Csúcstechnológiás logisztikai megoldások - az Aldi központjában jártunk

Csúcstechnológiás logisztikai megoldások - az Aldi központjában jártunk

2023. augusztus 17. 10:30

Egy 255 ezer négyzetméteres telken helyezkedik el Biatorbágyon az a logisztikai központ, ahová az áruházlánc összes beszállítójától érkeznek a termékek. Naponta közel 140 kamiont fogadnak és 4000 raklapnyi ki- és beszállított terméket mozgatnak. A rendszer hatékonyságát mutatja, hogy 89 kamionnal el tudják látni mind a 167 hazai áruházat, átlagosan napi 300-400 km-t tesznek meg 5-6 forduló alatt, tehát körülbelül fele annyi kamion szükséges a kiszállításhoz, mint amennyi áruház van.

A diszkontfilozófia megalkotójaként az ALDI évtizedek óta fejleszti folyamatait, hogy a kiváló minőségű saját márkás termékeket mindig a lehető legalacsonyabb áron tudják a fogyasztók számára biztosítani. Ebben a legfontosabb az erőforrásokkal való hatékony tervezés, ezért azokon a területeken, amelyeken megvalósítható, a folyamatokat digitalizálják, valamint automatizált megoldásokat alkalmaznak, így az áruforgalom szervezése egyszerűbbé és pontosabbá válik. Ilyen a két éve bevezetett időkapus rendszer is, amely révén a logisztikai központban kevesebb emberi erőforrás bevonásával több kamiont tudnak fogadni. 

Az árufogadás mellett a Biatorbágyon található központban történik a komissiózás is, a kiszállítás pedig közel 10 hektárnyi extra raktárterületen valósul meg. A központ, ahol naponta akár 140 kamion is megfordul, éjjel-nappal nyitva van, és a termékek mozgatásához mintegy 400 targonca van a segítségükre. 

Saját kamionflottájuk 89 teherautóból áll, amelyből kettő elektromos meghajtású: a két elektromos kamionból a nagyobbik 33, a kisebbik 20 raklapos. 

A raktáron belül az üzletlánc olyan félautomata polcrendszert vezetett be, amely a lassan forgó, nagy készletű, hosszú előrendelési idővel rendelkező termékeknél teszi hatékonyabbá a raktározást és a kiszállítást. Az olcsóbb tárolás is hozzájárul az összköltségszint alacsonyan tartásához, a fogyasztó ebből pedig annyit érzékel, hogy alacsonyabb a termék ára.

Miért könnyebb a saját márkás termékek kezelése?

A beszerzéskor az ALDI minden paraméterét saját maga határozza meg, tehát a beltartalom és az ár mellett a csomagolás méretét, módját is ők írják elő. A saját márkás termékek csomagolása a termék megvédésén és a szükséges információk tartalmazásán túl az értékesítést is támogatják, hiszen azok jellemzően prezentációs kartonokban jutnak el az üzletekbe. 

A frisshús és a zöldség-gyümölcs legfeljebb nyolc órát tölt a raktárban, míg a délután érkező friss termékeket már éjjel, vagy másnap hajnalban kiszállítják az üzletekbe. Egyes húsok, tejtermékek a vágástól, illetve fejéstől számított 24-36 órán belül az ALDI polcain találhatók. 

Milyen technológiák teszik hatékonnyá a szállítást?

A termékek megrendelését automatizált szoftver végzi, amely a korábbi időszakok értékesítési tapasztalataiból kiindulva javaslatot tesz a megrendelés optimális mennyiségére, ezáltal egyszerre biztosítva a termékek elérhetőségét. Az üzletvezetőnek lehetősége van a megrendelésen bármilyen irányban módosítani – ez különösen az ünnepi időszakokban fontos lehetőség.

Fotók: Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem