7 °C Budapest

Küldj pénzt! - Gyors, mint a villám, csak kicsit drága...

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 08:30

Voltál már olyan helyzetben, hogy pillanatok alatt kellett volna eljuttatnod pénzt a világ, vagy akár csak az ország másik felére? Ebben az esetben a hagyományos banki átutalás nem mindig megfelelő a hosszabb átfutási idő miatt, ettől persze még nem kell feladni: mindenre van megoldás! Esetleg csak kicsit drága... Lássuk, mit kell tudnunk a Western Union világméretű, hazánkban is fellelhető hálózatáról!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amit mindenképpen tudni kell...

A Western Union szolgáltatása keretén belül küldött pénzösszeg legfontosabb tulajdonsága, hogy a közel 200 országban működő hálózat bármely egységében a feladástól számított néhány percen belül átveheti a címzett. (A konkrét időtartam természetesen függ az egységek nyitvatartási idejétől, az átfutási idő azonban nem lehet akadály.)

A pénz feladásához és kifizetéséhez sem kell bankszámlával rendelkezni, a tranzakciókat készpénzben bonyolíthatjuk. Magyarországon a Western Union szolgáltatásai az Intercash Pénzügyi Szolgáltató Zrt-n keresztül érhetők el, de lehetőségünk van villámgyors tranzakciókat végezni egyes OTP Bank és Posta fiókokban, valamint IBUSZ irodákban is. (Az OTP esetében belföldre történő pénzküldésre, illetve forint belföldre vagy külföldre történő küldésére nincs lehetőség.)

A szolgáltatást minden 14. életévét betöltött természetes személy igénybe veheti, csak személyi igazolvánnyal kell rendelkezni. A tranzakció mindkét felén csak magánszemélyek állhatnak, és az egy személy által bonyolított átutalások összege nem haladhatja meg a napi 5,000 dollárt, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.

Hogy is működik?

Átutalás: A Magyarországról indított pénzátutalásokat kizárólag készpénzben lehet feladni dollárban vagy forintban. Az összegen kívül csak a kedvezményezett pontos nevét és a rendeltetési országot kell ismerni, amellett hogy azonosítjuk magunkat.

A személyi bemutatása után a befizető megkapja a tranzakció azonosítószámát, az ún. Money Transfer Control Number-t (MTCN), melynek segítségével a westernunion.com-on nyomon követhető a küldemény sorsa.

Kifizetés: a pénzátutalások rendszerint készpénzben kerülnek kifizetésre, de külföldön egyes ügynökök csekkel is fizethetnek. Ahhoz, hogy megkapjuk a részünkre érkezett pénzt, tudnunk kell a küldő fél pontos nevét, illetve a küldő országot, valamint az átutalt összeget (+/- 10%-os eltéréssel). Meghatalmazással nem vehető át a pénz, a küldemény személyre szóló!

Fontos, hogy alapesetben a küldőnek kell értesítenie a címzettet a pénz elküldéséről, de lehet igényelni extra szolgáltatásként telefonos értesítést is. A pénz nem csak egy adott irodában vehető fel, hanem a célországban bármely működő Western Union képviseletnél.

A tranzakcióval kapcsolatban érdemes még tudni, hogy a Western Union szolgáltatói saját valutaváltási árfolyamot alkalmaznak, az árfolyam-különbözetre a Western Union jogosult.

Mennyibe kerül a gyorsaság?

 


A küldéshez kapcsolódó jutalékokat a fenti táblázatban összegeztük, 28 országra, köztük Romániára, Szlovákiára, Csehországra, Ukrajnára, Szlovéniára és Lengyelországra azonban ennél valamivel kedvezőbb tételek vonatkoznak. A pénz felvételéért külön díj nem kerül felszámításra.

Extra szolgáltatások

Ha az átutalás tőkeösszege nem haladja meg az ezer dollárt, akkor van lehetőség a tesztkérdés szolgáltatás alkalmazására, mely tulajdonképpen a címzett azonosítását segíti. Ezért a szolgáltatásért egyes külföldi ügynökök díjat számítanak fel, sőt bizonyos rendeltetési helyek esetében az összegtől függetlenül minden tranzakciónál szükség van a tesztkérdés alkalmazására a személyazonossági okmány bemutatása mellett is.

A legtöbb országban lehetőség van arra, hogy a címzettet a fent közölt díj ellenében telefonon értesítsék az átutalt összeg rendelkezésre állásáról. Ennek hiányában a küldő félnek kell ezt a feladatot ellátnia.

Összességében tehát mindenképpen örvendetes, hogy egyáltalán van a piacon olyan szolgáltató, aki kielégíti a szupergyors utalás iránti igényeket, érdemes azonban elgondolkodni azon, mennyire fontos a sebesség, a gyorsaságnak ugyanis komoly ára van!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?