11 °C Budapest

Küldj pénzt! - Gyors, mint a villám, csak kicsit drága...

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 08:30

Voltál már olyan helyzetben, hogy pillanatok alatt kellett volna eljuttatnod pénzt a világ, vagy akár csak az ország másik felére? Ebben az esetben a hagyományos banki átutalás nem mindig megfelelő a hosszabb átfutási idő miatt, ettől persze még nem kell feladni: mindenre van megoldás! Esetleg csak kicsit drága... Lássuk, mit kell tudnunk a Western Union világméretű, hazánkban is fellelhető hálózatáról!

Amit mindenképpen tudni kell...

A Western Union szolgáltatása keretén belül küldött pénzösszeg legfontosabb tulajdonsága, hogy a közel 200 országban működő hálózat bármely egységében a feladástól számított néhány percen belül átveheti a címzett. (A konkrét időtartam természetesen függ az egységek nyitvatartási idejétől, az átfutási idő azonban nem lehet akadály.)

A pénz feladásához és kifizetéséhez sem kell bankszámlával rendelkezni, a tranzakciókat készpénzben bonyolíthatjuk. Magyarországon a Western Union szolgáltatásai az Intercash Pénzügyi Szolgáltató Zrt-n keresztül érhetők el, de lehetőségünk van villámgyors tranzakciókat végezni egyes OTP Bank és Posta fiókokban, valamint IBUSZ irodákban is. (Az OTP esetében belföldre történő pénzküldésre, illetve forint belföldre vagy külföldre történő küldésére nincs lehetőség.)

A szolgáltatást minden 14. életévét betöltött természetes személy igénybe veheti, csak személyi igazolvánnyal kell rendelkezni. A tranzakció mindkét felén csak magánszemélyek állhatnak, és az egy személy által bonyolított átutalások összege nem haladhatja meg a napi 5,000 dollárt, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.

Hogy is működik?

Átutalás: A Magyarországról indított pénzátutalásokat kizárólag készpénzben lehet feladni dollárban vagy forintban. Az összegen kívül csak a kedvezményezett pontos nevét és a rendeltetési országot kell ismerni, amellett hogy azonosítjuk magunkat.

A személyi bemutatása után a befizető megkapja a tranzakció azonosítószámát, az ún. Money Transfer Control Number-t (MTCN), melynek segítségével a westernunion.com-on nyomon követhető a küldemény sorsa.

Kifizetés: a pénzátutalások rendszerint készpénzben kerülnek kifizetésre, de külföldön egyes ügynökök csekkel is fizethetnek. Ahhoz, hogy megkapjuk a részünkre érkezett pénzt, tudnunk kell a küldő fél pontos nevét, illetve a küldő országot, valamint az átutalt összeget (+/- 10%-os eltéréssel). Meghatalmazással nem vehető át a pénz, a küldemény személyre szóló!

Fontos, hogy alapesetben a küldőnek kell értesítenie a címzettet a pénz elküldéséről, de lehet igényelni extra szolgáltatásként telefonos értesítést is. A pénz nem csak egy adott irodában vehető fel, hanem a célországban bármely működő Western Union képviseletnél.

A tranzakcióval kapcsolatban érdemes még tudni, hogy a Western Union szolgáltatói saját valutaváltási árfolyamot alkalmaznak, az árfolyam-különbözetre a Western Union jogosult.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyibe kerül a gyorsaság?

 


A küldéshez kapcsolódó jutalékokat a fenti táblázatban összegeztük, 28 országra, köztük Romániára, Szlovákiára, Csehországra, Ukrajnára, Szlovéniára és Lengyelországra azonban ennél valamivel kedvezőbb tételek vonatkoznak. A pénz felvételéért külön díj nem kerül felszámításra.

Extra szolgáltatások

Ha az átutalás tőkeösszege nem haladja meg az ezer dollárt, akkor van lehetőség a tesztkérdés szolgáltatás alkalmazására, mely tulajdonképpen a címzett azonosítását segíti. Ezért a szolgáltatásért egyes külföldi ügynökök díjat számítanak fel, sőt bizonyos rendeltetési helyek esetében az összegtől függetlenül minden tranzakciónál szükség van a tesztkérdés alkalmazására a személyazonossági okmány bemutatása mellett is.

A legtöbb országban lehetőség van arra, hogy a címzettet a fent közölt díj ellenében telefonon értesítsék az átutalt összeg rendelkezésre állásáról. Ennek hiányában a küldő félnek kell ezt a feladatot ellátnia.

Összességében tehát mindenképpen örvendetes, hogy egyáltalán van a piacon olyan szolgáltató, aki kielégíti a szupergyors utalás iránti igényeket, érdemes azonban elgondolkodni azon, mennyire fontos a sebesség, a gyorsaságnak ugyanis komoly ára van!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem