6 °C Budapest

Visszafizetik ügyfeleik pénzét a bankok: ami a lakáshitelből visszajár...

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 14:00

Úgy tűnik, hogy a brit bankok a szerződéskötési és előtörlesztési díjak radikális növelése után kénytelenek lesznek visszafizetni az ügyfeleknek a beszedett többlet összegeket. Az FSA a brit pénzügyi felügyelet jelenleg vizsgálja a díjak emelésének jogszerűségét, a szóban forgó összeg fontban is milliárdos nagyságrendű. A vizsgálat eredményét előrevetíti az a tény, hogy néhány bank már el is kezdte a visszafizetést. Az FSA vizsgálata közvetetten a magyar piacra is hatással lehet.

Ma mind Magyarországon, mind az Európai Unió más országaiban nagyon aktuális és fontos kérdés a jelzáloghitelekhez kapcsolódó díjak kérdése. A hitelpiaci kínálat bővülésével egyre több ügyfél szeretné a meglévő hitelét olcsóbb konstrukcióra cserélni, a költségek csökkentése szempontjából. Ebben nagy segítséget nyújtanak a különböző közvetítők, így egyre gyakoribb a szerződések módosítása, illetve az előtörlesztés. A bankok ezt nem nézik jó szemmel, mivel így tervezett bevételtől esnek el, amelyet nyilvánvalóan szeretnének másképp behajtani.

Nagy Britanniában emiatt nagy a felháborodás az ügyfelek körében, mivel a bankok radikálisan megemelték az említett díjakat, amelyeket az ügyfél kénytelen kifizetni ha szerződést akar módosítani, vagy szeretné előtörleszteni meglévő hitelét. A brit pénzügyi felügyelet, a Financial Services Authority vizsgálatot folytat a díjak emelésének jogszerűségével kapcsolatban.

A vizsgálat eredményét a brit bankok is sejthetik, mivel néhány bank már annak kihirdetése előtt elkezdte visszafizetni a korábbi és a megemelt díjak közötti különbözetet az ügyfeleknek, amely fontban is milliárdos nagyságrendű. Emellett a hitelkártyákhoz kapcsolódó kerettúllépés többletdíját is visszafizetik a bankok, amely például a HSBC bank esetében 115 millió visszafizetett font az elmúlt hat hónapban. Ebből kalkulálva az összes brit bank által visszafizetendő összeg közel 1,2 milliárd fontra rúghat.

Az EU teljes bankpiacára is hatással lesz az FSA által kiadott vizsgálati eredmény - így a magyar piacra is -, mivel folyamatban van egy egységes Európai Uniós szabályozás kidolgozása a jelzáloghitel piacra, valamint az ehhez kapcsolódó díjakra, hogy hasonló feltételekkel lehessen bármely országban jelzáloghitelt felvenni, vagy azt előtörleszteni.

A magyar bankok azonban egyenlőre próbálnak lobbizni, hogy valamilyen formában be tudják hajtani az előtörlesztés miatt kiesett bevételeket. A szerződésmódosításhoz illetve előtörlesztéshez kapcsolódó díjak itthon általában egy fix közjegyzői díjból, és egy bankonként változó, a fennálló tőketartozás százalékában meghatározott összegből áll, amely jellemzően 2-4 százalék között mozog.

Előfordulhat azonban, mind itthon, mind külföldön, hogy céljaik elérése érdekében a bankok az egyéb szolgáltatásokra fognak díjakat kivetni, amelyek eddig díjmentesek voltak, hogy pótolják a kiesett bevételeket.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?