Segítség! Ellopták a bankkártyámat!

Pénzcentrum
2006. október 9. 14:00

Előfordulhat veled is, hogy ellopják, vagy elhagyod valahol a bankkártyád. Ilyenkor először kétségbeesünk, de ezután mi a teendő?

Az első, és legfontosabb dolog a kártya letiltása. Ezt meg lehet tenni telefonon és személyesen is. Azonban ez a legtöbb esetben költségekkel jár, amely bankonként és kártyatípusonként természetesen változó. Kilenc bank költségeit hasonlítottuk össze, ezek: Budapest Bank, CIB, Erste Bank, HVB, K&H, MKB, OTP Bank, illetve Raiffeisen Bank.

Előzetesen azt várnánk, hogy a hitelkártyák letiltása kevesebb költséggel jár, hiszen, ha hitelkártyáról van szó, akkor a bank pénzét használjuk, illetve szerencsétlen esetben veszítjük el a hitelkeretig, míg a betéti kártya esetén "csak" a számlánkra elhelyezett pénzt bukjuk el. Azonban meglepő módon legtöbb bank esetében az eltérés nulla. A dombornyomású kártyák esetében ugyanakkorák a letiltás költségei mindkét típusnál.


 


Az elektronikus kártyák tekintetében sem tapasztalható eltérés a két kártyatípus letiltási díjai között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

A táblázatokat szemlélve észrevehető, hogy a letiltási díjban is van különbség a dombornyomott és az elektronikus kártyák között. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a dombornyomású kártyák előállítási költsége magasabb, illetve ezen kártyákat általában a prémium szolgáltatásokat igénybevevő ügyfeleknek ajánlják, valamint ezekkel a kártyákkal akár interneten keresztül is fizethetünk. A letiltási díj terén nincs kiemelkedő különbség a Standard, Classic, illetve a Gold kártyák között, valószínűleg a szolgáltatásbeli különbségeket más díjak téren érvényesítik.

Nem járunk jól, ha külföldön veszítjük el a kártyánkat. Ekkor a letiltás még hamar elintézhető, ugyanis a legtöbb bank ügyfélszolgálata külföldről is elérhető, illetve a bankok honlapján is megtalálhatóak a külföldről is tárcsázható telefonszámok. De igencsak szorult helyzetbe kerülhetünk, ha nincs a kártyánkon kívül készpénz nálunk. Ugyanis a kártyapótlás majdnem minden sztenderd kártya esetében csak itthon, személyesen intézhető el. A prémium kártyák - s némely klasszikus kártya - külföldi pótlása általában borsos költségvonzattal jár. Az ideiglenes külföldi sürgősségi pótlás díja 10 - 15 000 forinttól akár 45 000 forintig is terjedhet, s a külföldi sürgősségi készpénzfelvételért is átlagosan 20 - 30 000 forintos díjakat kell fizetnünk, a banki kondíciós listák adatai alapján. Tehát mindenképpen vigyünk magunkkal külföldi utunkra tartalék készpénzt, felkészülve a kellemetlen eshetőségekre is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?