20 °C Budapest

Lakáshitel: óriási különbségek a törlesztésben!

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:40

Az alapok A banki termékek palettájának sokszínűsége rohamosan változik, ennek egyik ékes tanúbizonysága a hitelek területe. Amellett, hogy egyre több hitelfajtával találkozhatunk, egyre különbözőbb törlesztési módozatokkal akadhatunk össze egy-egy hitelfelvétel során. Összeszedtük őket egy csokorba, nézzük, melyikről mit érdemes tudni, s hogy mit takarnak a misztikus elnevezések?


Hagyományos megközelítés - annuitás

A két legelterjedtebb, s ebből fakadóan a leginkább ismert törlesztési módozat az annuitásos, valamint a halasztott tőkerészletes törlesztés.

Annuitás alatt azt értjük, ha a hitel futamideje alatt az adós azonos részleteket fizet be a bankba. Ezeknek a részleteknek azonban eltérő a tartalma, a felosztása, a három fő alkotóelemét a kamatfizetés, a tőketörlesztés, illetve a kezelési költség képezi. Igaz, ez utóbbi néha beleépül magába a kamatba is.

A futamidő alatt tehát a három összetevő aránya folyamatosan változik (miközben az általunk fizetendő összeg konstans marad). Így ebből az következik, hogy a futamidő elején kevesebb tőkerészt törlesztünk arányaiban, mint a végén, vagyis magasabb kamatot is fizetünk a magasabb hátralévő tőketartozásra.

Türelmi idő

A másik, a halasztott tőkerészletes törlesztés elnevezés ismertebb nevén a türelmi idős konstrukció lényege, hogy a futamidő elején (általában maximum 5 évig, vagy a futamidő feléig) nem szükséges a tőketartozást törleszteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ketyegne az idő, amely alatt a bank pénzét használjuk, s ezért természetesen nem felejtik el elkérni a kamatot sem. Ha lejárt a türelmi idő, utána indul meg az annuitásos törlesztés, így értelemszerűen ez a módozat jobban megviseli az ügyfél pénztárcáját (összességében több kamatot fizetünk).

A lehetőségek tárháza

Egzotikus lehetőségek - kombinált termékek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 14:43
Nem jelenhet meg a Magyar Távirati Iroda szolgáltatásában a most induló utcai aláírásgyűjtésről szól...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?