9 °C Budapest

Túl sok a cég hazánkban, jobb, ha elhullanak!

Pénzcentrum
2009. július 3. 05:55

A válságnak még koránt sincs vége Magyarországon, hiszen a legutóbbi három hónapban drámaian megugrott a felszámolási eljárások száma. A csődbement cégek között egyre több a közepes és nagyvállalat, aki egy idő után a beszállítói kört is magukkal ránthatják. A bajt még mindig a fantomcégek okozzák.

Az idei év első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten Kft. mai sajtótájékoztatóján. A grafikonon jól látszik, hogy 2008. év utolsó három hónapjában megugrott a felszámolási eljárások száma, majd stagnált, ám a 2009. év április-júniusi időszakában ismét rekordot döntött a statisztika. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a jelenség oka az, hogy a gazdasági válság kitörésekor a cégek megijedtek és a legkisebb fizetési elmaradásra is rögtön felszámolási eljárást indítottak a partnereik ellen. Az idei év első pár hónapját az óvatos kivárás jellemezte, ám a második negyedévben ismét beindult a felszámolási roham.

Forrás: Opten Kft.


A felszámolt cégek számánál is drámaibb változás, hogy a felszámolt cégek átlagos árbevétele meredeken emelkedik: három év alatt 90-ről 140 millió forint fölé nőtt. Márpedig "minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után" - mondta Csorbai.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Ez egyben azt is jelenti, hogy a felszámolt cégek miatt egyre nagyobb a kieső teljesítmény a magyar gazdaságból. Ha arányosítva szeretnénk áttekinteni a folyamatokat: 2007. első negyedévét egységnyi alapul véve idén április és június között már 3,5-szeres volt a csődök miatt a gazdaságból kieső teljesítmény - forint alapon számolva.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


A gazdaságban egyelőre nincs olyan ágazat, mely ne sínylette volna meg a kirobbant válságot. A korábban rosszallva nézett építőipari cégek körében bekövetkező csődök arányát is sikerült megelőzni a gépjármű-kereskedelmi ágazatnak, hiszen ezeken a területeken minden huszadik cég csődbe megy. Komoly veszélyt jelentenek még a gazdaságra az utazási irodák, ezek jellemzően ugyanis nem hagynak hátra a felszámolás során szétosztható vagyont, csak adósságokat.

Forrás: Opten Kft., klikk a képre a nagyításért!


Az első félév során felszámolás alá került tíz legnagyobb vállalat összesen 138 milliárdnyi árbevételt termelt, ami több, mint 25 százalékkal több, mint a 12 hónappal korábbi időszak TOP10-es listájának árbevétele. A tíz cég közül ugyanakkor négy (a DAM, az EYBL, a Herz és a Piszkei Papír) termelővállalat volt, vagyis sok dolgozó vesztette el a munkáját a becsődölésük miatt. A tíz cég elbocsátott alkalmazottainak száma összesen 3 315 volt, miközben 2008 első félévében a 10 legnagyobb csőd miatt mindössze 500 munkahely szűnt meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csorbai szerint ugyanakkor nem feltétlenül rossz dolog a végelszámolások számának növekedése, hiszen a magyar piacnak szüksége van egy egészséges letisztulási folyamatra. Nem normális helyzet az ugyanis, hogy 560 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon, melyek alig 8 százalékának haladja meg az árbevétele a 100 millió forintot.

Rendkívül káros ugyanakkor az a tendencia, hogy a Magyarországon a cégek tulajdonosai 95 %-ban kizárólag magánszemélyek, az új cégek több, mint 70%-át olyan személyek alapítják, akiknek korábban is volt cégük, illetve, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több, mint fele azonnal visszatér egy új saját céggel a gazdaságba. Ez utóbbit még meg is könnyíti, hogy immár a kormányzati portálon keresztül, akár egy óra alatt lehet új céget alapítani.

Forrás: Opten Kft.

Az Opten már korábban javasolta, hogy a felszámolás alá került cégek vezetőit akár 5 évre is eltiltsa a jog az új vállalkozás alapításától. Nonszensz ugyanis, a fizetési kötelezettségek elől felszámolásba menekült cégek vezetői rögvest egy új vállalkozással újrakezdik a tevékenységüket, ezért válság ide vagy oda, még mindig másfélszer annyi céget jegyeznek be az országban, mint amennyit törölnek. A kifizetetlen számlákat maguk mögött hagyó társaságok és tulajdonosaik kiszűrésére minden felelős vállalkozásvezetőnek érdemes széles körű cégadatbázisból ellenőriznie leendő partnereit. Ezekben nem csak az aktuális tisztségviselők, de a volt tisztségviselők nevei is megtalálhatóak, a pénzügyi beszámolókkal és státuszokkal, követelésállományokkal együtt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm