Tanítsd pénzzel bánni a gyerekedet - kevesen vannak, de támogatják

Pénzcentrum
2007. március 7. 13:30

A legtöbb fiatal csak a diákhitellel kapcsolatban kerül először közvetlen kapcsolatba egy banki folyószámlával, a számlatulajdonosok arány a 14-18 éves korosztályban elenyésző, pedig a pénzzel való gazdálkodás elsajátítását nem lehet korán elkezdeni - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kicsiknek pénzt? Csak kevesen!

Ezért is meglepő, hogy bár a diákoknak szóló számlacsomagokból bőven válogathatnak az érintettek, alig akad néhány kifejezetten gyermekeknek szóló számlacsomag a piacon. Az Index diákok és gyerekeknek szóló számlacsomagokról készített körtérképe keretében megkérdezte a bankokat a jelenség okairól is.

A gyermeknek speciális számlacsomagot kínáló néhány kereskedelmi bank közé tartozik a K&H Bank, amely Trambulin csomagját hatéves kortól ajánlja. A bank célja, hogy fejlessze a gyerekek bankolási kultúráját, éppen ezért a 6-14 éves korosztálynál a főbb költségeket átvállalják.

Az OTP Bank többféle Junior csomagot alakított ki minden korosztálynak. A Start kártyát és csomagot ajánlja a legkisebbeknek, a 7-14 éves korosztálynak, a Plusz csomagot a 14-18 éveseknek, a Max csomagot a 18-24 éveseknek. A Start csomagnál megtakarított pénz 3000 forinttól leköthető.

A CIB Bank a 6-14 éves korosztály számára alakította ki Szia Szimba programját, amellyel játékos takarékoskodásra ösztönzi a gyerekeket, hasonlóan a régi takarékbélyegekhez. A takarékoskodáshoz szükséges, kedvező kamatozású megtakarítási számlát díjmentesen lehet megnyitni, sőt, az első évben még a számlához választható, külön erre a célra tervezett bankkártyát is díjmentesen biztosítják.

Így minden úgy működik, mint a hagyományos bankszámláknál. Az ügyesen gazdálkodók jutalma a számlakivonattal együtt érkező matrica, amit minden alkalommal megkapnak, amikor számlájuk záróegyenlege legalább ezer forinttal többet mutat az előző havinál. Ezeket különböző ajándékokra válthatják át.

Az Ella Banknál a 14 éven aluliak Manószámlát nyithatnak, számlanyitási díj nincs, de ehhez a bankszámlához bankkártya nem igényelhető. Számlavezetési díjat sem kell fizetni, az utalás is ingyenes.

Az Erste Banknál bár egyelőre nincs külön gyerekkedvezmény, már dolgoznak ennek kialakításán. Az MKB Bank pedig hamarosan megjelenik a Gondoskodó Plusz csomaggal, amely különböző kedvezményeket kínál a tíz éven aluli gyerekeknek.

Diákok a bőség zavarában

Annál több azonban a diákoknak ajánlott konstrukció, bár jellemző, hogy a diákok először első munkahelyükön, vagy a diákhitellel kapcsolatban nyitnak először számlát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A diákszámla megnyitásának feltétele, hogy a diák rendelkezzen diákigazolvánnyal, illetve 18 év alatt a szülő beleegyezése szükséges, aki a számlatulajdonos 18 éves koráig társtulajdonos marad (14 éves kor felett).

A következő táblázatokban a magyar piacon tevékenykedő kereskedelmi bankok által ajánlott számlacsomagokra jellemző alapkondíciók olvashatóak.

Mire használják?

Az Erste tapasztalatai szerint a diákok jellemzően gyakrabban veszik igénybe az elektronikus szolgáltatásokat, mint az idősebb lakossági ügyfelek. A tanulmányaikhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségeiket (például vizsgadíj, pótdíj) legtöbbször átutalással teljesítik. A bankkártyás vásárlástól sem idegenkednek a fiatalok. A CIB Bank szerint elsősorban készpénzfelvételi tranzakciókra és bankkártyás vásárlási tranzakciókra használják kártyáikat a fiatalok.

Az MKB szerint a diákok diákhitel fogadására, tanulással, egyéb megélhetéssel kapcsolatos költségek rendezésére, utazásokra használják számlacsomagjukat. Hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is, tapasztalataik szerint a fiatalok körében legjellemzőbb a bankkártyás vásárlás, illetve készpénzfelvétel, ezen túl a diákok ösztöndíjai vagy egyéb jóváírásaik érkeznek számlájukra. Az átutalások, csoportos beszedések bonyolítása kevésbé jellemző a szegmensre.

A bankszámlacsomag elemei közül a bankszámlát, bankkártyát és mobilinfót használják a leginkább a fiatalok - nyilatkozták a K&H Banknál. Bankkártya esetében inkább a készpénzfelvétel dominál (havonta két-három alkalom a jellemző ez az aktívan használó ügyfelekre), az ifjúsági ügyfelek jelentős része használja aktívan a bankkártyáját. Az ebank szerepe évről évre erősödik, de nem ez a leginkább használt banki szolgáltatás, lévén, hogy az ifjú ügyfelekre még nem jellemző a sok átutalásos tranzakció.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?