Sokasara-cégek: 5 éves eltiltás a csalárd cégvezetőknek

Pénzcentrum
2009. június 22. 09:17

Várhatóan azt követően sem lesz kevesebb a cégeltűnés, hogy szeptembertől hatályba lép a módosított gazdasági és csődtörvény. A jogszabályváltozás nyomán 5 évre eltilthatók lesznek azok a cégvezetők, akik a felszámolási eljárás során nem fizetik ki hitelezőiket, de ez csak egy külön, az akár több tízmillió forintot bukó hitelező által kezdeményezett perben jogerősen elmarasztalt cégvezetőkre alkalmazható - mondta Csorbai Hajnalka, a céginformációs rendszert üzemeltető Opten Kft. stratégiai igazgatója.

A gazdasági perek gyakran évekig elhúzódnak, időközben pedig maga a hitelező is fizetésképtelenné válhat. A törvény szerint a vagyonkimentő és a hitelezők kielégítését meghiúsító cégvezetők felelősségének megállapítására a felszámoló úgynevezett megállapítási, illetve ő és a hitelezők a követelések megfizetésére marasztalási pereket indíthatnak, amelyekben vagyoni biztosíték is kérhető. A bíróság által megállapított biztosíték teljesítéséért pedig már a cég többségi befolyással bíró tagjának is felelnie kell kezesként.

Az Opten felszámolási listáját vezető személyhez jelenleg mintegy 200 vállalkozás köthető (több igencsak beszédes nevű: Agyő, Finitó vagy Lúzer Kft.), ezek 50 %-át már felszámolták. A listavezető 2008 óta Sokasara kezdetű cégnévvel is alapít, pontosabban átvesz már működő cégeket. Az online elérhető cégbírósági adatok szerint jelenleg 52 cég van Sokasara néven bejelentve, közülük 43 áll felszámolási eljárás alatt.

A Sokasara-cégek tulajdonosa jelenleg szabályosan alapít, illetve jegyeztet be változást vállalkozásaira akár egy óra alatt a cégbíróságon - állítja az igazgató, aki szerint a cégalapítás felett szorosabb állami kontrollra lenne szükség akár úgy is, hogy automatikusan eltilthatók legyenek néhány évre az alapítástól azok, akik korábban felszámolás alá került vállalkozást vezettek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?