27 °C Budapest

Ez a bankkártya kicsit más - Hogy keress pénzt vele?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 08:00

Megtakarításunkat sokféleképpen kamatoztathatjuk a pénzintézetek fiókjaiban: a kockázatkerülő ügyfelek választhatják a bankok lekötött betéteire vonatkozó kondíciókat, de szemezgethetünk különböző befektetési alapokból, kötvényekből vagy éppen a kockázat kedvelő ügyfelek próbálkozhatnak a tőzsdével. A befektetési alapok már eddig is jelen voltak a piacon, ám a számos bank közül kettőben már megjelent egy új szolgáltatás csomag, aminek a neve befektetési kártya. Különleges, rugalmas, és ötvözi a bankkártyák, folyószámlák és befektetési alapok tulajdonságait. Mit is takar pontosan az a fogalom, hogy befektetési kártya?


Magyarországon újdonságnak számít a befektetési kártya, és még nagyon kevesen ismerik ezt a befektetési formát. Még nem elterjedt, hogy az ügyfelek a befektetési kártya előnyeivel éljenek, pedig ezek a folyószámlák és a befektetési alapok előnyös tulajdonságait ötvözik azok számára, akik megtakarításaikat tetszőleges időpontban lekötés nélkül szeretnék elhelyezni, és magasabb hozamot elérni, mint a látraszóló kamat.

Mely pénzintézetek kínálnak ilyen szolgáltatáscsomagot? 


Csupán két bank ajánlata közül válogathatunk, ha ilyen befektetési formába szeretnénk invesztálni a pénzünket. Jelenleg a BudapestBanknál és az Erste Banknál találhatunk ilyen szolgáltatásokat. A Pénzcentrum megkereste az említett bankokat, melyek kérdéseinkre készségesen válaszoltak szolgáltatásaikkal kapcsolatban. Mindkét bank azoknak az ügyfeleknek ajánlja a befektetési kártyát, akik magasabb hozamot szeretnének elérni, mint egy hagyományos folyószámlán kamatozó látraszóló kamat és mindezt úgy, hogy a betétfeltörésből származó kamatveszteséget kiküszöböljék, és pénzüket mindig az adott napi árfolyamon, az addig megtermelt hozam mellett vehessék ki.

Mint ahogy azt már említettük, a befektetési kártyák nemcsak a befektetési, hanem a folyószámlák egyes tulajdonságaival is rendelkeznek. Ez esetben a betéti- és hitelkártyákhoz hasonlóan lehetőségünk van arra, hogy készpénzt vegyünk fel ATM automatákból, lehetőségünk van készpénz befizetésre és arra, hogy vásároljunk vele.

Az Erste Bank elmondása szerint az ő kártyájuk olyan előnnyel rendelkezik, hogy rugalmas készpénzkezelést biztosít használója számára, hiszen a hagyományos tranzakciók elvégezhetők vele - a számlához VISA Classic bankkártya jár -, mindezt viszont befektetési hozamokkal társítja, azaz a lekötetlen folyószámla egyenlegtől jóval magasabb kamatot kínál. Az Erste esetében a jóváírási tranzakciók befektetési jegy vásárlásának, a terhelési tranzakciók -ideértve a díjterheléseket is - befektetési jegy visszaváltásnak felelnek meg.

A BudapestBank befektetési kártya stratégiájának középpontjában az alacsony kockázati szintet képviselő rövid lejáratú állampapírok és bankközi betétek állnak. A befektetési kártya segítségével az ügyfél a megtakarításait és napi pénzforgalmát egyetlen számlán kezelheti. A konzervatív befektetési politika mellett a lehető legnagyobb hozamra törekszik, amellett, hogy a MasterCard típusú bankkártya széles körű használatot biztosít.

Mi a kártyaigénylési feltétel? 


A kártyaigénylési feltételeket megtalálhatjuk a bankok kondíciós listájában, azonban azt érdemes tudnunk, hogy az Erste Bank esetében a befektetési kártya mögött lévő értékpapírszámlára a szolgáltatás igénybevételéhez minimálisan 10 000 forintot kell befizetnie az ügyfélnek.

A Budapest Banknál ezzel szemben azok, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, 50 000 forint óvadéki feltételként, akik nem rendelkeznek rendszeres havi jövedelemmel, azok 100 000 forint ellenében nyithatnak számlát.

Milyen alapba fekteti a bank automatikusan a pénzünket? 


Díjmentes a számlavezetési díj, átutalás bankon belülre, vásárlás bel-és külföldön, a Budapest Internetbank havi és belépési díja a BudapestBank befektetési kártyájának ügyfelei számára. A hozamot a Budapesti Pénzpiaci Alap hozamszintje adja meg, melynek múltbéli árfolyamai a következőképpen alakultak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankkártya éves díja 3500, a társkártyáé 3000 forint. Készpénzt Budapest Bankos automatából 75 Ft-ért, banki pénztárban pedig az összeg 0,3 százalékáért - min. 250, max. 4000 Ft - tudunk felvenni.

Az Ersténél saját ATM-ből 340 Ft plusz 0,4 %-os díj mellett tudunk pénz felvenni, külföldi automatákból egy kicsivel borsosabb összeget, 600 forint plusz 1,1 %-t kell tranzakciónként kiadnunk kezünk közül. Az éves kártyadíj -október 1-je után igényeltek esetében- 2990 Ft, azonban ha szeptember 30-ig szeretnénk kártyát kapni, akkor az 1. év kártyadíját elengedi a pénzintézet.

Az Erste szintén a Pénzpiaci Alapot választja a kártya alapjául vett befektetésnek, mivel a kártya még csak 5 hónapja létezik a piacon, ezért múltbéli adatok hiányában a bank csak az utolsó 3 hónap hozamát tudta megadni, ami 1,08 százalék volt (évesítve 4,32%).

Milyen extra szolgáltatásokat vehetünk a befektetési kártya által igénybe? 


Plusz szolgáltatásokkal is megajándékozzák ügyfeleiket a bankok az esetben, ha a befektetési kártyát választják. Az Erste Bank a csomaghoz díjmentes baleset-, poggyász-, betegségbiztosítást, valamint asszisztencia szolgáltatást kínál, és ingyenesen biztosítja a TeleBank szolgáltatást. A Budapest Bank esetében szintén lehetőség van arra, hogy a díjmentes Budapest InternetBank szolgáltatásait igénybe véve kényelmesen, akár otthonról is intézhessük pénzügyeinket. Minden fő -és társkártyához egész Európára kiterjedő baleset- és utasbiztosítás tartozik.

Ha a számlákra pénz érkezik, akkor a pénzintézetek a megérkezett pénzösszeget automatikusan alapokba helyezik, ami pedig már a pénzpiaci alapok után járó hozamokat biztosítja a megrendelő számára.

Megéri? Nem éri meg? Mindenkinek más és más kondíció a legmegfelelőbb. Tény azonban, hogy a bankok ezzel a befektetési lehetőséggel sok ügyfelük számára hoztak létre kedvező szolgáltatáscsomagot, mellyel nemcsak pénzpiaci hozamokat nyernek anélkül, hogy lekötnék pénzüket, hanem a hagyományos tranzakciókat is ugyanúgy tudják használni, mint a betéti kártyák esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?