16 °C Budapest

Ha sokat reklamálsz feltesznek a BAR listára

Pénzcentrum
2007. március 6. 05:55

Az elmúlt évek gyakorlatával szemben most már csak nyomósabb okkal lehet majd felírni valakit a feketelistára, s ennek bekövetkezéséről értesít is kell majd küldeni. Azonban a "jó hír" mellett találunk bőven szigorító intézkedéseket is. Így például már akkor is a listára kerülhet valaki, ha néhányszor tévesen reklamál a folyószámláján történő bankkártyás tranzakció miatt. Nem árt tehát tisztába lenni a feltételekkel!

Mielőtt belevágnánk a módosítások sűrűjébe, nézzük meg, hogy pontosan mi is az a BAR lista!

A Bankközi Adós és Hitelinformációs Rendszer (BAR) a "rossz" adósokat tartalmazó feketelista. Erre a Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) Rt. által vezetett listára azok a magánszemélyek kerülhetnek fel, akik a 90 napos vizsgált időszak alatt folyamatosan legalább a minimálbér szintjét elérő tartozást halmoztak fel.

A pénzintézeteknek az ügyfeleket a hitelszerződés megkötését megelőzően tájékoztatni kell arról, hogy személyes adatai nemfizetés esetén bekerülhetnek a központi hitelinformációs rendszerbe, illetve arról is tájékoztatást kell adni, hogy ez milyen esetben következhet be. A hitelt nyújtó pénzintézetnek 30 nappal az adtatok BAR-ba továbbítása előtt értesítenie kell az ügyfelet, hogy mulasztása olyan mérvű, ami miatt a bank a listára történő felvitelét kezdeményezheti.

Miután a bank továbbította az ügyfél adatait az adósnyilvántartó rendszerbe, 8 napon belül köteles erről őt tájékoztatni.

A lekérdezések válaszaiban az élő adatok folyamatosan, a lezárt adatok pedig a lezárást követően még öt évig szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy az adósok nem csak mulasztásuk fennállásának ideje alatt, hanem annak megszünését követően még öt éven át szerepelni fognak az adóslistán, ennél korábbi törlésre jogi lehetőség nincs.

Nemcsak a hitelszerződések főkötelezettjei, az adósok és adóstársak, hanem a kezesek is felkerülhetnek a negatív listára, ha nem teljesítik szerződéses kötelezettségeiket.

Új szelek fújnak

A jövőben az ügyfelek tájékoztatása mellett kötelező lesz az is, hogy az adóst a fekete listára felvivő pénzintézet rögzítse a szerződés típusát, számát, megkötésének és lejáratának időpontját, a hitel és a fennálló tartozás összegét. Azt ugyanakkor nem sikerült elérni az új szabályozásnak, hogy a rendszer alapvető rugalmatlanságát okozó, kötelezően 5 éves időtartamra szóló lista-tagság hamarabb törlődjön azoknak az ügyfeleknek az esetében, akik kis összeggel kerültek fel a listára és gyorsan rendezzék elmaradásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogszabály pontosítására azért volt szükség, mert volt olyan bank amely az ügyfelét akkor is feltette a listára, ha annak több mint 3 hónapos tartozása az utolsó héten haladta meg az aktuális minimálbér szintjét. Az új szabályozás azzal, hogy a folyamatos egyidejű fennállás elvét teszi kötelezővé, lényegesen lazítja a listára kerülés feltételét.

Az új szabályozás szerint az adósnyilvántartás a következők szerint fog működni:

A BAR-rendszer két részre tagolódik, a vállalkozói nyilvántartásra és a lakossági nyilvántartásra. Alapvető eltérés van a két alrendszer között abban a vonatkozásban, hogy a szerződések mely köréből tart nyilván adatokat. A lakossági alrendszer negatív listás, vagyis nem tartalmazza az összes ilyen típusba tartozó szerződést, hanem csak azokat, amelyek teljesítése során mulaszt az ügyfél.

Természetes személy akkor kerül fel a BAR-ra, ha a hitel-jellegű szerződésben vállalt kötelezettségének, oly módon nem tesz eleget, hogy a lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért és ezen minimálbér-összeget meghaladó késedelem folyamatosan, több mint 90 napig fennáll.

A törvény eedeti megfogalmazásának értelmében azok a bankkártya-birtokosok is felkerülhettek volan a listára, akik egy éven belül legalább három esetben megalapozatlanul reklamáltak, továbbá akik ellen bankkártyával összefüggő büntetőeljárás folyik, valamint azok a bankkártya- vagy csekk-birtokosok is, akik a szerződésben vállalt kötelezettségüknek hatvan napot meghaladóan, összességében pedig a minimálbér összegét meghaladóan nem tettek eleget. Igaz, január 1-től ezt a részt eltörölték.

Felkerül a listára az is, aki a pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés, hallgatói hitelszerződés megkötése során valótlan adatot közöl, hamis vagy hamisított okiratot használ, ha ez okirattal bizonyítható.

A BAR-t kezelő adatközpont az adatnyilvántartás során az adott ügyfél személy- és lakcím azonosító adatait, és a kölcsönszerződés típusát, számát, megkötésének és lejáratának időpontját, a hitel és a fennálló tartozás összegét helyezi el a listán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm