2 °C Budapest

Tanítsd pénzzel bánni a gyerekedet - kevesen vannak, de támogatják

Pénzcentrum
2007. március 7. 13:30

A legtöbb fiatal csak a diákhitellel kapcsolatban kerül először közvetlen kapcsolatba egy banki folyószámlával, a számlatulajdonosok arány a 14-18 éves korosztályban elenyésző, pedig a pénzzel való gazdálkodás elsajátítását nem lehet korán elkezdeni - írja az Index.

Kicsiknek pénzt? Csak kevesen!

Ezért is meglepő, hogy bár a diákoknak szóló számlacsomagokból bőven válogathatnak az érintettek, alig akad néhány kifejezetten gyermekeknek szóló számlacsomag a piacon. Az Index diákok és gyerekeknek szóló számlacsomagokról készített körtérképe keretében megkérdezte a bankokat a jelenség okairól is.

A gyermeknek speciális számlacsomagot kínáló néhány kereskedelmi bank közé tartozik a K&H Bank, amely Trambulin csomagját hatéves kortól ajánlja. A bank célja, hogy fejlessze a gyerekek bankolási kultúráját, éppen ezért a 6-14 éves korosztálynál a főbb költségeket átvállalják.

Az OTP Bank többféle Junior csomagot alakított ki minden korosztálynak. A Start kártyát és csomagot ajánlja a legkisebbeknek, a 7-14 éves korosztálynak, a Plusz csomagot a 14-18 éveseknek, a Max csomagot a 18-24 éveseknek. A Start csomagnál megtakarított pénz 3000 forinttól leköthető.

A CIB Bank a 6-14 éves korosztály számára alakította ki Szia Szimba programját, amellyel játékos takarékoskodásra ösztönzi a gyerekeket, hasonlóan a régi takarékbélyegekhez. A takarékoskodáshoz szükséges, kedvező kamatozású megtakarítási számlát díjmentesen lehet megnyitni, sőt, az első évben még a számlához választható, külön erre a célra tervezett bankkártyát is díjmentesen biztosítják.

Így minden úgy működik, mint a hagyományos bankszámláknál. Az ügyesen gazdálkodók jutalma a számlakivonattal együtt érkező matrica, amit minden alkalommal megkapnak, amikor számlájuk záróegyenlege legalább ezer forinttal többet mutat az előző havinál. Ezeket különböző ajándékokra válthatják át.

Az Ella Banknál a 14 éven aluliak Manószámlát nyithatnak, számlanyitási díj nincs, de ehhez a bankszámlához bankkártya nem igényelhető. Számlavezetési díjat sem kell fizetni, az utalás is ingyenes.

Az Erste Banknál bár egyelőre nincs külön gyerekkedvezmény, már dolgoznak ennek kialakításán. Az MKB Bank pedig hamarosan megjelenik a Gondoskodó Plusz csomaggal, amely különböző kedvezményeket kínál a tíz éven aluli gyerekeknek.

Diákok a bőség zavarában

Annál több azonban a diákoknak ajánlott konstrukció, bár jellemző, hogy a diákok először első munkahelyükön, vagy a diákhitellel kapcsolatban nyitnak először számlát.

A diákszámla megnyitásának feltétele, hogy a diák rendelkezzen diákigazolvánnyal, illetve 18 év alatt a szülő beleegyezése szükséges, aki a számlatulajdonos 18 éves koráig társtulajdonos marad (14 éves kor felett).

A következő táblázatokban a magyar piacon tevékenykedő kereskedelmi bankok által ajánlott számlacsomagokra jellemző alapkondíciók olvashatóak.

Mire használják?

Az Erste tapasztalatai szerint a diákok jellemzően gyakrabban veszik igénybe az elektronikus szolgáltatásokat, mint az idősebb lakossági ügyfelek. A tanulmányaikhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségeiket (például vizsgadíj, pótdíj) legtöbbször átutalással teljesítik. A bankkártyás vásárlástól sem idegenkednek a fiatalok. A CIB Bank szerint elsősorban készpénzfelvételi tranzakciókra és bankkártyás vásárlási tranzakciókra használják kártyáikat a fiatalok.

Az MKB szerint a diákok diákhitel fogadására, tanulással, egyéb megélhetéssel kapcsolatos költségek rendezésére, utazásokra használják számlacsomagjukat. Hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is, tapasztalataik szerint a fiatalok körében legjellemzőbb a bankkártyás vásárlás, illetve készpénzfelvétel, ezen túl a diákok ösztöndíjai vagy egyéb jóváírásaik érkeznek számlájukra. Az átutalások, csoportos beszedések bonyolítása kevésbé jellemző a szegmensre.

A bankszámlacsomag elemei közül a bankszámlát, bankkártyát és mobilinfót használják a leginkább a fiatalok - nyilatkozták a K&H Banknál. Bankkártya esetében inkább a készpénzfelvétel dominál (havonta két-három alkalom a jellemző ez az aktívan használó ügyfelekre), az ifjúsági ügyfelek jelentős része használja aktívan a bankkártyáját. Az ebank szerepe évről évre erősödik, de nem ez a leginkább használt banki szolgáltatás, lévén, hogy az ifjú ügyfelekre még nem jellemző a sok átutalásos tranzakció.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17