Meglepő fordulat - inkább hitelkártyacsalás, mint betéti?

Pénzcentrum
2007. április 2. 14:00

Az elmúlt hónap során mintegy 1000 amerikai Stop & Shop vásárló hitel-, illetve betéti kártyájának adatai kerültek illetéktelenek kezébe. Ez az incidens a legutolsó azon csalássorozatban, amely több amerikai vállalatot (T.J. Maxx, a Marshalls, a Citibank, vagy a CardSystems ) is érintett.

A Stop & Shop vásárlói "profi" csalóknak estek áldozatául, mivel a kártyaleolvasó-berendezéseket cserélték ki olyanokra, amelyek rögzítették az egyes bankszámlák adatait. Így játszi könnyedséggel jutottak hozzá a vásárlók adataihoz a kalózok.

Talán meglepő lehet, de azok jártak jól, akiknek hitelkártya adatai kerültek illetéktelenek kezébe. Ugyanis Amerikában a hitelkártyákra a Fair Credit Reporting Act szabályai vonatkoznak, amely szerint a kártya kibocsátója nem kiálthat ki bennünket felelőssé.

A betéti kártyákkal rendelkezőkre már más szabályozás vonatkozik a tengerentúlon. Ebben az esetben minden azon múlik, hogy milyen gyorsan fedezzük fel, hogy valami gond van. Ha két munkanapon belül figyelmeztetjük a bankot az illetéktelen felhasználásról, a maximális fizetési kötelezettség 50 dollár. Ha 60 napon belül, akkor már 500 dollár, ha pedig még ennél is lassabbak vagyunk, már nincsen felső határ.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?