2 °C Budapest

Lakáshitel: óriási különbségek a törlesztésben!

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:40

Az alapok A banki termékek palettájának sokszínűsége rohamosan változik, ennek egyik ékes tanúbizonysága a hitelek területe. Amellett, hogy egyre több hitelfajtával találkozhatunk, egyre különbözőbb törlesztési módozatokkal akadhatunk össze egy-egy hitelfelvétel során. Összeszedtük őket egy csokorba, nézzük, melyikről mit érdemes tudni, s hogy mit takarnak a misztikus elnevezések?


Hagyományos megközelítés - annuitás

A két legelterjedtebb, s ebből fakadóan a leginkább ismert törlesztési módozat az annuitásos, valamint a halasztott tőkerészletes törlesztés.

Annuitás alatt azt értjük, ha a hitel futamideje alatt az adós azonos részleteket fizet be a bankba. Ezeknek a részleteknek azonban eltérő a tartalma, a felosztása, a három fő alkotóelemét a kamatfizetés, a tőketörlesztés, illetve a kezelési költség képezi. Igaz, ez utóbbi néha beleépül magába a kamatba is.

A futamidő alatt tehát a három összetevő aránya folyamatosan változik (miközben az általunk fizetendő összeg konstans marad). Így ebből az következik, hogy a futamidő elején kevesebb tőkerészt törlesztünk arányaiban, mint a végén, vagyis magasabb kamatot is fizetünk a magasabb hátralévő tőketartozásra.

Türelmi idő

A másik, a halasztott tőkerészletes törlesztés elnevezés ismertebb nevén a türelmi idős konstrukció lényege, hogy a futamidő elején (általában maximum 5 évig, vagy a futamidő feléig) nem szükséges a tőketartozást törleszteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ketyegne az idő, amely alatt a bank pénzét használjuk, s ezért természetesen nem felejtik el elkérni a kamatot sem. Ha lejárt a türelmi idő, utána indul meg az annuitásos törlesztés, így értelemszerűen ez a módozat jobban megviseli az ügyfél pénztárcáját (összességében több kamatot fizetünk).

A lehetőségek tárháza

Egzotikus lehetőségek - kombinált termékek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem