14 °C Budapest
An arched doorway into a bank, with the word ‘Bank’ carved into the stonework, along with various patterned stone in different shades. Bird repellant spikes are fastened above the door. building bankbuilding

Meglepő hírek érkeztek: így alakulhat 2023-ban a magyar bankrenszer eredménye

MTI
2023. március 10. 14:31

Több hátráltató tényező, köztük az ukrajnai háború hatásai ellenére is várhatóan javul az idén a magyar bankrendszer eredménye - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő közölte azt is, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság az idén is növekszik.

A Fitch kiemelte, hogy tavaly a rekordmagas kamatok ellenére 6 százalékkal csökkent éves összevetésben a magyar bankrendszer szektorszintű nettó nyeresége, és ebben része volt az ukrajnai háború gazdasági hatásai által felerősített hitelminőség-romlási leírásoknak, a hitelkamatokra megállapított felső korlátoknak és a különadóknak.

Az idén várható hátráltató tényezők közé sorolják a Fitch Ratings elemzői, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése alapján április 1-től a kétszeresére, a jelenlegi 5 százalékról 10 százalékra emelkedik a kötelező tartalékráta, és a jegybank ennek 75 százalékára fizet kamatot a bankoknak.

A magyar bankrendszer nyereségességének normalizálódását a gyenge hitelkereslet és a hitelveszteségek fedezésére képzett tartalékolás növekedése is terhelheti a Fitch Ratings elemzése szerint.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy mindezek ellenére a magyar bankrendszer szektorszintű eredményének erősödését várja 2023-ra a tavalyi évhez képest. A Fitch kiemeli: a kötelező tartalékráta minimumának áprilistól esedékes emelkedése nyomán éppen az e tartalékokra fizetett kamatok járulhatnak hozzá egyre jelentősebb mértékben a banki jövedelemképzéshez.

A kötelező tartalékráta emelése és a kamatfizető hányad korlátozása mindazonáltal csökkentheti a bankok nettó kamatjövedelem-termelő kapacitását, amelyet már tavaly is terhelt a lakossági ingatlanhitelekre, valamint a kis- és középvállalati hitelállományra megállapított kamatplafon - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében. A hitelminősítő kiemeli, hogy

a kötelező tartalékráták kamatfizető hányada után rendszerint a jegybanki alapkamattal megegyező - jelenleg 13 százalékos - kamat jár, a kötelező rátán felül elhelyezett opcionális tartaléktöbbletekre pedig a jegybank az egynapos betétek kamatát (18 százalék) fizeti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch Ratings közölte: saját becslése szerint 115 milliárd forint körüli szektorszintű veszteséget okoz az idén az a döntés, hogy az MNB a megemelt kötelező tartalékráta 75 százaléka után fizet csak kamatot. A hitelminősítő szerint ez a magyar bankrendszer tavalyi nettó kamatbevételének 7 százalékával egyenlő.

A Fitch közölte ugyanakkor azt is, hogy alapeseti várakozása szerint a magyar hatóságok nem hoznak további, potenciálisan tehernövelő szakpolitikai intézkedéseket, és ez várhatóan javítja a bankok nyereségességét.

A cég valószínűsíti azt is, hogy az idei év első felében megszűnnek az egyes kamatokra kivetett felső korlátok, és ez is jót tesz a banki jövedelmezőségnek, bár az eszközállomány minőségére nyomást gyakorolhat. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása nyomán a hitelkihelyezés is jelentősen lassulhat az idén. A hitelminősítő hangsúlyozta azonban, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) tavalyi 4,7 százalékos növekedése után az idei év egészében is növekedést vár: számításai szerint a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal nő 2023 egészében.

A kormány által támogatott hitelprogramok, amelyek a piaci szintnél jóval alacsonyabb kamatokat kínálnak, életfontosságúnak bizonyulhatnak a hitelkereslet támogatása szempontjából, és vonzó refinanszírozási lehetőségeket nyújthatnak a vállalati szektornak - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott tanulmányában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem