Beautiful blonde women wearing glasses, in a denim jacket and a skirt, shopping for milk in the supermarket. She is holding two cartons of milk and choosing which one to buy.

Eddig azt hitték, ez lehetetlen: H5N1 madárinfluenza-vírust találtak nyers tehéntejben

2024. április 19. 18:09

A WHO szerint magas lehet H5N1 madárinfluenza vírus koncentrációja a fertőzött állatok nyers tejében, ami új kihívásokat jelent. Ugyan az emberi megbetegedések többsége enyhe volt, jelenleg nincs bizonyíték a vírus az ember közötti terjedésre. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közleménye szerint a H5N1 madárinfluenza vírus nagy koncentrációban fordul elő fertőzött állatok nyers tejében. Azt azonban még vizsgálják, hogy a vírus mennyi ideig képes életben maradni ebben a környezetben.

Az A(H5N1) madárinfluenza első megjelenése 1996-ra tehető, de 2020 óta jelentős mértékben megnőtt a madarak közötti terjdése, ami ezzel párhuzamosan növelte a fertőzött emlősök számát is. Több tízmillió baromfi pusztult el a vírus következtében, de vadon élő madarak és különböző emlősök is érintettek lettek - írja a Barrons.

A fertőzés nemrégiben új fordulatot vett, amikor tehenek és kecskék is megfertőződtek, ami kifejezetten meglepte a szakértőket. Egy texasi tejgazdaság dolgozójának esete világított rá arra, hogy az emberek is veszélyben lehetnek - ez volt az első alkalom, hogy egy fertőzött tehén által ember betegedett meg madárinfluenzával az Egyesült Államokban.

A WHO globális influenza programjának vezetője, Wenqing Zhang szerint ezek az események új átviteli útvonalakat jeleznek a vírus terjedésében. Az Egyesült Államokban már több tehéncsorda is érintett, ami tovább növeli az aggodalmakat.

A texasi egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi tejellátásra nézve nincs ok aggodalomra, mivel a beteg állatok tejét megsemmisítik és a pasztőrözés amúgy is elpusztítja a vírust.

A lakosságnak éppen ezért ajánlott kirárólag pasztőrözött tejtermékeket fogyasztaniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2003-tól kezdve 889 emberi megbetegedést regisztráltak világszerte ezzel a vírustörzzsel, amelyből 463 járthalálesettel. Európában és az Egyesült Államokban az utóbbi időszakban feljegyzett emberi esetek enyhék voltak.

Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az A(H5N1) vírus emberről emberre is terjedne. A tehenekben és egy texasi esetben talált vírustörzsek nem mutattak emlősökkel szemben fokozott alkalmazkodást.

Zhang kiemelte, hogy világjárvány esetén közel 20 influenza elleni vakcina használható fel rövid időn belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem