Küldj pénzt! - Gyors, mint a villám, csak kicsit drága...

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 08:30

Voltál már olyan helyzetben, hogy pillanatok alatt kellett volna eljuttatnod pénzt a világ, vagy akár csak az ország másik felére? Ebben az esetben a hagyományos banki átutalás nem mindig megfelelő a hosszabb átfutási idő miatt, ettől persze még nem kell feladni: mindenre van megoldás! Esetleg csak kicsit drága... Lássuk, mit kell tudnunk a Western Union világméretű, hazánkban is fellelhető hálózatáról!

Amit mindenképpen tudni kell...

A Western Union szolgáltatása keretén belül küldött pénzösszeg legfontosabb tulajdonsága, hogy a közel 200 országban működő hálózat bármely egységében a feladástól számított néhány percen belül átveheti a címzett. (A konkrét időtartam természetesen függ az egységek nyitvatartási idejétől, az átfutási idő azonban nem lehet akadály.)

A pénz feladásához és kifizetéséhez sem kell bankszámlával rendelkezni, a tranzakciókat készpénzben bonyolíthatjuk. Magyarországon a Western Union szolgáltatásai az Intercash Pénzügyi Szolgáltató Zrt-n keresztül érhetők el, de lehetőségünk van villámgyors tranzakciókat végezni egyes OTP Bank és Posta fiókokban, valamint IBUSZ irodákban is. (Az OTP esetében belföldre történő pénzküldésre, illetve forint belföldre vagy külföldre történő küldésére nincs lehetőség.)

A szolgáltatást minden 14. életévét betöltött természetes személy igénybe veheti, csak személyi igazolvánnyal kell rendelkezni. A tranzakció mindkét felén csak magánszemélyek állhatnak, és az egy személy által bonyolított átutalások összege nem haladhatja meg a napi 5,000 dollárt, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.

Hogy is működik?

Átutalás: A Magyarországról indított pénzátutalásokat kizárólag készpénzben lehet feladni dollárban vagy forintban. Az összegen kívül csak a kedvezményezett pontos nevét és a rendeltetési országot kell ismerni, amellett hogy azonosítjuk magunkat.

A személyi bemutatása után a befizető megkapja a tranzakció azonosítószámát, az ún. Money Transfer Control Number-t (MTCN), melynek segítségével a westernunion.com-on nyomon követhető a küldemény sorsa.

Kifizetés: a pénzátutalások rendszerint készpénzben kerülnek kifizetésre, de külföldön egyes ügynökök csekkel is fizethetnek. Ahhoz, hogy megkapjuk a részünkre érkezett pénzt, tudnunk kell a küldő fél pontos nevét, illetve a küldő országot, valamint az átutalt összeget (+/- 10%-os eltéréssel). Meghatalmazással nem vehető át a pénz, a küldemény személyre szóló!

Fontos, hogy alapesetben a küldőnek kell értesítenie a címzettet a pénz elküldéséről, de lehet igényelni extra szolgáltatásként telefonos értesítést is. A pénz nem csak egy adott irodában vehető fel, hanem a célországban bármely működő Western Union képviseletnél.

A tranzakcióval kapcsolatban érdemes még tudni, hogy a Western Union szolgáltatói saját valutaváltási árfolyamot alkalmaznak, az árfolyam-különbözetre a Western Union jogosult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyibe kerül a gyorsaság?

 


A küldéshez kapcsolódó jutalékokat a fenti táblázatban összegeztük, 28 országra, köztük Romániára, Szlovákiára, Csehországra, Ukrajnára, Szlovéniára és Lengyelországra azonban ennél valamivel kedvezőbb tételek vonatkoznak. A pénz felvételéért külön díj nem kerül felszámításra.

Extra szolgáltatások

Ha az átutalás tőkeösszege nem haladja meg az ezer dollárt, akkor van lehetőség a tesztkérdés szolgáltatás alkalmazására, mely tulajdonképpen a címzett azonosítását segíti. Ezért a szolgáltatásért egyes külföldi ügynökök díjat számítanak fel, sőt bizonyos rendeltetési helyek esetében az összegtől függetlenül minden tranzakciónál szükség van a tesztkérdés alkalmazására a személyazonossági okmány bemutatása mellett is.

A legtöbb országban lehetőség van arra, hogy a címzettet a fent közölt díj ellenében telefonon értesítsék az átutalt összeg rendelkezésre állásáról. Ennek hiányában a küldő félnek kell ezt a feladatot ellátnia.

Összességében tehát mindenképpen örvendetes, hogy egyáltalán van a piacon olyan szolgáltató, aki kielégíti a szupergyors utalás iránti igényeket, érdemes azonban elgondolkodni azon, mennyire fontos a sebesség, a gyorsaságnak ugyanis komoly ára van!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16