15 °C Budapest

Félnek a bankok a külföldi divattól: akarunk előbb fizetni?

Pénzcentrum
2007. július 2. 10:00

A nyugat-európai gyakorlattal ellentétben hazánkban kevésbé általános, hogy az adósok a futamidő vége előtt visszafizetik a felvett jelzáloghitelt - derül ki a BG Hitel & Lízing elemzéséből.

A nyugati példák szerint egy hitelkonstrukció díjtételei között ma már az előtörlesztés szabályozása legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a napi szintű költségek, a Lajtán túl ugyanis jellemzően 10-12 év alatt fizetnek vissza egy 20 évre felvett hitelt.

A pénzintézetek természetesen kevésbé örülnek annak, ha az ügyfelek idő előtt szabadulnak a hiteltől, a szükséges garanciákat azonban itthon csak a hitelszerződésekbe építhetik be. Jellemzően az előtörlesztett összeg 2-4%-át, valamint 40-50 ezer forintot kell ekkor megfizetnie az adósnak.

A magyar jelzáloghitelesek jellemzően az állami támogatásos konstrukciókat törlesztik vissza előszeretettel a futamidő vége előtt. A bank ezen eseteknél a kamatok elvesztése mellett az állami támogatásnak is búcsút inthet, mely nagyban befolyásolja a profitot.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?