4 °C Budapest

Kártyás előfoglalás? Nehezen kapod vissza a pénzed!

Pénzcentrum
2007. március 29. 09:20

Teljesen hétköznapi eset, hogy egy hotelbe érkezve a recepción elkérik betéti vagy hitelkártyánkat és a távozáskor fizetendő összeget foglalásként azonnal elkülönítik a számlán. Ehhez az összeghez az ügyfél már nem férhet hozzá, az elszámolásig ez függő tételnek számít. Előfordulhat persze, hogy távozáskor máshogy, például készpénzzel fizetünk, az igazi gondok ekkor kezdődnek, a foglalás ugyanis nem törlődik percek alatt, így várhatunk a pénzünkre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Napi összeállítása rávilágít, hogy az ügyfelek számára szinte teljesen követhetetlen, eltérő gyakorlatot alkalmaznak a bankok a fent említett előfoglalások törlése terén. Változó, hogy a kártyakibocsátó bank hány napig várja, míg a tranzakciót a kártyaelfogadó kereskedő, illetve bankja elszámolja.

Fontos, hogy amennyiben végül máshogy fizetünk, szóljunk a hotelben, hogy indítsák meg a foglalás törlését, ha ugyanis a kereskedő nem indítja el a folyamatot, a szóban forgó összeg gyakran bennragad.

Az Erste és az Unicredit Bank esetében akár 30 napig is várhatunk a pénzünkre, az OTP és a Raiffeisen ügyfelei azonban már 15 nap alatt is használhatják elkülönített pénzüket, amire a CIB és az IEB ügyfelei9nek két hetet kell várniuk.

A bankok többsége persze csak a kereskedő, illetve az elfogadóbank engedélye alapján hajlandó törölni a foglalási tételt, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyfélnek kell keresnie a hotelt, hogy lépjenek valamit, a számukra nem éppen sürgős ügyben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A foglalás alatt álló összeg mindig a számlán lévőnek minősül, a kamatát így betéti kártya esetén megkapjuk, hitelkártyánál pedig csak a felhasználható hitelkeretet csökkenti, az elszámolásig azonban nem kamatozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?