0 °C Budapest

Sok pénzt gyorsan? - Meglepetés érhet a bankfiókban!

Pénzcentrum
2006. október 11. 08:00

Bizonyára egyik Olvasónkat sem lepi meg a megállapítás, hogy manapság az internetes bankolás korát éljük. Ha nem akarunk, szinte nem is kell készpénzzel érintkeznünk, rengeteg helyen fizethetünk bankkártyával, számláinkat kiegyenlíthetjük beszedési megbízás, esetleg átutalás útján. Mégis akad olykor olyan szituáció, amikor készpénzre van szükségünk, mégpedig nem kevésre. A bankfiókba betévedve kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha nem jelentettük be előre számottevő készpénzigényünket. De melyik banknál mekkora összegtől kell előzetes bejelentést tenni? Mi történik, ha ezt elmulasztjuk? Egyáltalán mennyibe kerül egy jelentősebb összeg bankfiókban történő felvétele? Ezen kérdések megválaszolásához kértük a bankok segítségét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az, hogy mi minősül nagy, bejelentéshez kötött összegnek, bankonként jelentősen eltér. A következő táblázat segítségével igyekszünk erről összegzést adni, nem árt azonban az alábbi apró részleteket is átolvasni, mielőtt azt hinnénk, máris mindenről informálódtunk.

 


Első látásra rögtön feltűnik, hogy a bejelentés nélkül felvehető összeg felső határa meglehetősen széles sávban ingadozik a Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok körében. Mindez természetesen a bankfiókok forgalmától függ, hiszen minél kisebb a pénzforgalom, annál alacsonyabbra kell tenni a határt, hogy a fiók felkészülhessen a kifizetésre. Az OTP Bank esetében a forgalomról sokat elmond az 5 milliós összeghatár, csak az ezt meghaladó kifizetési igényt kell a bank ügyfeleinek a készpénzfelvétel napját megelőző napon délig bejelenteni. (Akadnak persze fiókok, ahol ennél alacsonyabb a limit, ezt mindig a helyileg kifüggesztett hirdetményekből lehet megtudni.)

A K&H Bank esetében tett utalás is arra enged következtetni, hogy a kiemelkedő forgalmú fiókoknak nem jelenthet gondot egy-egy váratlan, 5 milliót meghaladó kifizetés, a legtöbb esetben azonban 1-2 millió Ft-ra tehető az az összeg, amivel simán megbirkóznak.

A Citibank válaszából kiderült, hogy esetükben a bejelentés időpontja is lényegesen megváltoztatja a maximális összeget: amennyiben budapesti fiókban 2 millió Ft feletti összeghez szeretnénk hozzájutni, 1 munkanappal a tranzakció előtt kell szólni, 10 millió Ft feletti felvételre azonban 2 munkanapnyi felkészülési időt kér a bank fővárosi fiókja. (Vidéki fiókok esetében a 2 millió feletti összeghez is 2 munkanappal hamarabb kell jelentkezni.) A CIB-nél az 1 és 2 millió Ft közötti kifizetést elég egy munkanappal a felvétel előtt bejelenteni, 2 millió Ft felett azonban a kifizetést megelőző 2. banki munkanapon kell szólni.

Sokba kerülhet, ha nem jelented be előre...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelentős eltérést mutat a bankok gyakorlata abban a tekintetben, hogy mit kezdenek a fiókba bejelentés nélkül betévedő, nagyobb összeget felvenni kívánó ügyfelekkel. Akadnak olyan pénzintézetek, melyek ebben az esetben is igyekeznek mindenféle extra díj nélkül eleget tenni az ügyfél kérésének, és amennyiben az adott fiókban rendelkezésre áll a kért összeg, akkor azt a standard díjak mellett kifizetik. Ebbe a csoportba tartozik az MKB, a CIB, a Raiffeisen, az Erste Bank, és az OTP Bank.

A Citibank ezzel szemben a 2 millió Ft feletti összeg 0,2%-át számítja fel extra díjként, a Volksbank 2 millió Ft feletti bejelentés nélküli pénzfelvételkor a teljes összeg 0,4%-át szabja ki díjként. A K&H esetében 0,2%, minimum 5 ezer forint az a díjtétel, amivel számolnunk kell.

Egy másik érdekes kérdés a megrendelt, de át nem vett készpénz esete, melyért a Raiffeisen 0,25%-os jutalékot számít fel, míg az OTP-nél ezen 0,25% mellé egy 1300 Ft-os minimum összeg is társul.

A megkérdezett bankok esetében a díjak országosan egységesek, ez alól egyedül a Citibank jelent kivételt, melynél a budapesti és vidéki fiókok között vannak különbségek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?