10 évesen hitelből gazdagodott meg! - Lehet ilyet csinálni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 12:00

A bankok az óvodás gyerekek kegyeiért, helyesebben minimális megtakarításaikért is összecsapnak, a kiélezett versenyben ugyanis jövőbeli, pénzügyileg tudatos ügyfelekre vadásznak! Történhetne mindez hazánkban is... egyelőre azonban elégedjünk meg azzal, hogy az Egyesült Államokban ez már realitás és nézzük, mit tanulhatunk tőlük!


A tengerentúlon rengeteg bank kínál speciális termékeket, szolgáltatásokat az igazán kis, akár csak 5 éves kor feletti gyerekeknek. Mindezt persze korántsem önzetlenül, koncepció nélkül teszik: igyekeznek bevezetni a fiatalokat a pénz világába, a szükséges ismeretek és tapasztalatok átadása közben pedig természetes módon erősödik márkaértékük, a gyerekeknek ugyanis a pénzügyi döntésekről mindig az adott pénzintézet fog eszükbe jutni.

A termékek többsége alapvetően a megtakarítások fontosságára hívja fel a figyelmet, ezt kívánja ösztönözni. Akad olyan bank, mely már 5 évesektől is elfogad betétet és mini ajándékokkal jutalmazza őket, ha egyáltalán bármilyen összeget befizetnek, amikor pedig elérik a 100 dolláros szintet, ingyenes zeneletöltést kapnak ajándékba. Van olyan pénzintézet is, mely már a számla megnyitásáért egy iPod Shuffle-t ad ajándékba, az egyszerű betétgyűjtésnél azonban nem áll meg a tudomány "nyugaton"...

A gyerekeknek lehetőségük nyílik akár 20 dollárral beszállni a First Start Growth nevű befektetési alapba, mely már 228 millió dollárt kezel. Az alap olyan cégek részvényeibe (!) fektet, melyeket a gyerekek is ismernek (Pepsi, Google...), közelebb hozva ezáltal a tőzsdét a fiatalokhoz.

Mindez olyan időben, amikor a felnőttek sem képesek saját pénzügyeiket intézni (az USA-ban sem...), egyre többen mennek tönkre, mert nem tudják fizetni az egykor felvett diákhitelek törlesztéseit és a hitelkártyáikon is folyamatosan negatív az egyenleg, mely után komoly kamatot számítanak fel a bankok.

A különböző megtakarítási konstrukciók mellett akadnak olyan csomagok is, melyek keretien belül a gyerekek saját nevükre kiállított bankkártyát kaphatnak, havi számlakivonatukat e-mailben küldi a bank és neten bármikor ellenőrizhetik egyenlegüket.

Itt még korántsincs vége a sornak: akad ugyanis olyan bank, mely komoly hitelt is nyújt a fiataloknak, egy 10 éves denveri kislány például 1,067 dollárt vett fel a Young Americans Banktól, mely egy non-profit alapítvány tulajdonában áll. A hitelből 2 éve egy szóda automatát vásárolt, amit egy irodaépületben helyezett el. A bank elfogadta az üzleti tervet, melyben fel kellett tüntetni a szóda árát és azt, hogy milyen ütemezés szerint törlesztene a lány. (A hitelt végül 3 éves futamidőre folyósították, így bőven maradt pozitív cash-flow, mára pedig a zökkenőmentes törlesztés mellett már 500 dollár van a lány megtakarítási számláján...)

A szülők természetesen kontrollálhatják a folyamatokat: beállíthatnak például napi tranzakciós limiteket, mely elsősorban akkor lehet fontos, ha a gyerek hitelkártyát igényel (merthogy a lehetőség erre is adott), ebben az esetben ugyanis a hitelkeret túllépést természetesen díjjal büntetik a bankok. (A díjak a gyerek kártyák esetén alacsonyabbak, mint a hagyományos termékeknél, de a gyerekek pénzügyi helyzetéhez képest azért komoly tételekről van szó.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egyesült Államokban az már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy az iskolában akár 25 centtel lehet megtakarítási számlát nyitni, melyre 10 centes tételenként is lehet befizetni.

A korábban - hitelezési ügylete kapcsán - említett Young Americans Bank kifejezetten 21 éven aluliak számára kínál banki termékeket és szolgáltatásokat. Esetükben a gyerek hitelkártyák maximális hitelkerete 100 dollár.

A szakértők abban a kérdésben megosztottak, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása önmagában befolyásolhatja-e a fiatalok költekezési és megtakarítási szokásait, abban azonban teljes az egyetértés, hogy a kifejezetten gyerekek számára kínált termékek révén elérhető tapasztalatszerzés mindenképpen hasznos.

A fentiektől sajnos még fényévekre vagyunk, így jelen összeállítás célja egyedül az volt, hogy elgondolkodtassa az Olvasót, mit hall és lát otthon a gyerek, amikor hazánkban a legtöbb családban elsősorban az a téma, miből törlesszék a lakáshitelt, vagy a személyi kölcsönt, részvény-befektetésről pedig meglehetősen kevesen elmélkednek, sőt a befektetési alapok területére is csak a hibrid konstrukciókkal lehet becsalogatni az ügyfeleket. Lehet, hogy a változást éppen gyermekkorban kell elkezdeni, hiszen hasonló problémákkal az amerikaiak is küzdenek, ha nem is a részvénybefektetés területén...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem