Young construction worker working on a construction site

Súlyos jelentés látott napvilágot: így zsákmányolja ki a vendégmunkásokat a Tesco, Meta, Fifa

2023. december 15. 14:31

Az elmúlt évben több mint 90 migráns munkavállaló vesztette életét állítólagos vállalati hanyagság vagy visszaélés miatt - derül ki a Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) adataiból. A be nem jelentett halálesetek tényleges száma azonban valószínűleg ennél sokkal magasabb.

A Business & Human Rights Resource Centre jelentése szerint 2023-ban legkevesebb 90 migráns munkavállaló halt meg állítólagos vállalati visszaélések vagy elhanyagolás miatt - írja a theguardian.com.

Isobel Archer, a BHRRC vezető migránsjogi kutatójának beszámolója szerint a migráns munkavállalók gyakran szembesülnek jogsértéssel, melyeket gyakran kormányzati szabályozások tesznek lehetővé, az ellátási láncok csúcsán álló multinacionális vállalatok pedig figyelmen kívül hagyják az alapvető emberi jogokat: gyakran nem ellenőrzik, nem vizsgálják és nem kezelik megfelelően a visszaéléseket.

A jelentést a 2022 decembere és 2023. november 30-a között közzétett, nyilvánosan elérhető információk felhasználásával állították össze, az információkat kormányzati szervezetektől, kormányzati kiadványoktól és a médiától szerezték be, majd a BHRRC elemezte őket.

A bejelentett halálesetek többsége (83%) a munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírások megsértésével függött össze.

A jelentés szerint a visszaélések tényleges mértéke valószínűleg jóval nagyobb, mint amiről beszámolnak, mivel korlátozzák az újságírói szabadságot, a migráns munkavállalók számára pedig a hozzáférést a panasztételi mechanizmusokhoz, a megtorlástól való félelem miatt pedig a munkavállalók nem mernek beszélni.

A BHRRC megvizsgálta a migráns munkavállalókkal szembeni állítólagos visszaélésekkel összefüggésbe hozott egyes vállalatokról szóló jelentéseket is. A Fifa, a Meta és a Tesco szerepeltek a leggyakrabban a rögzített esetekben, méghozzá a működésük vagy beszállítói láncuk révén. Ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy ezek az esetek közvetlen kapcsolatban álltak volna a munkavállalók halálával.

A Meta visszaélésekkel kapcsolatos ügyekbe keveredett bele, mivel közösségi médiaplatformként működik, amelyet a munkaközvetítők és más cégek arra használnak, hogy kihasználják a munkát kereső migránsokat. A Fifa olyan visszaélési ügyekben érintett, amelyekben különböző országokból származó, a 2022-es katari világbajnoksághoz kapcsolódó projekteken dolgozó migránsok érintettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BHRRC az év során összesen 613 visszaélést regisztrált, melyek 389 vállalathoz kapcsolódtak, a dokumentált visszaélések között szerepelt a bérlopás, az erőszak, a túl hosszú munkaidő, a szabadságjogok önkényes megtagadása, a munkahelyi egészség és biztonság megsértése, valamint a tisztességtelen munkaerő-felvételi gyakorlat.

Azok a nepáli, Fülöp-szigeteki és indiai vendégmunkásokat, akik a Közel-Keletre, Európába és Amerikába utaztak dolgozni, a leggyakrabban érintettek a visszaélésekben. Archer hangsúlyozta, hogy

a vállalatoknak többet kell tenniük az általános munkajogi közzétételénél, el kell ismerniük a konkrét sebezhetőségeket, és sürgősen reagálniuk kell a kockázatértékelés, a kellő gondossági eljárások és a kifejezetten a migráns munkavállalókra szabott jogorvoslatok elfogadásával.

A Fifa a jelentésre reagálva kijelentette, hogy nem vette figyelembe a katari szervező és a Fifa által a 2022-es világbajnokság előkészítésében részt vevő migráns munkavállalók védelmére bevezetett széles körű intézkedéseket. A Tesco is megszólalt: elmondták, hogy az emberi jogok védelme üzleti tevékenységük egyik alapvető szempontja. A Meta nem nyilatkozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm