21 °C Budapest
Gas pipelines and valves at a natural gas extraction site. Groningen gas field, the Netherlands.

Megint jön a rezsiemelés Magyarországon? Figyelmeztető jelek jöttek, ez sok millió embert érinthet

MTI
2023. február 28. 18:00

A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára - figyelmeztetett a földgázpiacról szóló jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség.

Jóllehet a földgáz ára az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett, félő, hogy ez nem sokáig marad így: Kína - a világ legnagyobb fölgázimportőre - fölgáz iránti kereslete a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlése után váratlan mértékben ugrott meg.

Az IEA legoptimistább forgatókönyvében is a cseppfolyósított földgáz (LNG) kínai keresletének 35 százalékos növekedésével számol, ami szoros versenyt idézne elő a nemzetközi energiapiacon. Ezzel a gázárak hamar a múlt nyáron tapasztalt "tarthatatlan" szintre növekednének, ami - figyelmeztet az ügynökség - leginkább az európai fogyasztókat érintené.

"A globális gázpiacok számára példátlan volt a tavalyi nyár" - ismerte el Szadamori Keiszuke, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója. Mint azt a jelentésben megfogalmazta, a gázárak elkezdtek elviselhető szintre visszaállni, különösen Európában, ahol az enyhe tél, és így a kereslet megcsappanása is hozzájárult "a piac lehűléséhez".

Kína 2023 nagy kérdőjele

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá az igazgató.

Annak ellenére, hogy a múlt évben nőtt az LNG kereslete, a kínálat mindössze 5,5 százalékkal nőtt - emeli ki az IEA. Az építkezési költségek és a folyamatosan zajló tárgyalások miatt lelassultak a beruházások, noha több olyan projekt is van, főleg Észak-Amerikában és Katarban, amelyek már közel járnak a beruházásokról szóló egyeztetések lezárásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?