7 °C Budapest

Indokolatlanul magas a rezsink

Pénzcentrum
2009. május 18. 08:32

Állandóan növekvő, az önköltségi elemek által indokoltnál magasabb árak alakultak ki itthon az energiapiacokon a privatizációt követően. Ez pedig megalapozta a gázszolgáltatók, az erőművek és az áramszolgáltatók extraprofitjait.

A villamosenergia-piacon a teljes nyitás állandósította ezt az állapotot, hiszen az árak erről a szintről indultak, ugyancsak felfelé. Hasonló helyzet következik be július 1-jétől a gázpiacon is - hívta fel a figyelmet az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása.

A versenypiaci átalakulás sem az unióban, sem hazánkban nem hozta meg az árak ígért mérséklődését. Ennek ellenére a kormány tovább ment a rossz úton. Az első villanyárverés óta - az önköltségtől függetlenül - már a regionális árak érvényesülnek a hazai piacon is, ami 30-40 százalékos áremelkedést jelentett a szabályozott piaci árakhoz viszonyítva- véli az Energiapolitika 2000 Társulat.

Az energiahordozók világpiaci, tőzsdei árai az elmúlt 8-9 hónapban jelentősen csökkentek. A nyersolaj ára a múlt év augusztusában 137 dolláron tetőzött, most már jó ideje 40-50 dollár között ingadozik. A földgáz árában - az olaj árához kapcsolt árkövetést figyelembe véve - szintén jelentős csökkenés következett be. Az energiahivatal szerint tíz százalék importár-mérséklődés 6-7 százalékos végfelhasználói árcsökkenést indokolna, vagyis csökkenteni kellene a földgáz árát.

A gázár alapvető hatással van a villamos energia és a távfűtés árára is: az év eleje óta a nálunk hivatkozási alapnak számító lipcsei áramárak megfeleződtek, most 90 helyett 40-50 euróért kapható megawattóránként. Magyarországon azonban a fogyasztói árakban ezek, most a fogyasztóknak kedvező piaci folyamatok hatása nem érzékelhető. Úgy látszik, hogy a liberalizált magyar energiapiac egyirányú, csak emelkedhetnek az árak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem