16 °C Budapest

Rekordösszegű diákhitel-kifizetés

Pénzcentrum
2007. március 23. 08:30

A Diákhitel Központ az eddigiekhez képest rekordösszegű, 8 milliárd 528 millió forintot utalt át a tavaszi szemeszter első kifizetési napján - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Március 14-én ugyanis egyszerre érkezett meg a februári és márciusi részlet, illetve a teljes szemeszterre járó hitel azoknak, akik egy összegben kérték azt. Szemeszterenként egyébként maximum 150 ezer, a költségtérítéses képzésben résztvevők pedig 200 ezer forintot vehetnek fel, évi 9,5 százalékos kamatra. A törlesztést a diploma megszerzése után kell megkezdeni.

Az Educatio Press jelentése szerint 2001 óta összesen 232 421 hallgató vett igénybe diákhitelt, összesen 128,5 milliárd forintot. Tartozását mintegy 90 ezer egykori hallgató törleszti, körülbelül 27 ezren már vissza is fizették tartozásukat. Ugyanakkor 2000 volt hallgató adatait kellett átadni az adóhatóságnak, mivel az érintettek nem kezdték meg időben a visszafizetést.

Egy tavaly decemberben készült Tárki-felmérés szerint az elmúlt 5 év során 55 ezer hallgató kényszerült volna otthagyni az egyetemet, vagy főiskolát, ha nem folyamodhat diákhitelhez. A hitelfelvevők 32 százaléka az alacsonyabb jövedelmű családok köréből származik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?