23 °C Budapest
The new building of the European Central Bank (German: EZB) in the district Ostend of Frankfurt am Main is the seat of the European Central Bank (ECB). The building with an antenna on the tower reach a total height of 201 meters. Frankfurt/ Main, Germany

Fontos lépésre készül az EKB: ezt egész Európa érezni fogja

2024. május 27. 09:31

Philip Lane, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza szerint a bank kész a kamatok csökkentésére a jövő heti ülésén - írja a Portfolio a Financial Times tudósítása nyomán.

"Ha nem lesznek nagy meglepetések, ezen a ponton megfelelő lépésnek látjuk a nagyon szigorú monetáris politika enyhítését" – mondta a közgazdász az FT-nek adott interjújában.

Philip Lane elmondása szerint az EKB-nak idén a korlátozó tartományban kellett tartania a kamatokat, hogy az infláció ne ragadjon magas szinten, ezesetben ugyanis kifejezetten fájdalmas lett volna annak csökkentése.

Azt mondta, hogy a lazítási tempót idén aszerint alakítják ki, hogy az a beérkező adatok függvényében biztonságos és arányos mértékű lazítást jelentsen.

Az EKB korábban az első negyedéves béradatoktól tette függővé a kamatvágást, a tárgyalásos bérek pedig 2024 első három hónapjában a várt felett alakultak. Ez néhány elemzőben megingatta a kamatcsökkentéssel szembeni várakozásokat, Lane viszont ennek ellenére vágást jelez előre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybank közgazdásza szerint ugyanis a bérdinamika továbbra összességében a lassulás irányába halad, ami szerinte létfontosságú fejlemény. Mindent egybevéve viszont megfelelő válasz lehet szerinte, ha az EKB egész évben a restriktív tartományban tartja a kamatokat, de a szigor mértékében lehet némi enyhülés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 18:06
A miniszterelnök legidősebb lányához közeli Magyar Turisztikai Ügynökség városmarketing-akciójába ig...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem