0 °C Budapest

Visszafizetik ügyfeleik pénzét a bankok: ami a lakáshitelből visszajár...

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 14:00

Úgy tűnik, hogy a brit bankok a szerződéskötési és előtörlesztési díjak radikális növelése után kénytelenek lesznek visszafizetni az ügyfeleknek a beszedett többlet összegeket. Az FSA a brit pénzügyi felügyelet jelenleg vizsgálja a díjak emelésének jogszerűségét, a szóban forgó összeg fontban is milliárdos nagyságrendű. A vizsgálat eredményét előrevetíti az a tény, hogy néhány bank már el is kezdte a visszafizetést. Az FSA vizsgálata közvetetten a magyar piacra is hatással lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ma mind Magyarországon, mind az Európai Unió más országaiban nagyon aktuális és fontos kérdés a jelzáloghitelekhez kapcsolódó díjak kérdése. A hitelpiaci kínálat bővülésével egyre több ügyfél szeretné a meglévő hitelét olcsóbb konstrukcióra cserélni, a költségek csökkentése szempontjából. Ebben nagy segítséget nyújtanak a különböző közvetítők, így egyre gyakoribb a szerződések módosítása, illetve az előtörlesztés. A bankok ezt nem nézik jó szemmel, mivel így tervezett bevételtől esnek el, amelyet nyilvánvalóan szeretnének másképp behajtani.

Nagy Britanniában emiatt nagy a felháborodás az ügyfelek körében, mivel a bankok radikálisan megemelték az említett díjakat, amelyeket az ügyfél kénytelen kifizetni ha szerződést akar módosítani, vagy szeretné előtörleszteni meglévő hitelét. A brit pénzügyi felügyelet, a Financial Services Authority vizsgálatot folytat a díjak emelésének jogszerűségével kapcsolatban.

A vizsgálat eredményét a brit bankok is sejthetik, mivel néhány bank már annak kihirdetése előtt elkezdte visszafizetni a korábbi és a megemelt díjak közötti különbözetet az ügyfeleknek, amely fontban is milliárdos nagyságrendű. Emellett a hitelkártyákhoz kapcsolódó kerettúllépés többletdíját is visszafizetik a bankok, amely például a HSBC bank esetében 115 millió visszafizetett font az elmúlt hat hónapban. Ebből kalkulálva az összes brit bank által visszafizetendő összeg közel 1,2 milliárd fontra rúghat.

Az EU teljes bankpiacára is hatással lesz az FSA által kiadott vizsgálati eredmény - így a magyar piacra is -, mivel folyamatban van egy egységes Európai Uniós szabályozás kidolgozása a jelzáloghitel piacra, valamint az ehhez kapcsolódó díjakra, hogy hasonló feltételekkel lehessen bármely országban jelzáloghitelt felvenni, vagy azt előtörleszteni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A magyar bankok azonban egyenlőre próbálnak lobbizni, hogy valamilyen formában be tudják hajtani az előtörlesztés miatt kiesett bevételeket. A szerződésmódosításhoz illetve előtörlesztéshez kapcsolódó díjak itthon általában egy fix közjegyzői díjból, és egy bankonként változó, a fennálló tőketartozás százalékában meghatározott összegből áll, amely jellemzően 2-4 százalék között mozog.

Előfordulhat azonban, mind itthon, mind külföldön, hogy céljaik elérése érdekében a bankok az egyéb szolgáltatásokra fognak díjakat kivetni, amelyek eddig díjmentesek voltak, hogy pótolják a kiesett bevételeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06