5 °C Budapest

Túl sok a cég hazánkban, jobb, ha elhullanak!

Pénzcentrum
2009. július 3. 05:55

A válságnak még koránt sincs vége Magyarországon, hiszen a legutóbbi három hónapban drámaian megugrott a felszámolási eljárások száma. A csődbement cégek között egyre több a közepes és nagyvállalat, aki egy idő után a beszállítói kört is magukkal ránthatják. A bajt még mindig a fantomcégek okozzák.

Az idei év első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten Kft. mai sajtótájékoztatóján. A grafikonon jól látszik, hogy 2008. év utolsó három hónapjában megugrott a felszámolási eljárások száma, majd stagnált, ám a 2009. év április-júniusi időszakában ismét rekordot döntött a statisztika. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a jelenség oka az, hogy a gazdasági válság kitörésekor a cégek megijedtek és a legkisebb fizetési elmaradásra is rögtön felszámolási eljárást indítottak a partnereik ellen. Az idei év első pár hónapját az óvatos kivárás jellemezte, ám a második negyedévben ismét beindult a felszámolási roham.

Forrás: Opten Kft.


A felszámolt cégek számánál is drámaibb változás, hogy a felszámolt cégek átlagos árbevétele meredeken emelkedik: három év alatt 90-ről 140 millió forint fölé nőtt. Márpedig "minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után" - mondta Csorbai.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Ez egyben azt is jelenti, hogy a felszámolt cégek miatt egyre nagyobb a kieső teljesítmény a magyar gazdaságból. Ha arányosítva szeretnénk áttekinteni a folyamatokat: 2007. első negyedévét egységnyi alapul véve idén április és június között már 3,5-szeres volt a csődök miatt a gazdaságból kieső teljesítmény - forint alapon számolva.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


A gazdaságban egyelőre nincs olyan ágazat, mely ne sínylette volna meg a kirobbant válságot. A korábban rosszallva nézett építőipari cégek körében bekövetkező csődök arányát is sikerült megelőzni a gépjármű-kereskedelmi ágazatnak, hiszen ezeken a területeken minden huszadik cég csődbe megy. Komoly veszélyt jelentenek még a gazdaságra az utazási irodák, ezek jellemzően ugyanis nem hagynak hátra a felszámolás során szétosztható vagyont, csak adósságokat.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Az első félév során felszámolás alá került tíz legnagyobb vállalat összesen 138 milliárdnyi árbevételt termelt, ami több, mint 25 százalékkal több, mint a 12 hónappal korábbi időszak TOP10-es listájának árbevétele. A tíz cég közül ugyanakkor négy (a DAM, az EYBL, a Herz és a Piszkei Papír) termelővállalat volt, vagyis sok dolgozó vesztette el a munkáját a becsődölésük miatt. A tíz cég elbocsátott alkalmazottainak száma összesen 3 315 volt, miközben 2008 első félévében a 10 legnagyobb csőd miatt mindössze 500 munkahely szűnt meg.

Csorbai szerint ugyanakkor nem feltétlenül rossz dolog a végelszámolások számának növekedése, hiszen a magyar piacnak szüksége van egy egészséges letisztulási folyamatra. Nem normális helyzet az ugyanis, hogy 560 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon, melyek alig 8 százalékának haladja meg az árbevétele a 100 millió forintot.

Rendkívül káros ugyanakkor az a tendencia, hogy a Magyarországon a cégek tulajdonosai 95 %-ban kizárólag magánszemélyek, az új cégek több, mint 70%-át olyan személyek alapítják, akiknek korábban is volt cégük, illetve, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több, mint fele azonnal visszatér egy új saját céggel a gazdaságba. Ez utóbbit még meg is könnyíti, hogy immár a kormányzati portálon keresztül, akár egy óra alatt lehet új céget alapítani.

Forrás: Opten Kft.

Az Opten már korábban javasolta, hogy a felszámolás alá került cégek vezetőit akár 5 évre is eltiltsa a jog az új vállalkozás alapításától. Nonszensz ugyanis, a fizetési kötelezettségek elől felszámolásba menekült cégek vezetői rögvest egy új vállalkozással újrakezdik a tevékenységüket, ezért válság ide vagy oda, még mindig másfélszer annyi céget jegyeznek be az országban, mint amennyit törölnek. A kifizetetlen számlákat maguk mögött hagyó társaságok és tulajdonosaik kiszűrésére minden felelős vállalkozásvezetőnek érdemes széles körű cégadatbázisból ellenőriznie leendő partnereit. Ezekben nem csak az aktuális tisztségviselők, de a volt tisztségviselők nevei is megtalálhatóak, a pénzügyi beszámolókkal és státuszokkal, követelésállományokkal együtt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?