Lángos  is a Hungarian food speciality, a deep fried flat bread made of a dough with flour, yeast, salt and water. It is also traditionally made in Vojvodina, Serbia, where it was introduced by the local Hungarians.

Nocsak: olyan jól állunk, hogy az MNB szerint legfeljebb 4,5% lesz az idei infláció

MTI
2024. június 20. 12:27

A következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön, a júniusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.

A negyedéves gazdasági előrejelzésben ismertetett adatok szerint az MNB az idei inflációt a 3,0-4,5 százalékos sávba várja, 0,5 százalékponttal alacsonyabbra a márciusi előrejelzéshez képest. A jövő évi és a 2026-os prognózison nem változtattak, mindkét évben 2,5-3,5 százalék közötti fogyasztói áremelkedéssel számolnak.

A jegybank idei GDP növekedési előrejelzését változatlanul 2,0-3,0 százalékon tartotta. Jövő évre 3,5-4,5 százalékos, 2026-ban 3-4 százalékos GDP-növekedést várnak.

Balatoni András kérdésre válaszolva közölte: a jegybank decemberre 4,5 százalékos éves inflációt vár. Hangsúlyozta: az elmúlt időszak kedvező inflációs környezetéhez az olajárak csökkenése is hozzájárult, de globálisan a dezinflációs folyamat megtorpant a második negyedévben és az árak emelkedése várható az év további szakaszában.

Magyarországon az infláció áprilisról májusra 3,7 százalékról 4,0 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 4,1 százalékról 4,0 százalékra csökkent, de várhatóan itt érte el idei mélypontját és az előrejelzés szerint az év végére éves összevetésben 5 százalék körüli szintre emelkedhet. Ennek egyik oka Balatoni András szerint a szolgáltatási infláció lassabb lecsengése. Az elmúlt hónapokban a historikus átlagot meghaladó ütemű szolgáltatási inflációhoz két szektor, a telekommunikációs cégek és a pénzintézetek járultak hozzá. A visszatekintő árazás gyakorlata a két szektor profit mutatóiban is megmutatkozik, ugyanakkor az első negyedévben számottevően lassult a vállalati profitok emelkedése.

Az infláció szempontjából fontos előretekintő indikátornak számító vállalati inflációs várakozások visszatértek a világjárvány előtti szinthez, ugyanakkor a lakossági várakozások továbbra is magasak és lassabban követik le az infláció csökkenését - figyelmeztetett. Kiemelte: a növekedési kilátások szempontjából fontos tényező lesz a lakosság óvatossági motívumának enyhülése, amit a szeptember óta emelkedő reálbérek is támogatnak.

A reálgazdaságra kitérve elmondta, idén a lakossági fogyasztás és a márciusi prognózishoz képest kedvezőbb nettó export járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, ami 2025 után szélesebb bázisú lehet, és már a beruházások is támogatják a növekedést. A jövő évtől várható az FDI beruházások termőre fordulása, ez pedig az export teljesítményét is javítja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magas frekvenciás adatok a gazdasági növekedés további gyorsulását vetítik előre: a második negyedévben 1,9, a harmadikban 2,6 százalékos, míg az utolsó három hónapban 3,9 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Idén az állami beruházások visszaesését a magánszektor emelkedő bruttó-állóeszköz felhalmozása nem tudja ellensúlyozni, de 2025-ben már bővülés várható.

A munkaerőpiacról szólva elmondta, hogy továbbra is historikusan magas a foglalkoztatottság, ugyanakkor a piac feszessége enyhült és a korábbi időszakhoz képest több vállalat jelezte, hogy már nem a munkaerőhiány jelenti a szűk keresztmetszetet. Az egyensúlyi mutatókra kitérve Balatoni András elmondta, hogy a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege historikus csúcsot mutatott, a 12 havi gördülő egyenleg is új csúcsot ért el. Idén a folyó fizetési mérleg többlet a GDP 2 százalékára emelkedhet és tovább javul a következő években - mondta.

A kormány idei évre tervezett 4,5 százalékos költségvetési hiánycélja "feszes gazdálkodással" elérhető. A jegybank márciushoz képest nem változtatott a hiányszám várható alakulásán és 4,5-5,0 százalékos deficittel számol 2024-ben. A kitűzött hiánycélok elérése szükséges, hogy az adósságráta csökkenő pályára álljon - tette hozzá. Az Inflációs jelentésben a jegybank jövőre 3,5-4,5 százalékos költségvetési hiányt vár, ami nem változott a márciusi előrejelzéshez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 25. 16:36
A legtöbb házaspár különböző lakástervek megvalósítására költi a Babaváró hitel immár 11 milliós öss...
MEDIA1  |  2024. július 25. 13:37
A Publicus Research 2024. június 28. és július 4. között, omnibusz kutatást készített arról, mit gon...
Kiszámoló  |  2024. július 25. 09:38
Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenü...
Holdblog  |  2024. július 25. 07:46
Jó ideig alapvetés volt, hogy a prudens észak-európai államok tartják és húzzák magukkal a fegyelmez...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm