7 °C Budapest

Túl sok a cég hazánkban, jobb, ha elhullanak!

Pénzcentrum
2009. július 3. 05:55

A válságnak még koránt sincs vége Magyarországon, hiszen a legutóbbi három hónapban drámaian megugrott a felszámolási eljárások száma. A csődbement cégek között egyre több a közepes és nagyvállalat, aki egy idő után a beszállítói kört is magukkal ránthatják. A bajt még mindig a fantomcégek okozzák.

Az idei év első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten Kft. mai sajtótájékoztatóján. A grafikonon jól látszik, hogy 2008. év utolsó három hónapjában megugrott a felszámolási eljárások száma, majd stagnált, ám a 2009. év április-júniusi időszakában ismét rekordot döntött a statisztika. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a jelenség oka az, hogy a gazdasági válság kitörésekor a cégek megijedtek és a legkisebb fizetési elmaradásra is rögtön felszámolási eljárást indítottak a partnereik ellen. Az idei év első pár hónapját az óvatos kivárás jellemezte, ám a második negyedévben ismét beindult a felszámolási roham.

Forrás: Opten Kft.


A felszámolt cégek számánál is drámaibb változás, hogy a felszámolt cégek átlagos árbevétele meredeken emelkedik: három év alatt 90-ről 140 millió forint fölé nőtt. Márpedig "minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után" - mondta Csorbai.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Ez egyben azt is jelenti, hogy a felszámolt cégek miatt egyre nagyobb a kieső teljesítmény a magyar gazdaságból. Ha arányosítva szeretnénk áttekinteni a folyamatokat: 2007. első negyedévét egységnyi alapul véve idén április és június között már 3,5-szeres volt a csődök miatt a gazdaságból kieső teljesítmény - forint alapon számolva.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


A gazdaságban egyelőre nincs olyan ágazat, mely ne sínylette volna meg a kirobbant válságot. A korábban rosszallva nézett építőipari cégek körében bekövetkező csődök arányát is sikerült megelőzni a gépjármű-kereskedelmi ágazatnak, hiszen ezeken a területeken minden huszadik cég csődbe megy. Komoly veszélyt jelentenek még a gazdaságra az utazási irodák, ezek jellemzően ugyanis nem hagynak hátra a felszámolás során szétosztható vagyont, csak adósságokat.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Az első félév során felszámolás alá került tíz legnagyobb vállalat összesen 138 milliárdnyi árbevételt termelt, ami több, mint 25 százalékkal több, mint a 12 hónappal korábbi időszak TOP10-es listájának árbevétele. A tíz cég közül ugyanakkor négy (a DAM, az EYBL, a Herz és a Piszkei Papír) termelővállalat volt, vagyis sok dolgozó vesztette el a munkáját a becsődölésük miatt. A tíz cég elbocsátott alkalmazottainak száma összesen 3 315 volt, miközben 2008 első félévében a 10 legnagyobb csőd miatt mindössze 500 munkahely szűnt meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csorbai szerint ugyanakkor nem feltétlenül rossz dolog a végelszámolások számának növekedése, hiszen a magyar piacnak szüksége van egy egészséges letisztulási folyamatra. Nem normális helyzet az ugyanis, hogy 560 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon, melyek alig 8 százalékának haladja meg az árbevétele a 100 millió forintot.

Rendkívül káros ugyanakkor az a tendencia, hogy a Magyarországon a cégek tulajdonosai 95 %-ban kizárólag magánszemélyek, az új cégek több, mint 70%-át olyan személyek alapítják, akiknek korábban is volt cégük, illetve, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több, mint fele azonnal visszatér egy új saját céggel a gazdaságba. Ez utóbbit még meg is könnyíti, hogy immár a kormányzati portálon keresztül, akár egy óra alatt lehet új céget alapítani.

Forrás: Opten Kft.

Az Opten már korábban javasolta, hogy a felszámolás alá került cégek vezetőit akár 5 évre is eltiltsa a jog az új vállalkozás alapításától. Nonszensz ugyanis, a fizetési kötelezettségek elől felszámolásba menekült cégek vezetői rögvest egy új vállalkozással újrakezdik a tevékenységüket, ezért válság ide vagy oda, még mindig másfélszer annyi céget jegyeznek be az országban, mint amennyit törölnek. A kifizetetlen számlákat maguk mögött hagyó társaságok és tulajdonosaik kiszűrésére minden felelős vállalkozásvezetőnek érdemes széles körű cégadatbázisból ellenőriznie leendő partnereit. Ezekben nem csak az aktuális tisztségviselők, de a volt tisztségviselők nevei is megtalálhatóak, a pénzügyi beszámolókkal és státuszokkal, követelésállományokkal együtt.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem