24 °C Budapest
Pension planning to avoid poverty in retirement

Rossz hírt kaptak a magyar nyugdíjasok: fontos juttatástól esnek el 2024-ben

2024. április 15. 09:44

Új valóságra helyezi a kormány az idei költségvetést - tudták meg a napokban az illetékes miniszterektől. Ez azt jelenti, hogy a 2024-re vállalt 4,5%-os GDP-arányos hiánycélt 2,5%-os gazdasági növekedésre építi. Ez már messze van a 4%-os eredeti növekedési tervektől, és a nyugdíjprémium kifizetésének teljesítésétől - olvasható a Portfolión.

A kormány belátta a széles nyilvánosság előtt is, hogy az eredetileg idénre várt 4%-os növekedés már nem reális. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint 2,5%-kal növekedhet idén a magyar gazdaság és a Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette, hogy ekkora növekedéssel kalkulálnak.

Ez egy fontos következménnyel jár közvetlenül a nyugdíjasokra nézve is: nem lesz idén nyugdíjprémium.

Erre világos és egyértelmű szabályok vannak. Ha 3,5% felett van a gazdaság növekedése, akkor kell nyugdíjprémiumot fizetnie a kormánynak. Amennyiben 2,5% lesz a gazdaság növekedése, akkor az alatta van a 3,5%-os növekedésnek - jelezte, utalva arra, hogy kicsi az esély, hogy idén a kormány nyugdíjprémiumot fizessen az időskorúaknak.

A költségvetésbe a kormány már betervezte az erre a célra szánt 20,5 milliárd forintot. A tervezet szöveges részében konkrétan az szerepelt, hogy novemberben várhatóan nyugdíjprémiumban részesülnek a nyugdíjasok.

Arra a felvetésre, hogy így mi lesz ennek a keretnek a sorsa, Varga Mihály úgy felelt, nem kell aggódni, ennek a pénznek így is meg lesz a helye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Legutóbb idén januárban mutatták be azt, hogy a nyugdíjprémium kifizetése mit jelentene idén a nyugdíjasoknak (egyszeri legfeljebb 2000 forintot jelentett volna az akkori 3,6%-os növekedési várakozás mellett, és 10 000 forintot a 4%-os növekedés teljesülése esetén). Ezt követően Farkas András nyugdíjszakértő írt külön elemzést, hogy az idei juttatások nyomán mennyire lehetnek boldogok a nyugdíjasok.

Akkor a szakember arra is rámutatott, hogy miután a nyugdíjprémium kifizetésének a fedezetére a 2024. évi költségvetésben 20,5 milliárd forintot tettek félre, ennek erejéig elvileg lenne forrás a feltételek szerint számított összegnél jóval magasabb nyugdíjprémium kifizetésére:

  • Ha a kétmillió nyugdíjasra, mint jogosultra vetítjük ezt a költségvetési előirányzatot, akkor személyenként 10 000 forint prémium is fizethető lenne.
  • Ha az egyéb, a nyugdíjprémiummal azonos egyszeri juttatásra jogosító ellátásokban részesülőket is figyelembe vesszük, azaz 2,5 millió jogosultra vetítjük a 20,5 milliárd forintos előirányzatot, akkor fejenként 8000 forint prémium lenne kifizethető.

Javaslatot is megfogalmazott a szakember: a szolidaritás jegyében célszerűbb és helyesebb lenne a valóban rászoruló nyugdíjasok között szétosztani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem