31 °C Budapest

Segítség! Ellopták a bankkártyámat!

Pénzcentrum
2006. október 9. 14:00

Előfordulhat veled is, hogy ellopják, vagy elhagyod valahol a bankkártyád. Ilyenkor először kétségbeesünk, de ezután mi a teendő?

Az első, és legfontosabb dolog a kártya letiltása. Ezt meg lehet tenni telefonon és személyesen is. Azonban ez a legtöbb esetben költségekkel jár, amely bankonként és kártyatípusonként természetesen változó. Kilenc bank költségeit hasonlítottuk össze, ezek: Budapest Bank, CIB, Erste Bank, HVB, K&H, MKB, OTP Bank, illetve Raiffeisen Bank.

Előzetesen azt várnánk, hogy a hitelkártyák letiltása kevesebb költséggel jár, hiszen, ha hitelkártyáról van szó, akkor a bank pénzét használjuk, illetve szerencsétlen esetben veszítjük el a hitelkeretig, míg a betéti kártya esetén "csak" a számlánkra elhelyezett pénzt bukjuk el. Azonban meglepő módon legtöbb bank esetében az eltérés nulla. A dombornyomású kártyák esetében ugyanakkorák a letiltás költségei mindkét típusnál.


 


Az elektronikus kártyák tekintetében sem tapasztalható eltérés a két kártyatípus letiltási díjai között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

A táblázatokat szemlélve észrevehető, hogy a letiltási díjban is van különbség a dombornyomott és az elektronikus kártyák között. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a dombornyomású kártyák előállítási költsége magasabb, illetve ezen kártyákat általában a prémium szolgáltatásokat igénybevevő ügyfeleknek ajánlják, valamint ezekkel a kártyákkal akár interneten keresztül is fizethetünk. A letiltási díj terén nincs kiemelkedő különbség a Standard, Classic, illetve a Gold kártyák között, valószínűleg a szolgáltatásbeli különbségeket más díjak téren érvényesítik.

Nem járunk jól, ha külföldön veszítjük el a kártyánkat. Ekkor a letiltás még hamar elintézhető, ugyanis a legtöbb bank ügyfélszolgálata külföldről is elérhető, illetve a bankok honlapján is megtalálhatóak a külföldről is tárcsázható telefonszámok. De igencsak szorult helyzetbe kerülhetünk, ha nincs a kártyánkon kívül készpénz nálunk. Ugyanis a kártyapótlás majdnem minden sztenderd kártya esetében csak itthon, személyesen intézhető el. A prémium kártyák - s némely klasszikus kártya - külföldi pótlása általában borsos költségvonzattal jár. Az ideiglenes külföldi sürgősségi pótlás díja 10 - 15 000 forinttól akár 45 000 forintig is terjedhet, s a külföldi sürgősségi készpénzfelvételért is átlagosan 20 - 30 000 forintos díjakat kell fizetnünk, a banki kondíciós listák adatai alapján. Tehát mindenképpen vigyünk magunkkal külföldi utunkra tartalék készpénzt, felkészülve a kellemetlen eshetőségekre is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 08:09
A Media1 megtudta, ki veszi át az operatív igazgatói feladatokat, miután a Life Tv és az Ozone csato...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?