10 °C Budapest

Nincs még vége a csődhullámnak, a java csak most jön!

2009. július 2. 14:02

Az idei év első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten Kft. mai sajtótájékoztatóján. A cégnél úgy vélik, nem tetőzött még a csődhullám, mert a második negyedévben gyorsuló ütemben nőtt a felszámolások száma, egyre nagyobb társaságok jutnak bajba, egyre több kicsit hagyva magukra.

Májushoz képest némileg csökkent, de 2008-hoz képest rendkívül gyors ütemben emelkedett a felszámolások száma júniusban. A májusi 1330-cal szemben most "csak" 1205 cég jutott erre a sorsra, ám a tavalyi év azonos időszakához képest ez is 35 százalékos növekedés. "A felszámoláshullám még dagadóban van, amit jól mutat, hogy amíg az első félévben 22 százalékos volt a növekedés 2008 első negyedévéhez képest, addig a második negyedévben a növekedés már 39 százalékos" - mondta el Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ennél is nyugtalanítóbb azonban a szakemberek szerint az, hogy a válság kezdete óta csaknem 40 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont társaságok árbevétele, vagyis egyre nagyobb cégek mennek tönkre. "Ez azt jelenti, hogy messze nem beszélhetünk még a válság végéről, mert minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

A cégadatokból jól látszik, hogy a gépjármű-kereskedők a fő vesztesek közé tartoznak. Az elmúlt hónapokban már nagyobb arányú az autókereskedések felszámolásának mértéke, mint amennyi az építőipari cégeknél, holott az építőipar a felszámolások tekintetében sokáig verhetetlennek látszott. Ugyancsak a nagy vesztesek között vannak az utazási irodák, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Alacsony bázisról indult, de gyorsuló ütemben romlik az informatikai cégek és a nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok helyzete.

Ugyancsak gyorsan nő a végelszámolások száma. Az első félévben 6680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, tavaly június végéig viszont csak 5000-éről. A növekedés a félév egészét tekintve éppen egyharmados, de itt is igaz, hogy a második negyedévben sokkal gyorsabban, 44,5 százalékkal emelkedett az eljárások száma, mint az első negyedévben. A végelszámolásoknál június nemcsak abszolút értékben döntött rekordot, hanem a növekedés üteme is megugrott: a júniusi 1235 cégbezárás 80 százalékos növekedés a tavaly júniusi 686-hoz képest.

A végelszámolások számának növekedését az OPTEN stratégiai igazgatója nem tekinti mindenképpen rossz hírnek, hiszen minden nemzetközi összehasonlítás azt mutatja, hogy Magyarországon túl sok cég működik, többségük túl kicsi, ráfér tehát a piacra egy egészséges konszolidáció. Éppen ezért nagy baj, hogy a kormányzat éppen a közelmúltban tovább könnyítette a cégalapítást, így nem marad idő az alapítást megelőző minimális ellenőrzésre sem. "Magyarország alighanem egyedülálló abban, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint 50 százaléka azonnal új céggel tér vissza a gazdasági életbe" - véli Csorbai Hajnalka.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem