15 °C Budapest

3 millió visszautasított hitelkártya-igénylés: bajban a lakosság?

Pénzcentrum
2007. március 29. 14:00

Az elmúlt hat hónapban nem kevesebb mint 2,8 millió hitelkártya-igénylést utasítottak vissza az Egyesült Királyságban köszönhetően a lakosság egyre növekvő hitelállományának és főként a rosszfizetők számának ugrásszerű emelkedésének.

A brit lakosság 6 százaléka kerül ki ilyen módon a lehetséges ügyfelek köréből, miközben naponta több mint 15 ezer kérelmet utasítanak vissza. Az hitelvizsgálaton elbukott igénylők nagy többsége a 25 és 34 év közötti.

A kereskedelmi bankok és a hitelnyújtással foglalkozó vállalkozások többségét a bedőlt hitelek által okozott súlyos veszteségek sarkallták arra, hogy megszigorítsák a hitelkártya igénylés feltételeit, így válaszolva nemet azon igénylők "kérésére", akik likviditási gondjaik megoldását egy újabb hitelkártyával szerették volna megoldani.

Az Egyesült Királyság legnagyobb hitelkártya-kibocsátója, a Barclaycard 1,5 milliárd fontos (körülbelül 551 milliárd forintos) veszteséget könyvelt el a tavalyi évben a bedőlt hitelek következtében.

A brit lakosság adósságállománya azonban nem csak a hitelkártyapiac szempontjából fenyegető méretű, a szakemberek szerint az idei évben rekordmennyiségű fogyasztói csődeljárást és önkéntes egyéni megállapodást (IVAs) kezdeményeznek majd a fogyasztók.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16