4 °C Budapest

Akár hónapokat is várhatsz a pénzedre! - Mit kell a csekkel csinálni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 21. 08:00

Meglehetősen sok az olyan külföldi vállalat, melynek fizetési politikájában rögzítve van, hogy a nemzetközi tranzakciókat átutalás helyett csekkel kell rendezni. Ebbe a csoportba tartozik többek között jónéhány autókölcsönző cég és a világszerte egyre nagyobb forgalmat generáló online szerencsejáték társaságok többsége is. Magyar banki ügyfelekkel is könnyen előfordulhat tehát, hogy postai úton devizában kiállított csekket kapnak, amit ugyan lobogtathatnak, elsőre azonban aligha tudják, mire számíthatnak, ha pénzt akarnak látni. Nekik igyekszünk segítséget nyújtani alábbi összeállításunkkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Néhány alapvető tudnivaló

A csekk tulajdonképpen készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, melynek kiállítója lehet természetes vagy jogi személy is. A kiállítónak a csekket kibocsátó banknál vezetett számláján rendelkeznie kell a csekk összegét fedező követeléssel, vagy a bank erre a célra elkülönített számlájára kell elhelyeznie az összeget.

A csekkeknek rendkívül szigorú alaki követelményeknek kell megfelelniük. Soha ne fogadjunk el olyan csekket, melyen az alábbiak közül valamelyik nem szerepel:
- az összeg (számmal és betűvel)
- a kiállítás kelte
- a kibocsátó aláírása
- európai csekkeknél a kibocsátás helye
- a kedvezményezett megnevezése
- a csekk szó a csekk nyelvén

Egyértelműen ki kell derülnie a csekkről, hogy az bemutatóra vagy névre szóló-e.

Mivel egy már kiállított és átvett csekken jogszerűen változtatni kevéssé lehetséges, az OTP Bank azt javasolja, hogy az ügyfelek mindenképpen csak megbízható, ismert forrásból származó csekket fogadjanak el fizetésképpen.

Hogy lesz ebből pénz?

A kapott csekkel be kell mennünk egy olyan bank fiókjába, ahol számlavezető ügyfelek vagyunk. Az OTP esetében országosan csaknem 200 egység áll rendelkezésünkre, a K&H-nál minden olyan fiók szóba jöhet, ahol pénztári funkciókat is ellátnak, az Erste az IEB, a CIB és a Budapest Bank teljes fiókhálózatával áll csekkes ügyfelei rendelkezésére.

Miután a bankban bemutattuk a csekket, alapvetően két forgatókönyv következhet be:
- amennyiben a bank a csekket és az ügyfelet is kedvezően minősítette, megelőlegezhetik az ügyfélnek a csekket, azaz azonnal fizetnek, vagy
- beszedésre veszik át a csekket, mely esetben az ügyfél több hét, esetleg több hónap alatt jut hozzá a pénzéhez, hiszen a csekket fizikailag is el kell juttatni a fizető bankhoz.

Fontos tudni, hogy az első esetben is fenntartja a visszkereseti jogot a bank, azaz az ügyfélnek a folyósított összeget és a beszedés költségeit vissza kell fizetnie bankjának, amennyiben a csekk ellenértéke a kötelezettől nem folyt be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében az a jellemző, hogy a bankcsekkeket könnyebben, gyorsabban be lehet váltani, a magáncsekkek esetében azonban adódhatnak gondok.

Ha forintszámlánkon szeretnénk jóváíratni a kapott összeget, a bank deviza vagy valuta vételi árfolyamon váltja át pénzünket - derül ki az általunk megkérdezett bankok válaszaiból.

Mennyibe fog ez kerülni?

A devizacsekk azonnali megvásárlása az OTP Bank és a K&H esetében díjmentes, a beszedéses verzió esetében azonban nagyságrendileg 0.2-0.3%-os jutalékkal számolhatunk (az idegen banki költség felett) a válaszadó pénzintézetek esetében. (Van persze minimum és maximum díjtétel is, így 3 ezer forint alatt a legtöbb helyen nem ússzuk meg a beszedéses esetet...)

Fontos tudni, hogy a 30 napnál régebben kibocsátott csekkeket a bankok lejártnak minősíthetik, ezért érdemes minél előbb beváltanunk, amit kapunk - figyelmeztet az Erste Bank.

A CIB a fentebb említett alaki hibás csekkek mellett nem fogadja el a bemutatóra szóló és a forgatott csekkeket, mivel a forgatmányok hitelességét nem tudja egyértelműen megállapítani. Összességében elmondható, hogy a bankok minden esetben fenntartják az egyedi mérlegelés jogát, így előfordulhat, hogy egy látszólag rendben lévő csekket nem fogadnak el. Olvasóink tapasztalatai szerint egyébként az is megtörténhet, hogy az egyik bank visszautasítja a csekket, míg egy másik gond nélkül, azonnal beváltja azt.

Az összeállítás elkészítésében segítségünkre volt az OTP Bank, a K&H, a CIB, az Erste Bank, az IEB és a Budapest Bank.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20