Több diákhitel - több veszély

Pénzcentrum
2006. november 2. 14:00

Egyre népszerűbb az amerikai diákok körében az úgynevezett személyi diákhitel konstrukció - a bankok, illetve pénzintézetek által nyújtott diákkölcsönök, amelyek mellé nem nyújt az állam garanciát. Sokan azonban nincsenek tisztában ezek hátulütőivel, illetve veszélyeivel.

Egyre több amerikai diák teszi le voksát a személyi diákhitel mellett, amely nem államilag támogatott. Ez az üzletág a legdinamikusabban fejlődő a több milliárd dolláros diákhitel-üzletágak között. 2005 és 2006 között rekordméretű, 17,3 milliárd dollárnyi kölcsönt igényeltek a diákok, 913 százalékkal többet, mint 10 évvel ezelőtt - derül ki az amerikai College Board által közzétett jelentésből.

Ennek a népszerűségnek egyik oka: egyre emelkednek a felsőoktatás költségei, miközben a rendelkezésre álló pénzügyi segítség zsugorodik. Tehát a személyi diákhitelek nyújtanak továbbtanulási lehetőséget olyan diákok számára, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a felsőoktatásban való részvételt.

Ezek mögött a hitelek mögött azonban nincsen állami garancia. A garantált hiteleket felvevők 6.8 százalékos fix kamatlábbal szembesülnek, míg a személyi diákhiteleknél nincs limit sem a kamatok, sem az egyéb díjak tekintetében. Előfordulhat akár 19 százalékos hitelkamat is.

Míg régebben inkább a végzett hallgatók folyamodtak személyi kölcsön felvételéhez, addig ma már egyre több jelenlegi hallgatót vonz ez a lehetőség, a személyi diákhitelek mintegy 85 százalékát egyetemistáknak nyújtják.

Az amerikai állami Stafford kölcsönök minden hallgató számára elérhetőek, hitelezési múltjukra való tekintet nélkül. Ezzel ellentétben egy személyi diákhitel sokkal drágább egy olyan diák számára, aki rossz hitelképességű, vagy nem is rendelkezik hitelezési múlttal. Tehát pontosan a legszegényebb diákok kényszerülnek a drágább hitelek felvételére.

Hitelkorlát

A Stafford kölcsönök legnagyobb igényelhető összege 1992 óta nem változott, maximálisan 23 000 dollár. Ezalatt az idő alatt a College Board szerint a felsőoktatási tandíjak és kollégiumi szobák átlagos költségszintje, inflációval korrigálva 57 százalékkal emelkedett.

A teljes korláton túl meghatározott az is, hogy mekkora összeget lehet felvenni évente. Július elsején fog emelkedni a Stafford kölcsönök kerete, egy gólya 2 625 dollár helyett 3 500 dollárt vehet fel, míg egy másodéves 3 500 dollár helyett 4 500 dollárt. De ez még mindig távol áll a magániskolák költségeinek fedezésétől.

Az alacsony-jövedelmű diákoknak nyújtott segélyek összege szintén stagnált az elmúlt évek során, 2003 óta nem emelt keretet a Kongresszus. Ennek eredményeképpen létszükségletté vált a személyi hitel sok család számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rámenős reklámok

A legtöbb személyi diákhitel nyújtója csábító ígéretekkel csalogatja a hallgatókat. Akad aki akár 50 000 dollárt, vagy még magasabb felvehető kölcsönt ajánl. Mások gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést ígérnek.

A legtöbb diák azonban nem érzékeli, hogy a személyi diákkölcsönök jellegükből fakadóan kockázatosabbak. 2003-ban az egyetemisták majdnem fele nem élt a Stafford program keretében maximálisan felvehető összeg lehetőségével. A diákok negyede pedig teljesen kikerülte az államilag támogatott lehetőséget.

Szülői nyomás

A hallgatók szülei kiegészíthetik gyermekeik segélyeit, hiteleit a PLUS program keretében, ám egyre kevésbé hajlandóak a szülők ilyen kölcsönt felvenni. A szülők többsége azt szeretné, ha gyermeke már maga teremtené meg tanulásának pénzügyi feltételeit. Így inkább kezességet vállalnak a személyi diákhiteleknél, gyermekeik így kedvezőbb kamatozással juthatnak a kölcsönhöz.

Életre szóló kölcsön?

A hitelnyújtók a kölcsönök vélt hosszú távú előnyeivel takaróznak, szerintük a felsőoktatásban megszerzett képesítéssel magasabb életszínvonalat lesznek képesek a diákok elérni. Ugyanakkor, ha a kölcsönt felvevő nem talál elég hamar, vagy elég magasan fizető állást, könnyen adósságcsapdába keveredhet. Az államilag fedezett kölcsönöknél gazdasági nehézségek esetén lehetőség van akár 3 évre is elhalasztani a törlesztést. Ez kevés önkéntes kivételtől eltekintve egyáltalán nem jelenik meg a személyi diákhiteleknél.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04