Van megoldás az anyagi gondjaidra - ne félj használni!

Pénzcentrum
2007. január 18. 08:00

Véglegessé vált, a felsőoktatási hallgatói hozzájárulás, köznevén a "tandíj" a 2008/2009-es tanévben bevezetésre kerül, mégpedig kivétel nélkül, mindenkire érvényesen. Várhatóan ettől az időponttól kezdve a tandíj finanszírozásának egyik fő forrását a Diákhitel adja majd, amelynek jelenleg maximális felvehető összege pontosan lefedi a master képzésben fizetendő hozzájárulást. A következőkben áttekintjük, hogy melyek lesznek a hitelkonstrukció vonatkozó feltételek 2007. január elsejétől.

A felsőoktatásban tanulók esélyegyenlőségének megteremtésére létrehozott diákhitel program 2001-ben indult, az utóbbi öt évben több mint 210 ezren éltek a kormány adta lehetőséggel és vették igénybe az erre a célra létrehozott központ szolgáltatásait.

Te is benne lehetsz...

A Diákhitel felvételének feltételei 2001 óta nem sokat változtak, azt igénybe veheti minden magyar állampolgársággal vagy menekült státusszal, aktív hallgató vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező személy, aki felsőfokú szakképzésben vagy felsőfokú alapszintű államilag támogatott vagy költségtérítéses képzésben, nappali, esti, levező, illetve távoktatáson tagozaton tanulmányokat folytat. A hitelfelvételhez továbbá az igénylőnek rendelkeznie kell a központnál bejelentett lakcímmel.

Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásával a diákhitel az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban tanuló magyar hallgatók és az onnan érkező külföldi diákok számára is elérhető vált. A külföldön tanulmányokat folytató magyar főiskolások és egyetemisták esetében a feltétel, hogy a kinti intézményben megszerezhető végzettséget a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ elismerje.

A 2005/2006-os félévhez képest 35 évről 40 évre módosult a maximális életkor, amellyel még igénybe vehető a diákhitel, az életkorral kapcsolatos korlátozás azonban nem a tanulmányok megkezdésének időpontjára értendő: az utolsó félév, amelyben lehetőség van az igénylésre az az, amelyikben a felsőoktatásban hallgatói státusszal rendelkező betölti a negyvenedik életévét.

Az igénylés titkai

A Diákhitel igénylése csupán a fent említett feltételek meglétére és egy igénylési csomagra van szükséged, amelyet a nagyobb postákon illetve az együttműködő kereskedelmi bankok és takarékszövetkezet kijelölt fiókjaiban szerezhetsz be. A folyamat gyors és egyszerű.

A hitel a tanév során bármikor igényelhető, de ahhoz, hogy már a szemeszter második hónapjában (október 15-ével, illetve március 15-ével) megkaphasd az első részletet, az igénylést az első hónap 15-ig (szeptember 15-ig, illetve február 15-ig) be kell nyújtanod. Az igénylés beérkezése és a kiutalás közötti egy hónapra a hitelközpontnak azért van szüksége, mert ekkor ellenőrzi vissza a felsőoktatási intézményeknél a beiratkozás megtörténtét.

A hitel összegét egy összegben is kérheted, így akár decemberben is kihúzhat a bajból Diákhiteled. Ebben az esetben az igénylés végső határideje december, illetve május 15. Az általános szabály az, hogy ha tárgyhó 15-ig döntöttél, akkor a folyósítás a következő hó 15-én történik meg.

Mennyit és mennyiért?

A jelenleg felvehető maximális összeg havi 30 ezer forint, amely a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók esetében 40 ezer forintra módosul, feltéve, hogy a hitelfelvevő vállalja az ezzel kapcsolatos plusz kötelezettségeket, amelyek mibenlétéről a későbbiekben számolunk be.

Azonban nem feltétlenül kell a maximális összeget megigényelnünk, igényeink szerint válogathatunk a 15, 21, 25 és 30 (költségesek esetében 40) ezer forintos palettából, amelyet a Diákhitel Központ kérésünk szerint, de legfeljebb egy félévben 5 hónapban folyósít. Azok számára, akik a korábbi feltételek szerint a 10 ezer forintos részletek mellett döntöttek, a hitelközpont biztosítja a lehetőséget, hogy továbbra is ezt az összeget válasszák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitel változó kamatozású, kamatlábát, amely 2007. január elsejétől 9,5 százalék (nem módosult a 2006. szeptember elsejével meghirdetettekhez képest), a Diákhitel Központ évi két alkalommal vizsgálja felül, és a félév kezdete előtt 7 nappal teszi közzé két országos napilapban. A kifizetett összegek a folyósítás időpontjától kezdve kamatoznak, azokat év végén tőkésítik.

Mikor a víg diákéveknek vége...

A Diákhitel felvételére minden főiskolai hallgatónak 10 félévben van lehetősége, a jogosultsági idő csakis abban az esetben nyújtható ennél hosszabbra, maximálisan 14 félévre, ha az megegyezik az előzetesen előírt képzési idővel (például orvostanhallgatók).

A törlesztést megkezdeni a hallgatói jogviszonyod megszűnésével kell, mindegy hogy az a diploma megszerzésével, vagy a tanulmányok abbahagyásával ér véget. A törlesztőrészlet az első két évben az előző év október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka (jelenleg 3750 forint), majd ezt követően a két évvel ezelőtti éves (szja-köteles) bruttó jövedelmed 6 százalékának tizenketted része. Ha azonban a vizsgált évben a havi jövedelmed átlaga nem érte le a minimálbért, a törlesztőrészlet összege továbbra is a mindenkori minimálbér 6 százaléka marad.

A hat százalékos ráta azon költségtérítéses hallgatók esetében, akik a havi 40 ezer forintos részletet választották, nyolc százalékra módosul mind az első két évben, mind pedig ezt követően.

A hitelkonstrukciónak nincs meghatározott futamideje, az a hitelfelvevő által vállalt törlesztőrészletek nagyságának függvényében változik. Lehetőség van előtörlesztésre, az előre meghatározott törlesztőrészleten felüli részt azonban nem a normál számlára kell utalni, hanem a Központ által meghatározott egyéb számlára, az utaláson pedig fel kell tüntetni, hogy az előtörlesztés céljából történt.

A törlesztéssel való csúszásnak a hiteltörlesztéseknél megszokott következményei vannak, a késedelmi kamat mértéke 2004 óta a mindenkori jegybanki alapkamat egyharmada. Tartós nem fizetés esetén, amely 12 havi hátralékot jelent, a Központ felmondja a szerződést, az adóhatóság pedig rendelkezik a behajtás módjáról.

Szólj időben, abból nem lehet baj

A körülményeidben és személyi adataidban beállt változásokat és halasztási kérelmedet minél hamarabb juttasd el a Központhoz, amelyet a megfelelő adatlap kitöltésével és postára adásával tehetsz meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem