.

Ugyancsak gyorsan nő a végelszámolások száma. Az első félévben 6680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, tavaly június végéig viszont csak 5000-éről. A növekedés a félév egészét tekintve éppen egyharmados, de itt is igaz, hogy a második negyedévben sokkal gyorsabban, 44,5 százalékkal emelkedett az eljárások száma, mint az első negyedévben. A végelszámolásoknál június nemcsak abszolút értékben döntött rekordot, hanem a növekedés üteme is megugrott: a júniusi 1235 cégbezárás 80 százalékos növekedés a tavaly júniusi 686-hoz képest.

A végelszámolások számának növekedését az OPTEN stratégiai igazgatója nem tekinti mindenképpen rossz hírnek, hiszen minden nemzetközi összehasonlítás azt mutatja, hogy Magyarországon túl sok cég működik, többségük túl kicsi, ráfér tehát a piacra egy egészséges konszolidáció. Éppen ezért nagy baj, hogy a kormányzat éppen a közelmúltban tovább könnyítette a cégalapítást, így nem marad idő az alapítást megelőző minimális ellenőrzésre sem. "Magyarország alighanem egyedülálló abban, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint 50 százaléka azonnal új céggel tér vissza a gazdasági életbe" - véli Csorbai Hajnalka.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17