Ez a bankkártya kicsit más - Hogy keress pénzt vele?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 08:00

Megtakarításunkat sokféleképpen kamatoztathatjuk a pénzintézetek fiókjaiban: a kockázatkerülő ügyfelek választhatják a bankok lekötött betéteire vonatkozó kondíciókat, de szemezgethetünk különböző befektetési alapokból, kötvényekből vagy éppen a kockázat kedvelő ügyfelek próbálkozhatnak a tőzsdével. A befektetési alapok már eddig is jelen voltak a piacon, ám a számos bank közül kettőben már megjelent egy új szolgáltatás csomag, aminek a neve befektetési kártya. Különleges, rugalmas, és ötvözi a bankkártyák, folyószámlák és befektetési alapok tulajdonságait. Mit is takar pontosan az a fogalom, hogy befektetési kártya?


Magyarországon újdonságnak számít a befektetési kártya, és még nagyon kevesen ismerik ezt a befektetési formát. Még nem elterjedt, hogy az ügyfelek a befektetési kártya előnyeivel éljenek, pedig ezek a folyószámlák és a befektetési alapok előnyös tulajdonságait ötvözik azok számára, akik megtakarításaikat tetszőleges időpontban lekötés nélkül szeretnék elhelyezni, és magasabb hozamot elérni, mint a látraszóló kamat.

Mely pénzintézetek kínálnak ilyen szolgáltatáscsomagot? 


Csupán két bank ajánlata közül válogathatunk, ha ilyen befektetési formába szeretnénk invesztálni a pénzünket. Jelenleg a BudapestBanknál és az Erste Banknál találhatunk ilyen szolgáltatásokat. A Pénzcentrum megkereste az említett bankokat, melyek kérdéseinkre készségesen válaszoltak szolgáltatásaikkal kapcsolatban. Mindkét bank azoknak az ügyfeleknek ajánlja a befektetési kártyát, akik magasabb hozamot szeretnének elérni, mint egy hagyományos folyószámlán kamatozó látraszóló kamat és mindezt úgy, hogy a betétfeltörésből származó kamatveszteséget kiküszöböljék, és pénzüket mindig az adott napi árfolyamon, az addig megtermelt hozam mellett vehessék ki.

Mint ahogy azt már említettük, a befektetési kártyák nemcsak a befektetési, hanem a folyószámlák egyes tulajdonságaival is rendelkeznek. Ez esetben a betéti- és hitelkártyákhoz hasonlóan lehetőségünk van arra, hogy készpénzt vegyünk fel ATM automatákból, lehetőségünk van készpénz befizetésre és arra, hogy vásároljunk vele.

Az Erste Bank elmondása szerint az ő kártyájuk olyan előnnyel rendelkezik, hogy rugalmas készpénzkezelést biztosít használója számára, hiszen a hagyományos tranzakciók elvégezhetők vele - a számlához VISA Classic bankkártya jár -, mindezt viszont befektetési hozamokkal társítja, azaz a lekötetlen folyószámla egyenlegtől jóval magasabb kamatot kínál. Az Erste esetében a jóváírási tranzakciók befektetési jegy vásárlásának, a terhelési tranzakciók -ideértve a díjterheléseket is - befektetési jegy visszaváltásnak felelnek meg.

A BudapestBank befektetési kártya stratégiájának középpontjában az alacsony kockázati szintet képviselő rövid lejáratú állampapírok és bankközi betétek állnak. A befektetési kártya segítségével az ügyfél a megtakarításait és napi pénzforgalmát egyetlen számlán kezelheti. A konzervatív befektetési politika mellett a lehető legnagyobb hozamra törekszik, amellett, hogy a MasterCard típusú bankkártya széles körű használatot biztosít.

Mi a kártyaigénylési feltétel? 


A kártyaigénylési feltételeket megtalálhatjuk a bankok kondíciós listájában, azonban azt érdemes tudnunk, hogy az Erste Bank esetében a befektetési kártya mögött lévő értékpapírszámlára a szolgáltatás igénybevételéhez minimálisan 10 000 forintot kell befizetnie az ügyfélnek.

A Budapest Banknál ezzel szemben azok, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, 50 000 forint óvadéki feltételként, akik nem rendelkeznek rendszeres havi jövedelemmel, azok 100 000 forint ellenében nyithatnak számlát.

Milyen alapba fekteti a bank automatikusan a pénzünket? 


Díjmentes a számlavezetési díj, átutalás bankon belülre, vásárlás bel-és külföldön, a Budapest Internetbank havi és belépési díja a BudapestBank befektetési kártyájának ügyfelei számára. A hozamot a Budapesti Pénzpiaci Alap hozamszintje adja meg, melynek múltbéli árfolyamai a következőképpen alakultak:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bankkártya éves díja 3500, a társkártyáé 3000 forint. Készpénzt Budapest Bankos automatából 75 Ft-ért, banki pénztárban pedig az összeg 0,3 százalékáért - min. 250, max. 4000 Ft - tudunk felvenni.

Az Ersténél saját ATM-ből 340 Ft plusz 0,4 %-os díj mellett tudunk pénz felvenni, külföldi automatákból egy kicsivel borsosabb összeget, 600 forint plusz 1,1 %-t kell tranzakciónként kiadnunk kezünk közül. Az éves kártyadíj -október 1-je után igényeltek esetében- 2990 Ft, azonban ha szeptember 30-ig szeretnénk kártyát kapni, akkor az 1. év kártyadíját elengedi a pénzintézet.

Az Erste szintén a Pénzpiaci Alapot választja a kártya alapjául vett befektetésnek, mivel a kártya még csak 5 hónapja létezik a piacon, ezért múltbéli adatok hiányában a bank csak az utolsó 3 hónap hozamát tudta megadni, ami 1,08 százalék volt (évesítve 4,32%).

Milyen extra szolgáltatásokat vehetünk a befektetési kártya által igénybe? 


Plusz szolgáltatásokkal is megajándékozzák ügyfeleiket a bankok az esetben, ha a befektetési kártyát választják. Az Erste Bank a csomaghoz díjmentes baleset-, poggyász-, betegségbiztosítást, valamint asszisztencia szolgáltatást kínál, és ingyenesen biztosítja a TeleBank szolgáltatást. A Budapest Bank esetében szintén lehetőség van arra, hogy a díjmentes Budapest InternetBank szolgáltatásait igénybe véve kényelmesen, akár otthonról is intézhessük pénzügyeinket. Minden fő -és társkártyához egész Európára kiterjedő baleset- és utasbiztosítás tartozik.

Ha a számlákra pénz érkezik, akkor a pénzintézetek a megérkezett pénzösszeget automatikusan alapokba helyezik, ami pedig már a pénzpiaci alapok után járó hozamokat biztosítja a megrendelő számára.

Megéri? Nem éri meg? Mindenkinek más és más kondíció a legmegfelelőbb. Tény azonban, hogy a bankok ezzel a befektetési lehetőséggel sok ügyfelük számára hoztak létre kedvező szolgáltatáscsomagot, mellyel nemcsak pénzpiaci hozamokat nyernek anélkül, hogy lekötnék pénzüket, hanem a hagyományos tranzakciókat is ugyanúgy tudják használni, mint a betéti kártyák esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem