Bolti és éttermi halászleveket kóstolt vakteszten a TikTokon ismert magyar szakács, brgs_thamek, hogy kiderüljön, melyik éri meg igazán az árát.
Elfeledtünk ízeket, hagyományokat, különleges alapanyagokat: a Sercegés és Erdőzúgás című szakácskönyv segít feleleveníteni a hazai konyha régi fogásait és kreatív gondolatokkal kiegészülve 55 recepten keresztül egy kalandos erdei utazásra invitál. A könyv nemcsak a vacsorák és ebédek legínycsiklandóbb fogásait sorakoztatja fel, de az édesszájúaknak is jó ötleteket ad. Az ízletes desszertek sorából bemutatjuk a köles smarnit birsalmakompóttal.
A modern világban, a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit, amelyek régen a vidéki életmód szerves részét képezték, azonban ma már csupán elvétve élünk az erdők-mezők nyújtotta portékákkal.
Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat szakácskönyvében Vida József és Segal Viktor. A szerzők igazi gasztrokalandot mesélnek el, amelynek a végén ötvenöt ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. A szakácsok nagy kreativitással álltak a vadételekhez és egyszerűen elkészíthető remekműveket alkottak, amelyek bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja a különleges alapanyagokat, akkor is izgalmas ízeket tapasztalhat meg.
A levesek, főételek mellett a menü befejezésére is gondoltak: az étkezés megkoronázásához, a desszert elkészítéséhez is segítséget nyújtanak az olvasónak. A könyv, amelyet pontosan egy hét múlva, február 14-én a FEHOVÁN dedikálnak legkedvesebb desszertjeik, süteményeik, édességeik receptjét is felsorakoztatja az édesszájúak legnagyobb örömére. Addig is ízelítőül elhoztunk egy hagyományos fogást újragondolva a kötetből, a köles smarnit birsalmakompóttal. Azoknak, akik akár már most hétvégén elkészítenék az új könyv különleges receptjeinek egyikét.
A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint magának Ferenc Józsefnek a találmánya. Ugyan eredeti nevét – Kaiserschmarrn – császármorzsa, valóban a császár után kapta, mi azonban gluténmentes kölessel emlékezünk meg az eredeti ízekről.
Hozzávalók (4 adag)
• 7 dkg köles
• 2,5 dl tej
• 2 tojássárgája
• 2 felvert tojásfehérje
• 3 dkg vaj a főzéshez
• 1 dkg vaj a sütéshez
• 20 g cukor
• 1 ek méz
• 1/2 vanília kikapart magja
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
• 1 tk reszelt gyömbér
• 1 csipet só
Birsalmakompót
• 3 db közepes méretű birsalma
• 3 dl víz
• 20 dkg cukor
• 1 rúd fahéj
• 1 rúd vanília kikapart magja
Elkészítés
A smarnihoz a kölest alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. A tejet a sóval, a kölessel és a vaníliával óvatosan felforraljuk, majd fedő alatt lassú tűzön 15 percig főzzük. Ezután – a tűzről lehúzva – hozzáadjuk a 3 dkg vajat, a mézet, reszelt gyömbért és a cukrot. Elkeverjük és fedő alatt a forró lábasban hagyjuk puhulni további 10 percig, míg a köles az összes tejet magába nem szívja. Ezután hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is. Felforrósított serpenyőben, 5-5 gramm olvasztott vajon két részletben közepes lángon sütjük ki a lepényeket. Amikor a tészta összeáll, el lehet kezdeni szétszedni, kevergetni, míg morzsás állagú nem lesz. A kompóthoz a birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk (a magokat megtartjuk, nem dobjuk ki), húsát kisebb kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasban 3 dl vizet forraljunk fel a birsalma héjával, magházával, a cukorral együtt. Miután felére beforraltuk, adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát és a birsalmakockákat. Alacsony hőfokon főzzük kompótállagúra, vigyázva, hogy a birsalma csak épp megpuhuljon.
Nehézségi fok: 5/3
Elkészítési idő: 30 perc

-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








