Kiskapu az OTP lakáshitelénél - használd ki, amíg nem késő!

Pénzcentrum
2007. április 25. 05:55

Néha elég nehéz feladatot jelent eligazodni a sok banki díj és kondíció között, pedig gyakran a részletekben rejlik a megoldás. Legalábbis a legnagyobb hazai banknál érdekes feltételekre bukkantunk a forint alapú lakáshitelnél, nézzük, milyen lehetőséget ragadhatunk meg!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előtörlesztés

Előtörlesztésnek azt a rendkívüli befizetést lehet tekinteni, amely a rendszeres törlesztőrészleten felül kerül befizetésre. A részleges előtörlesztés révén csökkenhet a bankkal szembeni tőketartozásunk, míg a teljes előtörlesztés esetén meg is szűnik.

Az előtörlesztés azonban nem ingyenes, a bankok általában cserébe előtörlesztési díjat számítanak fel. Előfordul olyan kondíciós lista is, ahol az előtörlesztés díját a szerződésmódosítási díjak között találhatjuk meg, ami teljesen logikusnak is tűnhet, hiszen a módosuló tőketartozás miatt módosulhatnak a szerződésben lefektetett feltételek.

Bankonként és konstrukciónként változó, hogy hol és mennyit számítanak fel előtörlesztési díjként. Meghatározásra kerülhet a törlesztés, vagy a fennálló tőkeösszeg százalékában, de akár konkrét összegben is. Állami kamattámogatású lakáshitel esetében általánosságban a fennálló tőkeösszeg 2-4 százaléka, illetve 30 - 60 ezer forint az egyösszegű díj.

Piaci kamatozású lakáshitelek esetében már kicsit más a helyzet. Itt gyakoribb az egyösszegű díjtétel, amely ebben az esetben 15 - 60 ezer forint között mozog.

Kiskapu az OTP-nél

Úgy tűnik, hogy van lehetőség arra is, hogy megkerüljük az előtörlesztés díjait. Az OTP Bank kondíciós listájában foglaltak szerint, ha 3 havi törlesztőrészletnél kevesebbet fizetünk be előre, abban az esetben nem számítják fel az előtörlesztési díjat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez tehát azt jelentené, hogy ha folyamatosan 3 havi törlesztést előre befizetünk, ingyen megúszhatjuk a teljes törlesztést? Megkérdeztük az OTP-direkt telefonos ügyfélszolgálatát is és azt a választ kaptuk a hitelközpontban ülő hölgytől, hogy ez valóban így van, akár ingyen megszabadulhatunk adósságunktól, hamarabb, mint gondolnánk.

A mi szempontunkból tehát ez mindenképpen egy olyan lehetőség, amelyet minél hamarabb érdemes kihasználni, mivel információink szerint hamarosan bezárul a kiskapu.

Amit tulajdonképpen nem is csodálunk, hiszen a banknak ez egyáltalán nem jó "bolt", mivel elesik az eredetileg kiszámított kamatjövedelemtől. Nekünk azonban ez annál inkább lehet hasznos, hiszen az eredeti tőkét kevesebb pénzért kapjuk meg, mintha a futamidő végéig az eredeti szerződés szerint törlesztünk. Hogy az előtörlesztésen mennyit spórolhatunk ezzel a módszerrel, kiolvasható az alábbi táblázatból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20