10 °C Budapest

Kiderültek a kormány 2010-es adótervei

Pénzcentrum
2009. május 20. 14:30

A maihoz képest jövőre havonta 15 ezer forintnál is több marad annak a munkavállalónak a zsebében, akinek a bruttó bére 200 ezer forint - ezt eredményezi a személyijövedelemadó-rendszer 2010-es átalakítása. A kormány szerdai ülésén tárgyalja a 2010-es adócsomagot, de a vagyonadóra vonatkozó szabályokat a csütörtöki, rendkívüli kormányülésen véglegesítik. A munkáltatók általános adócsökkentést és eho-eltörlést kapnak, viszont a 4 százalékos céges különadó megszűnésével párhuzamosan 16-ról 19 százalékra emelkedik a társasági adó 2011-ig. A benzin literje a mai helyzethez képest csupán az adóváltoztatásoktól 25 forinttal drágul januárban - foglal össze néhány fontosabb változtatást az Index. A mostani tervezet összességében megegyezik a múlt héten már a szocialista frakció előtt is ismertetett adócsomaggal.

2009.05.11 19:12
Ingatlanadó és 30%-os eva-kulcs! - Itt vannak a 2010-es adótervek

Jövőre a személyi jövedelemadót nem az eddigi, hanem a munkáltatók által fizetendő, 27 százalékos járulékkal növelt bruttó bérből vonják le. Ezt azonban bőven kompenzálja a jelentős sávhatártolás - emlékeztet internetes laptársunk. További részletek:

2009.05.15 08:43
Ki adózik a legjobban jövőre? - Itt van, kiszámoltuk (2.)

Ma 18 százalékos szja terheli az évi 1,9 millió forint alatti jövedelemrészt, az e fölötti jövedelemrész után 36 százalékos szja-t kell fizetni. Jövőre 5 millió forintos adóalapig 17, az a feletti adóalaprész után 32 százalékos szja-t kell levonni - ezt tartalmazza a kabinet ülésére bement előterjesztés, tudta meg az Index kormányzati forrásból. Ezzel tíz adózóból kilencnek teljes jövedelme az alsó szja-kulcs alá fog kerülni. A sávhatáremelés mellé az adójóváírást is a mainál lényegesen magasabb jövedelemig lehet igénybe venni, 2010-ben már 3 millió 188 ezer forintig lehet teljesen vagy részlegesen csökkenteni az szja-t az adójóváírás segítségével.

A legjobban azok járnak az szja-rendszer átszabásával, akik havonta 240 ezer forint bruttót keresnek. Náluk havonta közel 20 ezer forinttal több maradhat nettóban az adóátalakítás miatt, ez 10 százaléknál is nagyobb nettó béremelést jelent.

A cégeknek két lépéssel kedveskedne a kabinet. Egyrészt, amint azt az eredeti tervek is tartalmazták, az idén a minimálbér kétszereséig érvényes 5 százalékpontos járulékcsökkentést általánossá teszik 2010-ben, így az alkalmazott után a összesen 27 százalékos tb- és munkaadói járulékot kell majd fizetni. Ezt fejeli meg, hogy eltörlik a havi 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást (eho).

A jövedéki adó és a társasági adó emelkedik

Bizonyos adónemek csökkentését más adók emelése révén lehet meglépni. Ezért a társasági adó kulcsa a mai 16-ról 2011-ig 19 százalékra emelkedik, és megrostálják az adókedvezmények körét is. A 4 százalékos társasági különadót azonban eltörlik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az élőmunka-terhelés enyhítését, vagyis ugyanakkora bruttó bér mellett az érdemben magasabb nettó bér kialakulását elsősorban a jövedéki adó emelése teszi lehetővé. Idén júliustól 5-6 százalékkal emelkedett a cigaretta, üzemanyag és alkoholos termékek jövedéki adója. Erre még rápakolnak egyet: jövő év januárjától a benzin jövedéki adója további 10, a gázolajé 7,6 százalékkal emelkedik. Mivel idén júliustól az áfa normál kulcsa is felmegy 20-ról 25 százalékra, és az üzemanyag jövedéki adója áfaalapot is képez, ezért csupán a kétlépcsős jövedéki adó emelése és az áfanövelés önmagukban literenként 25 forinttal drágítják a benzint, és néhány forinttal kisebb áremeléshez vezetnek a gázolaj esetében.

A cigaretta jövedéki adója januártól 8,3, az alkoholoké 10 százalékkal nő.

Az eva kulcsát is srófolják. Ma a 20 százalékos áfa mellett 25 százalékos evakulcs van, de júliustól az áfa - mint szó volt róla - 25 százalékra emelkedik. Ezzel jól járnak az evások. Azonban januárban ezért 30 százalékra növelik az eva mértékét.

A kormány elképzelése szerint 30 százalékos forrásadót vetnének ki az adóparadicsomokból származó jövedelmekre.

30 millió forint felett új ingatlanadó

A vagyonadót csak csütörtökön véglegesítik, de az előzetes hírek szerint jövőre a 30 millió forint alatti értékű lakásokra maradna a mai rendszer (az önkormányzatok döntésére van bízva, hogy szednek-e négyzetméter-alapú kommunális, valamint építmény-, illetve telekadót), azonban a 30 millió forintnál értékesebb (pontosabban 30 milliónál nagyobb adóalapot képező) lakásokra már 0,25 százalékos lenne az új érték alapú ingatlanadó - a kommunális, telek- és építményadót ekkor nem kellene fizetni), az 50 millió feletti részt 0,5 százalékos adó terhelné - emlékeztet az Index.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem