4 °C Budapest

Sokasara-cégek: 5 éves eltiltás a csalárd cégvezetőknek

Pénzcentrum
2009. június 22. 09:17

Várhatóan azt követően sem lesz kevesebb a cégeltűnés, hogy szeptembertől hatályba lép a módosított gazdasági és csődtörvény. A jogszabályváltozás nyomán 5 évre eltilthatók lesznek azok a cégvezetők, akik a felszámolási eljárás során nem fizetik ki hitelezőiket, de ez csak egy külön, az akár több tízmillió forintot bukó hitelező által kezdeményezett perben jogerősen elmarasztalt cégvezetőkre alkalmazható - mondta Csorbai Hajnalka, a céginformációs rendszert üzemeltető Opten Kft. stratégiai igazgatója.

A gazdasági perek gyakran évekig elhúzódnak, időközben pedig maga a hitelező is fizetésképtelenné válhat. A törvény szerint a vagyonkimentő és a hitelezők kielégítését meghiúsító cégvezetők felelősségének megállapítására a felszámoló úgynevezett megállapítási, illetve ő és a hitelezők a követelések megfizetésére marasztalási pereket indíthatnak, amelyekben vagyoni biztosíték is kérhető. A bíróság által megállapított biztosíték teljesítéséért pedig már a cég többségi befolyással bíró tagjának is felelnie kell kezesként.

Az Opten felszámolási listáját vezető személyhez jelenleg mintegy 200 vállalkozás köthető (több igencsak beszédes nevű: Agyő, Finitó vagy Lúzer Kft.), ezek 50 %-át már felszámolták. A listavezető 2008 óta Sokasara kezdetű cégnévvel is alapít, pontosabban átvesz már működő cégeket. Az online elérhető cégbírósági adatok szerint jelenleg 52 cég van Sokasara néven bejelentve, közülük 43 áll felszámolási eljárás alatt.

A Sokasara-cégek tulajdonosa jelenleg szabályosan alapít, illetve jegyeztet be változást vállalkozásaira akár egy óra alatt a cégbíróságon - állítja az igazgató, aki szerint a cégalapítás felett szorosabb állami kontrollra lenne szükség akár úgy is, hogy automatikusan eltilthatók legyenek néhány évre az alapítástól azok, akik korábban felszámolás alá került vállalkozást vezettek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?