23 °C Budapest

Lakáshitel: óriási különbségek a törlesztésben!

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:40

Az alapok A banki termékek palettájának sokszínűsége rohamosan változik, ennek egyik ékes tanúbizonysága a hitelek területe. Amellett, hogy egyre több hitelfajtával találkozhatunk, egyre különbözőbb törlesztési módozatokkal akadhatunk össze egy-egy hitelfelvétel során. Összeszedtük őket egy csokorba, nézzük, melyikről mit érdemes tudni, s hogy mit takarnak a misztikus elnevezések?


Hagyományos megközelítés - annuitás

A két legelterjedtebb, s ebből fakadóan a leginkább ismert törlesztési módozat az annuitásos, valamint a halasztott tőkerészletes törlesztés.

Annuitás alatt azt értjük, ha a hitel futamideje alatt az adós azonos részleteket fizet be a bankba. Ezeknek a részleteknek azonban eltérő a tartalma, a felosztása, a három fő alkotóelemét a kamatfizetés, a tőketörlesztés, illetve a kezelési költség képezi. Igaz, ez utóbbi néha beleépül magába a kamatba is.

A futamidő alatt tehát a három összetevő aránya folyamatosan változik (miközben az általunk fizetendő összeg konstans marad). Így ebből az következik, hogy a futamidő elején kevesebb tőkerészt törlesztünk arányaiban, mint a végén, vagyis magasabb kamatot is fizetünk a magasabb hátralévő tőketartozásra.

Türelmi idő

A másik, a halasztott tőkerészletes törlesztés elnevezés ismertebb nevén a türelmi idős konstrukció lényege, hogy a futamidő elején (általában maximum 5 évig, vagy a futamidő feléig) nem szükséges a tőketartozást törleszteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ketyegne az idő, amely alatt a bank pénzét használjuk, s ezért természetesen nem felejtik el elkérni a kamatot sem. Ha lejárt a türelmi idő, utána indul meg az annuitásos törlesztés, így értelemszerűen ez a módozat jobban megviseli az ügyfél pénztárcáját (összességében több kamatot fizetünk).

A lehetőségek tárháza

Egzotikus lehetőségek - kombinált termékek

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?