16 °C Budapest

Több diákhitel - több veszély

Pénzcentrum
2006. november 2. 14:00

Egyre népszerűbb az amerikai diákok körében az úgynevezett személyi diákhitel konstrukció - a bankok, illetve pénzintézetek által nyújtott diákkölcsönök, amelyek mellé nem nyújt az állam garanciát. Sokan azonban nincsenek tisztában ezek hátulütőivel, illetve veszélyeivel.

Egyre több amerikai diák teszi le voksát a személyi diákhitel mellett, amely nem államilag támogatott. Ez az üzletág a legdinamikusabban fejlődő a több milliárd dolláros diákhitel-üzletágak között. 2005 és 2006 között rekordméretű, 17,3 milliárd dollárnyi kölcsönt igényeltek a diákok, 913 százalékkal többet, mint 10 évvel ezelőtt - derül ki az amerikai College Board által közzétett jelentésből.

Ennek a népszerűségnek egyik oka: egyre emelkednek a felsőoktatás költségei, miközben a rendelkezésre álló pénzügyi segítség zsugorodik. Tehát a személyi diákhitelek nyújtanak továbbtanulási lehetőséget olyan diákok számára, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a felsőoktatásban való részvételt.

Ezek mögött a hitelek mögött azonban nincsen állami garancia. A garantált hiteleket felvevők 6.8 százalékos fix kamatlábbal szembesülnek, míg a személyi diákhiteleknél nincs limit sem a kamatok, sem az egyéb díjak tekintetében. Előfordulhat akár 19 százalékos hitelkamat is.

Míg régebben inkább a végzett hallgatók folyamodtak személyi kölcsön felvételéhez, addig ma már egyre több jelenlegi hallgatót vonz ez a lehetőség, a személyi diákhitelek mintegy 85 százalékát egyetemistáknak nyújtják.

Az amerikai állami Stafford kölcsönök minden hallgató számára elérhetőek, hitelezési múltjukra való tekintet nélkül. Ezzel ellentétben egy személyi diákhitel sokkal drágább egy olyan diák számára, aki rossz hitelképességű, vagy nem is rendelkezik hitelezési múlttal. Tehát pontosan a legszegényebb diákok kényszerülnek a drágább hitelek felvételére.

Hitelkorlát

A Stafford kölcsönök legnagyobb igényelhető összege 1992 óta nem változott, maximálisan 23 000 dollár. Ezalatt az idő alatt a College Board szerint a felsőoktatási tandíjak és kollégiumi szobák átlagos költségszintje, inflációval korrigálva 57 százalékkal emelkedett.

A teljes korláton túl meghatározott az is, hogy mekkora összeget lehet felvenni évente. Július elsején fog emelkedni a Stafford kölcsönök kerete, egy gólya 2 625 dollár helyett 3 500 dollárt vehet fel, míg egy másodéves 3 500 dollár helyett 4 500 dollárt. De ez még mindig távol áll a magániskolák költségeinek fedezésétől.

Az alacsony-jövedelmű diákoknak nyújtott segélyek összege szintén stagnált az elmúlt évek során, 2003 óta nem emelt keretet a Kongresszus. Ennek eredményeképpen létszükségletté vált a személyi hitel sok család számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rámenős reklámok

A legtöbb személyi diákhitel nyújtója csábító ígéretekkel csalogatja a hallgatókat. Akad aki akár 50 000 dollárt, vagy még magasabb felvehető kölcsönt ajánl. Mások gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést ígérnek.

A legtöbb diák azonban nem érzékeli, hogy a személyi diákkölcsönök jellegükből fakadóan kockázatosabbak. 2003-ban az egyetemisták majdnem fele nem élt a Stafford program keretében maximálisan felvehető összeg lehetőségével. A diákok negyede pedig teljesen kikerülte az államilag támogatott lehetőséget.

Szülői nyomás

A hallgatók szülei kiegészíthetik gyermekeik segélyeit, hiteleit a PLUS program keretében, ám egyre kevésbé hajlandóak a szülők ilyen kölcsönt felvenni. A szülők többsége azt szeretné, ha gyermeke már maga teremtené meg tanulásának pénzügyi feltételeit. Így inkább kezességet vállalnak a személyi diákhiteleknél, gyermekeik így kedvezőbb kamatozással juthatnak a kölcsönhöz.

Életre szóló kölcsön?

A hitelnyújtók a kölcsönök vélt hosszú távú előnyeivel takaróznak, szerintük a felsőoktatásban megszerzett képesítéssel magasabb életszínvonalat lesznek képesek a diákok elérni. Ugyanakkor, ha a kölcsönt felvevő nem talál elég hamar, vagy elég magasan fizető állást, könnyen adósságcsapdába keveredhet. Az államilag fedezett kölcsönöknél gazdasági nehézségek esetén lehetőség van akár 3 évre is elhalasztani a törlesztést. Ez kevés önkéntes kivételtől eltekintve egyáltalán nem jelenik meg a személyi diákhiteleknél.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 00:02
A Yahoo natív hirdetési felületei mostantól Magyarországon és további 20 piacon a Project Agorán ker...
Kiszámoló  |  2024. június 13. 21:28
Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ez...
Bankmonitor  |  2024. június 13. 15:08
Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról: a mai kormányinfón elhangzottak...
Holdblog  |  2024. június 13. 08:00
Olyan ádáz technológiai és mérnöki verseny lapul a jövő egyik legfontosabb trendje mögött, ami alapj...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm