4 °C Budapest

Kiskapu az OTP lakáshitelénél - használd ki, amíg nem késő!

Pénzcentrum
2007. április 25. 05:55

Néha elég nehéz feladatot jelent eligazodni a sok banki díj és kondíció között, pedig gyakran a részletekben rejlik a megoldás. Legalábbis a legnagyobb hazai banknál érdekes feltételekre bukkantunk a forint alapú lakáshitelnél, nézzük, milyen lehetőséget ragadhatunk meg!

Előtörlesztés

Előtörlesztésnek azt a rendkívüli befizetést lehet tekinteni, amely a rendszeres törlesztőrészleten felül kerül befizetésre. A részleges előtörlesztés révén csökkenhet a bankkal szembeni tőketartozásunk, míg a teljes előtörlesztés esetén meg is szűnik.

Az előtörlesztés azonban nem ingyenes, a bankok általában cserébe előtörlesztési díjat számítanak fel. Előfordul olyan kondíciós lista is, ahol az előtörlesztés díját a szerződésmódosítási díjak között találhatjuk meg, ami teljesen logikusnak is tűnhet, hiszen a módosuló tőketartozás miatt módosulhatnak a szerződésben lefektetett feltételek.

Bankonként és konstrukciónként változó, hogy hol és mennyit számítanak fel előtörlesztési díjként. Meghatározásra kerülhet a törlesztés, vagy a fennálló tőkeösszeg százalékában, de akár konkrét összegben is. Állami kamattámogatású lakáshitel esetében általánosságban a fennálló tőkeösszeg 2-4 százaléka, illetve 30 - 60 ezer forint az egyösszegű díj.

Piaci kamatozású lakáshitelek esetében már kicsit más a helyzet. Itt gyakoribb az egyösszegű díjtétel, amely ebben az esetben 15 - 60 ezer forint között mozog.

Kiskapu az OTP-nél

Úgy tűnik, hogy van lehetőség arra is, hogy megkerüljük az előtörlesztés díjait. Az OTP Bank kondíciós listájában foglaltak szerint, ha 3 havi törlesztőrészletnél kevesebbet fizetünk be előre, abban az esetben nem számítják fel az előtörlesztési díjat.

Ez tehát azt jelentené, hogy ha folyamatosan 3 havi törlesztést előre befizetünk, ingyen megúszhatjuk a teljes törlesztést? Megkérdeztük az OTP-direkt telefonos ügyfélszolgálatát is és azt a választ kaptuk a hitelközpontban ülő hölgytől, hogy ez valóban így van, akár ingyen megszabadulhatunk adósságunktól, hamarabb, mint gondolnánk.

A mi szempontunkból tehát ez mindenképpen egy olyan lehetőség, amelyet minél hamarabb érdemes kihasználni, mivel információink szerint hamarosan bezárul a kiskapu.

Amit tulajdonképpen nem is csodálunk, hiszen a banknak ez egyáltalán nem jó "bolt", mivel elesik az eredetileg kiszámított kamatjövedelemtől. Nekünk azonban ez annál inkább lehet hasznos, hiszen az eredeti tőkét kevesebb pénzért kapjuk meg, mintha a futamidő végéig az eredeti szerződés szerint törlesztünk. Hogy az előtörlesztésen mennyit spórolhatunk ezzel a módszerrel, kiolvasható az alábbi táblázatból.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?