Jutalékért rángatják az ügyfeleket: óvatosan a hitelkiváltással!

Pénzcentrum
2007. május 31. 09:30

A jelzáloghitel-piacon olyan szintre jutott a jutalékverseny, hogy a hitelek lényegében csak a harmadik év után termelnek nyereséget a banknak. Manapság a szerződéses hitelösszeg 2-3%-át fizetik ki a közvetítőknek a hitelintézetek - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jutalék sikerdíj jellegű, tehát összege nem függ attól, hogy a szerződés mennyi ideig marad a bank könyveiben. Ez azért lehet érdekes, mert a bedőlt hitelek többségéről már az első évben kiderül, hogy fizetési problémák lehetnek.

Az utóbbi időben már a lízingpiacon is élnek a jutalék-visszaírás eszközével, mely a biztosítási szegmensben bevett gyakorlat. Ez annyit jelent, hogy az idő előtt megszűnő szerződés után visszakérik az ügynöktől a meg nem szolgált részt.

A hitelközvetítés terén ez jelenleg nem fordul elő, a nemfizetést ugyanis nehéz lenne az ügynök nyakába varrni. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a közvetítő nem csak az eredeti hitel folyósításáért kap jutalékot, hanem azért is, ha később meggyőzi ügyfelét, hogy cserélje le hitelét. Amennyiben az új ajánlat a piac feltételek változása miatt valóban kedvezőbb, nincs is semmi gond (leszámítva, hogy az előtörlesztési díjak vélhetően emelkedni fognak), ha azonban nincs jelentős különbség, ne váltsunk csak az ügynök örömére!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?