17 °C Budapest

Kiderültek a kormány 2010-es adótervei

Pénzcentrum
2009. május 20. 14:30

A maihoz képest jövőre havonta 15 ezer forintnál is több marad annak a munkavállalónak a zsebében, akinek a bruttó bére 200 ezer forint - ezt eredményezi a személyijövedelemadó-rendszer 2010-es átalakítása. A kormány szerdai ülésén tárgyalja a 2010-es adócsomagot, de a vagyonadóra vonatkozó szabályokat a csütörtöki, rendkívüli kormányülésen véglegesítik. A munkáltatók általános adócsökkentést és eho-eltörlést kapnak, viszont a 4 százalékos céges különadó megszűnésével párhuzamosan 16-ról 19 százalékra emelkedik a társasági adó 2011-ig. A benzin literje a mai helyzethez képest csupán az adóváltoztatásoktól 25 forinttal drágul januárban - foglal össze néhány fontosabb változtatást az Index. A mostani tervezet összességében megegyezik a múlt héten már a szocialista frakció előtt is ismertetett adócsomaggal.

2009.05.11 19:12
Ingatlanadó és 30%-os eva-kulcs! - Itt vannak a 2010-es adótervek

Jövőre a személyi jövedelemadót nem az eddigi, hanem a munkáltatók által fizetendő, 27 százalékos járulékkal növelt bruttó bérből vonják le. Ezt azonban bőven kompenzálja a jelentős sávhatártolás - emlékeztet internetes laptársunk. További részletek:

2009.05.15 08:43
Ki adózik a legjobban jövőre? - Itt van, kiszámoltuk (2.)

Ma 18 százalékos szja terheli az évi 1,9 millió forint alatti jövedelemrészt, az e fölötti jövedelemrész után 36 százalékos szja-t kell fizetni. Jövőre 5 millió forintos adóalapig 17, az a feletti adóalaprész után 32 százalékos szja-t kell levonni - ezt tartalmazza a kabinet ülésére bement előterjesztés, tudta meg az Index kormányzati forrásból. Ezzel tíz adózóból kilencnek teljes jövedelme az alsó szja-kulcs alá fog kerülni. A sávhatáremelés mellé az adójóváírást is a mainál lényegesen magasabb jövedelemig lehet igénybe venni, 2010-ben már 3 millió 188 ezer forintig lehet teljesen vagy részlegesen csökkenteni az szja-t az adójóváírás segítségével.

A legjobban azok járnak az szja-rendszer átszabásával, akik havonta 240 ezer forint bruttót keresnek. Náluk havonta közel 20 ezer forinttal több maradhat nettóban az adóátalakítás miatt, ez 10 százaléknál is nagyobb nettó béremelést jelent.

A cégeknek két lépéssel kedveskedne a kabinet. Egyrészt, amint azt az eredeti tervek is tartalmazták, az idén a minimálbér kétszereséig érvényes 5 százalékpontos járulékcsökkentést általánossá teszik 2010-ben, így az alkalmazott után a összesen 27 százalékos tb- és munkaadói járulékot kell majd fizetni. Ezt fejeli meg, hogy eltörlik a havi 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást (eho).

A jövedéki adó és a társasági adó emelkedik

Bizonyos adónemek csökkentését más adók emelése révén lehet meglépni. Ezért a társasági adó kulcsa a mai 16-ról 2011-ig 19 százalékra emelkedik, és megrostálják az adókedvezmények körét is. A 4 százalékos társasági különadót azonban eltörlik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élőmunka-terhelés enyhítését, vagyis ugyanakkora bruttó bér mellett az érdemben magasabb nettó bér kialakulását elsősorban a jövedéki adó emelése teszi lehetővé. Idén júliustól 5-6 százalékkal emelkedett a cigaretta, üzemanyag és alkoholos termékek jövedéki adója. Erre még rápakolnak egyet: jövő év januárjától a benzin jövedéki adója további 10, a gázolajé 7,6 százalékkal emelkedik. Mivel idén júliustól az áfa normál kulcsa is felmegy 20-ról 25 százalékra, és az üzemanyag jövedéki adója áfaalapot is képez, ezért csupán a kétlépcsős jövedéki adó emelése és az áfanövelés önmagukban literenként 25 forinttal drágítják a benzint, és néhány forinttal kisebb áremeléshez vezetnek a gázolaj esetében.

A cigaretta jövedéki adója januártól 8,3, az alkoholoké 10 százalékkal nő.

Az eva kulcsát is srófolják. Ma a 20 százalékos áfa mellett 25 százalékos evakulcs van, de júliustól az áfa - mint szó volt róla - 25 százalékra emelkedik. Ezzel jól járnak az evások. Azonban januárban ezért 30 százalékra növelik az eva mértékét.

A kormány elképzelése szerint 30 százalékos forrásadót vetnének ki az adóparadicsomokból származó jövedelmekre.

30 millió forint felett új ingatlanadó

A vagyonadót csak csütörtökön véglegesítik, de az előzetes hírek szerint jövőre a 30 millió forint alatti értékű lakásokra maradna a mai rendszer (az önkormányzatok döntésére van bízva, hogy szednek-e négyzetméter-alapú kommunális, valamint építmény-, illetve telekadót), azonban a 30 millió forintnál értékesebb (pontosabban 30 milliónál nagyobb adóalapot képező) lakásokra már 0,25 százalékos lenne az új érték alapú ingatlanadó - a kommunális, telek- és építményadót ekkor nem kellene fizetni), az 50 millió feletti részt 0,5 százalékos adó terhelné - emlékeztet az Index.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 11:47
Románia és Bulgária után itthon is elindult a Rejoy, ami használt telefonokat árul garanciával. A te...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 10:27
Az október elsejétl bevezetend munkarendet öt hónapon át tesztelik, és nem kötelez a dolgozók számár...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?