-8 °C Budapest

10 évesen hitelből gazdagodott meg! - Lehet ilyet csinálni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 12:00

A bankok az óvodás gyerekek kegyeiért, helyesebben minimális megtakarításaikért is összecsapnak, a kiélezett versenyben ugyanis jövőbeli, pénzügyileg tudatos ügyfelekre vadásznak! Történhetne mindez hazánkban is... egyelőre azonban elégedjünk meg azzal, hogy az Egyesült Államokban ez már realitás és nézzük, mit tanulhatunk tőlük!


A tengerentúlon rengeteg bank kínál speciális termékeket, szolgáltatásokat az igazán kis, akár csak 5 éves kor feletti gyerekeknek. Mindezt persze korántsem önzetlenül, koncepció nélkül teszik: igyekeznek bevezetni a fiatalokat a pénz világába, a szükséges ismeretek és tapasztalatok átadása közben pedig természetes módon erősödik márkaértékük, a gyerekeknek ugyanis a pénzügyi döntésekről mindig az adott pénzintézet fog eszükbe jutni.

A termékek többsége alapvetően a megtakarítások fontosságára hívja fel a figyelmet, ezt kívánja ösztönözni. Akad olyan bank, mely már 5 évesektől is elfogad betétet és mini ajándékokkal jutalmazza őket, ha egyáltalán bármilyen összeget befizetnek, amikor pedig elérik a 100 dolláros szintet, ingyenes zeneletöltést kapnak ajándékba. Van olyan pénzintézet is, mely már a számla megnyitásáért egy iPod Shuffle-t ad ajándékba, az egyszerű betétgyűjtésnél azonban nem áll meg a tudomány "nyugaton"...

A gyerekeknek lehetőségük nyílik akár 20 dollárral beszállni a First Start Growth nevű befektetési alapba, mely már 228 millió dollárt kezel. Az alap olyan cégek részvényeibe (!) fektet, melyeket a gyerekek is ismernek (Pepsi, Google...), közelebb hozva ezáltal a tőzsdét a fiatalokhoz.

Mindez olyan időben, amikor a felnőttek sem képesek saját pénzügyeiket intézni (az USA-ban sem...), egyre többen mennek tönkre, mert nem tudják fizetni az egykor felvett diákhitelek törlesztéseit és a hitelkártyáikon is folyamatosan negatív az egyenleg, mely után komoly kamatot számítanak fel a bankok.

A különböző megtakarítási konstrukciók mellett akadnak olyan csomagok is, melyek keretien belül a gyerekek saját nevükre kiállított bankkártyát kaphatnak, havi számlakivonatukat e-mailben küldi a bank és neten bármikor ellenőrizhetik egyenlegüket.

Itt még korántsincs vége a sornak: akad ugyanis olyan bank, mely komoly hitelt is nyújt a fiataloknak, egy 10 éves denveri kislány például 1,067 dollárt vett fel a Young Americans Banktól, mely egy non-profit alapítvány tulajdonában áll. A hitelből 2 éve egy szóda automatát vásárolt, amit egy irodaépületben helyezett el. A bank elfogadta az üzleti tervet, melyben fel kellett tüntetni a szóda árát és azt, hogy milyen ütemezés szerint törlesztene a lány. (A hitelt végül 3 éves futamidőre folyósították, így bőven maradt pozitív cash-flow, mára pedig a zökkenőmentes törlesztés mellett már 500 dollár van a lány megtakarítási számláján...)

A szülők természetesen kontrollálhatják a folyamatokat: beállíthatnak például napi tranzakciós limiteket, mely elsősorban akkor lehet fontos, ha a gyerek hitelkártyát igényel (merthogy a lehetőség erre is adott), ebben az esetben ugyanis a hitelkeret túllépést természetesen díjjal büntetik a bankok. (A díjak a gyerek kártyák esetén alacsonyabbak, mint a hagyományos termékeknél, de a gyerekek pénzügyi helyzetéhez képest azért komoly tételekről van szó.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egyesült Államokban az már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy az iskolában akár 25 centtel lehet megtakarítási számlát nyitni, melyre 10 centes tételenként is lehet befizetni.

A korábban - hitelezési ügylete kapcsán - említett Young Americans Bank kifejezetten 21 éven aluliak számára kínál banki termékeket és szolgáltatásokat. Esetükben a gyerek hitelkártyák maximális hitelkerete 100 dollár.

A szakértők abban a kérdésben megosztottak, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása önmagában befolyásolhatja-e a fiatalok költekezési és megtakarítási szokásait, abban azonban teljes az egyetértés, hogy a kifejezetten gyerekek számára kínált termékek révén elérhető tapasztalatszerzés mindenképpen hasznos.

A fentiektől sajnos még fényévekre vagyunk, így jelen összeállítás célja egyedül az volt, hogy elgondolkodtassa az Olvasót, mit hall és lát otthon a gyerek, amikor hazánkban a legtöbb családban elsősorban az a téma, miből törlesszék a lakáshitelt, vagy a személyi kölcsönt, részvény-befektetésről pedig meglehetősen kevesen elmélkednek, sőt a befektetési alapok területére is csak a hibrid konstrukciókkal lehet becsalogatni az ügyfeleket. Lehet, hogy a változást éppen gyermekkorban kell elkezdeni, hiszen hasonló problémákkal az amerikaiak is küzdenek, ha nem is a részvénybefektetés területén...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?