28 °C Budapest

Van megoldás az anyagi gondjaidra - ne félj használni!

Pénzcentrum
2007. január 18. 08:00

Véglegessé vált, a felsőoktatási hallgatói hozzájárulás, köznevén a "tandíj" a 2008/2009-es tanévben bevezetésre kerül, mégpedig kivétel nélkül, mindenkire érvényesen. Várhatóan ettől az időponttól kezdve a tandíj finanszírozásának egyik fő forrását a Diákhitel adja majd, amelynek jelenleg maximális felvehető összege pontosan lefedi a master képzésben fizetendő hozzájárulást. A következőkben áttekintjük, hogy melyek lesznek a hitelkonstrukció vonatkozó feltételek 2007. január elsejétől.

A felsőoktatásban tanulók esélyegyenlőségének megteremtésére létrehozott diákhitel program 2001-ben indult, az utóbbi öt évben több mint 210 ezren éltek a kormány adta lehetőséggel és vették igénybe az erre a célra létrehozott központ szolgáltatásait.

Te is benne lehetsz...

A Diákhitel felvételének feltételei 2001 óta nem sokat változtak, azt igénybe veheti minden magyar állampolgársággal vagy menekült státusszal, aktív hallgató vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező személy, aki felsőfokú szakképzésben vagy felsőfokú alapszintű államilag támogatott vagy költségtérítéses képzésben, nappali, esti, levező, illetve távoktatáson tagozaton tanulmányokat folytat. A hitelfelvételhez továbbá az igénylőnek rendelkeznie kell a központnál bejelentett lakcímmel.

Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásával a diákhitel az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban tanuló magyar hallgatók és az onnan érkező külföldi diákok számára is elérhető vált. A külföldön tanulmányokat folytató magyar főiskolások és egyetemisták esetében a feltétel, hogy a kinti intézményben megszerezhető végzettséget a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ elismerje.

A 2005/2006-os félévhez képest 35 évről 40 évre módosult a maximális életkor, amellyel még igénybe vehető a diákhitel, az életkorral kapcsolatos korlátozás azonban nem a tanulmányok megkezdésének időpontjára értendő: az utolsó félév, amelyben lehetőség van az igénylésre az az, amelyikben a felsőoktatásban hallgatói státusszal rendelkező betölti a negyvenedik életévét.

Az igénylés titkai

A Diákhitel igénylése csupán a fent említett feltételek meglétére és egy igénylési csomagra van szükséged, amelyet a nagyobb postákon illetve az együttműködő kereskedelmi bankok és takarékszövetkezet kijelölt fiókjaiban szerezhetsz be. A folyamat gyors és egyszerű.

A hitel a tanév során bármikor igényelhető, de ahhoz, hogy már a szemeszter második hónapjában (október 15-ével, illetve március 15-ével) megkaphasd az első részletet, az igénylést az első hónap 15-ig (szeptember 15-ig, illetve február 15-ig) be kell nyújtanod. Az igénylés beérkezése és a kiutalás közötti egy hónapra a hitelközpontnak azért van szüksége, mert ekkor ellenőrzi vissza a felsőoktatási intézményeknél a beiratkozás megtörténtét.

A hitel összegét egy összegben is kérheted, így akár decemberben is kihúzhat a bajból Diákhiteled. Ebben az esetben az igénylés végső határideje december, illetve május 15. Az általános szabály az, hogy ha tárgyhó 15-ig döntöttél, akkor a folyósítás a következő hó 15-én történik meg.

Mennyit és mennyiért?

A jelenleg felvehető maximális összeg havi 30 ezer forint, amely a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók esetében 40 ezer forintra módosul, feltéve, hogy a hitelfelvevő vállalja az ezzel kapcsolatos plusz kötelezettségeket, amelyek mibenlétéről a későbbiekben számolunk be.

Azonban nem feltétlenül kell a maximális összeget megigényelnünk, igényeink szerint válogathatunk a 15, 21, 25 és 30 (költségesek esetében 40) ezer forintos palettából, amelyet a Diákhitel Központ kérésünk szerint, de legfeljebb egy félévben 5 hónapban folyósít. Azok számára, akik a korábbi feltételek szerint a 10 ezer forintos részletek mellett döntöttek, a hitelközpont biztosítja a lehetőséget, hogy továbbra is ezt az összeget válasszák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitel változó kamatozású, kamatlábát, amely 2007. január elsejétől 9,5 százalék (nem módosult a 2006. szeptember elsejével meghirdetettekhez képest), a Diákhitel Központ évi két alkalommal vizsgálja felül, és a félév kezdete előtt 7 nappal teszi közzé két országos napilapban. A kifizetett összegek a folyósítás időpontjától kezdve kamatoznak, azokat év végén tőkésítik.

Mikor a víg diákéveknek vége...

A Diákhitel felvételére minden főiskolai hallgatónak 10 félévben van lehetősége, a jogosultsági idő csakis abban az esetben nyújtható ennél hosszabbra, maximálisan 14 félévre, ha az megegyezik az előzetesen előírt képzési idővel (például orvostanhallgatók).

A törlesztést megkezdeni a hallgatói jogviszonyod megszűnésével kell, mindegy hogy az a diploma megszerzésével, vagy a tanulmányok abbahagyásával ér véget. A törlesztőrészlet az első két évben az előző év október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka (jelenleg 3750 forint), majd ezt követően a két évvel ezelőtti éves (szja-köteles) bruttó jövedelmed 6 százalékának tizenketted része. Ha azonban a vizsgált évben a havi jövedelmed átlaga nem érte le a minimálbért, a törlesztőrészlet összege továbbra is a mindenkori minimálbér 6 százaléka marad.

A hat százalékos ráta azon költségtérítéses hallgatók esetében, akik a havi 40 ezer forintos részletet választották, nyolc százalékra módosul mind az első két évben, mind pedig ezt követően.

A hitelkonstrukciónak nincs meghatározott futamideje, az a hitelfelvevő által vállalt törlesztőrészletek nagyságának függvényében változik. Lehetőség van előtörlesztésre, az előre meghatározott törlesztőrészleten felüli részt azonban nem a normál számlára kell utalni, hanem a Központ által meghatározott egyéb számlára, az utaláson pedig fel kell tüntetni, hogy az előtörlesztés céljából történt.

A törlesztéssel való csúszásnak a hiteltörlesztéseknél megszokott következményei vannak, a késedelmi kamat mértéke 2004 óta a mindenkori jegybanki alapkamat egyharmada. Tartós nem fizetés esetén, amely 12 havi hátralékot jelent, a Központ felmondja a szerződést, az adóhatóság pedig rendelkezik a behajtás módjáról.

Szólj időben, abból nem lehet baj

A körülményeidben és személyi adataidban beállt változásokat és halasztási kérelmedet minél hamarabb juttasd el a Központhoz, amelyet a megfelelő adatlap kitöltésével és postára adásával tehetsz meg.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?