19 °C Budapest

Lakáshitel: óriási különbségek a törlesztésben!

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:40

Az alapok A banki termékek palettájának sokszínűsége rohamosan változik, ennek egyik ékes tanúbizonysága a hitelek területe. Amellett, hogy egyre több hitelfajtával találkozhatunk, egyre különbözőbb törlesztési módozatokkal akadhatunk össze egy-egy hitelfelvétel során. Összeszedtük őket egy csokorba, nézzük, melyikről mit érdemes tudni, s hogy mit takarnak a misztikus elnevezések?


Hagyományos megközelítés - annuitás

A két legelterjedtebb, s ebből fakadóan a leginkább ismert törlesztési módozat az annuitásos, valamint a halasztott tőkerészletes törlesztés.

Annuitás alatt azt értjük, ha a hitel futamideje alatt az adós azonos részleteket fizet be a bankba. Ezeknek a részleteknek azonban eltérő a tartalma, a felosztása, a három fő alkotóelemét a kamatfizetés, a tőketörlesztés, illetve a kezelési költség képezi. Igaz, ez utóbbi néha beleépül magába a kamatba is.

A futamidő alatt tehát a három összetevő aránya folyamatosan változik (miközben az általunk fizetendő összeg konstans marad). Így ebből az következik, hogy a futamidő elején kevesebb tőkerészt törlesztünk arányaiban, mint a végén, vagyis magasabb kamatot is fizetünk a magasabb hátralévő tőketartozásra.

Türelmi idő

A másik, a halasztott tőkerészletes törlesztés elnevezés ismertebb nevén a türelmi idős konstrukció lényege, hogy a futamidő elején (általában maximum 5 évig, vagy a futamidő feléig) nem szükséges a tőketartozást törleszteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ketyegne az idő, amely alatt a bank pénzét használjuk, s ezért természetesen nem felejtik el elkérni a kamatot sem. Ha lejárt a türelmi idő, utána indul meg az annuitásos törlesztés, így értelemszerűen ez a módozat jobban megviseli az ügyfél pénztárcáját (összességében több kamatot fizetünk).

A lehetőségek tárháza

Egzotikus lehetőségek - kombinált termékek

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?