0 °C Budapest

Apró malőr: bankkártyások milliói vannak veszélyben

Pénzcentrum
2007. március 30. 13:00

Tegnap tette közzé éves jelentését a betéti és hitelkártyaadatok tömkelegét elveszítő diszkont divatlánc, TJX. A hivatalos dokumentumból kiderült, hogy az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Írországban összesen mintegy 45,7 millió bankkártya érintett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A cég informatikai rendszerébe behatoló hackerek a tavaly decemberig tartó 4 év tranzakciós adataihoz jutottak hozzá, melyek között igen nagy arányban szerepeltek a titkosítatlan, mindenki számára könnyen felhasználható adatok.

Természetesen arra is van már bizonyíték, hogy az adatokkal visszaéltek: Floridában az elmúlt hét során 6 embert tartóztattak le, mivel a TJX-es adatokból kinyert kártyákkal vásároltak 1 millió dollár értékben Wal-Mart utalványt, amit végül ékszerekre és elektronikai cikkekre váltottak be.

Az eltulajdonított adatok közül 30,6 millió olyan kártyára vonatkozik, mely már lejárt az adatlopáskor, 15 millió azonban továbbra is érvényes. Ebből a 15 millióból mindössze 3,8 millió adatai vannak titkosítva, a fennmaradó 11,2 millióval meglehetősen könnyű visszaélni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06