12 °C Budapest

Sok pénzt gyorsan? - Meglepetés érhet a bankfiókban!

Pénzcentrum
2006. október 11. 08:00

Bizonyára egyik Olvasónkat sem lepi meg a megállapítás, hogy manapság az internetes bankolás korát éljük. Ha nem akarunk, szinte nem is kell készpénzzel érintkeznünk, rengeteg helyen fizethetünk bankkártyával, számláinkat kiegyenlíthetjük beszedési megbízás, esetleg átutalás útján. Mégis akad olykor olyan szituáció, amikor készpénzre van szükségünk, mégpedig nem kevésre. A bankfiókba betévedve kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha nem jelentettük be előre számottevő készpénzigényünket. De melyik banknál mekkora összegtől kell előzetes bejelentést tenni? Mi történik, ha ezt elmulasztjuk? Egyáltalán mennyibe kerül egy jelentősebb összeg bankfiókban történő felvétele? Ezen kérdések megválaszolásához kértük a bankok segítségét.

Az, hogy mi minősül nagy, bejelentéshez kötött összegnek, bankonként jelentősen eltér. A következő táblázat segítségével igyekszünk erről összegzést adni, nem árt azonban az alábbi apró részleteket is átolvasni, mielőtt azt hinnénk, máris mindenről informálódtunk.

 


Első látásra rögtön feltűnik, hogy a bejelentés nélkül felvehető összeg felső határa meglehetősen széles sávban ingadozik a Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok körében. Mindez természetesen a bankfiókok forgalmától függ, hiszen minél kisebb a pénzforgalom, annál alacsonyabbra kell tenni a határt, hogy a fiók felkészülhessen a kifizetésre. Az OTP Bank esetében a forgalomról sokat elmond az 5 milliós összeghatár, csak az ezt meghaladó kifizetési igényt kell a bank ügyfeleinek a készpénzfelvétel napját megelőző napon délig bejelenteni. (Akadnak persze fiókok, ahol ennél alacsonyabb a limit, ezt mindig a helyileg kifüggesztett hirdetményekből lehet megtudni.)

A K&H Bank esetében tett utalás is arra enged következtetni, hogy a kiemelkedő forgalmú fiókoknak nem jelenthet gondot egy-egy váratlan, 5 milliót meghaladó kifizetés, a legtöbb esetben azonban 1-2 millió Ft-ra tehető az az összeg, amivel simán megbirkóznak.

A Citibank válaszából kiderült, hogy esetükben a bejelentés időpontja is lényegesen megváltoztatja a maximális összeget: amennyiben budapesti fiókban 2 millió Ft feletti összeghez szeretnénk hozzájutni, 1 munkanappal a tranzakció előtt kell szólni, 10 millió Ft feletti felvételre azonban 2 munkanapnyi felkészülési időt kér a bank fővárosi fiókja. (Vidéki fiókok esetében a 2 millió feletti összeghez is 2 munkanappal hamarabb kell jelentkezni.) A CIB-nél az 1 és 2 millió Ft közötti kifizetést elég egy munkanappal a felvétel előtt bejelenteni, 2 millió Ft felett azonban a kifizetést megelőző 2. banki munkanapon kell szólni.

Sokba kerülhet, ha nem jelented be előre...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentős eltérést mutat a bankok gyakorlata abban a tekintetben, hogy mit kezdenek a fiókba bejelentés nélkül betévedő, nagyobb összeget felvenni kívánó ügyfelekkel. Akadnak olyan pénzintézetek, melyek ebben az esetben is igyekeznek mindenféle extra díj nélkül eleget tenni az ügyfél kérésének, és amennyiben az adott fiókban rendelkezésre áll a kért összeg, akkor azt a standard díjak mellett kifizetik. Ebbe a csoportba tartozik az MKB, a CIB, a Raiffeisen, az Erste Bank, és az OTP Bank.

A Citibank ezzel szemben a 2 millió Ft feletti összeg 0,2%-át számítja fel extra díjként, a Volksbank 2 millió Ft feletti bejelentés nélküli pénzfelvételkor a teljes összeg 0,4%-át szabja ki díjként. A K&H esetében 0,2%, minimum 5 ezer forint az a díjtétel, amivel számolnunk kell.

Egy másik érdekes kérdés a megrendelt, de át nem vett készpénz esete, melyért a Raiffeisen 0,25%-os jutalékot számít fel, míg az OTP-nél ezen 0,25% mellé egy 1300 Ft-os minimum összeg is társul.

A megkérdezett bankok esetében a díjak országosan egységesek, ez alól egyedül a Citibank jelent kivételt, melynél a budapesti és vidéki fiókok között vannak különbségek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 19:12
Úgy tűnik, hiába marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 13:0 arányban a Media1 cikke ny...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm