A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Most ti is...
Elfeledtünk ízeket, hagyományokat, különleges alapanyagokat: a Sercegés és Erdőzúgás című szakácskönyv segít feleleveníteni a hazai konyha régi fogásait és kreatív gondolatokkal kiegészülve 55 recepten keresztül egy kalandos erdei utazásra invitál. A könyv nemcsak a vacsorák és ebédek legínycsiklandóbb fogásait sorakoztatja fel, de az édesszájúaknak is jó ötleteket ad. Az ízletes desszertek sorából bemutatjuk a köles smarnit birsalmakompóttal.
A modern világban, a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit, amelyek régen a vidéki életmód szerves részét képezték, azonban ma már csupán elvétve élünk az erdők-mezők nyújtotta portékákkal.
Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat szakácskönyvében Vida József és Segal Viktor. A szerzők igazi gasztrokalandot mesélnek el, amelynek a végén ötvenöt ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. A szakácsok nagy kreativitással álltak a vadételekhez és egyszerűen elkészíthető remekműveket alkottak, amelyek bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja a különleges alapanyagokat, akkor is izgalmas ízeket tapasztalhat meg.
A levesek, főételek mellett a menü befejezésére is gondoltak: az étkezés megkoronázásához, a desszert elkészítéséhez is segítséget nyújtanak az olvasónak. A könyv, amelyet pontosan egy hét múlva, február 14-én a FEHOVÁN dedikálnak legkedvesebb desszertjeik, süteményeik, édességeik receptjét is felsorakoztatja az édesszájúak legnagyobb örömére. Addig is ízelítőül elhoztunk egy hagyományos fogást újragondolva a kötetből, a köles smarnit birsalmakompóttal. Azoknak, akik akár már most hétvégén elkészítenék az új könyv különleges receptjeinek egyikét.
A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint magának Ferenc Józsefnek a találmánya. Ugyan eredeti nevét – Kaiserschmarrn – császármorzsa, valóban a császár után kapta, mi azonban gluténmentes kölessel emlékezünk meg az eredeti ízekről.
Hozzávalók (4 adag)
• 7 dkg köles
• 2,5 dl tej
• 2 tojássárgája
• 2 felvert tojásfehérje
• 3 dkg vaj a főzéshez
• 1 dkg vaj a sütéshez
• 20 g cukor
• 1 ek méz
• 1/2 vanília kikapart magja
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
• 1 tk reszelt gyömbér
• 1 csipet só
Birsalmakompót
• 3 db közepes méretű birsalma
• 3 dl víz
• 20 dkg cukor
• 1 rúd fahéj
• 1 rúd vanília kikapart magja
Elkészítés
A smarnihoz a kölest alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. A tejet a sóval, a kölessel és a vaníliával óvatosan felforraljuk, majd fedő alatt lassú tűzön 15 percig főzzük. Ezután – a tűzről lehúzva – hozzáadjuk a 3 dkg vajat, a mézet, reszelt gyömbért és a cukrot. Elkeverjük és fedő alatt a forró lábasban hagyjuk puhulni további 10 percig, míg a köles az összes tejet magába nem szívja. Ezután hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is. Felforrósított serpenyőben, 5-5 gramm olvasztott vajon két részletben közepes lángon sütjük ki a lepényeket. Amikor a tészta összeáll, el lehet kezdeni szétszedni, kevergetni, míg morzsás állagú nem lesz. A kompóthoz a birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk (a magokat megtartjuk, nem dobjuk ki), húsát kisebb kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasban 3 dl vizet forraljunk fel a birsalma héjával, magházával, a cukorral együtt. Miután felére beforraltuk, adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát és a birsalmakockákat. Alacsony hőfokon főzzük kompótállagúra, vigyázva, hogy a birsalma csak épp megpuhuljon.
Nehézségi fok: 5/3
Elkészítési idő: 30 perc

-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








