2 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Tovább fuldokolhatnak a magyarok: még ennél is brutálisabb áremelkedésre kell készülniük

2022. szeptember 29. 09:33

Sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Nemzeti Bank a szeptemberi inflációs jelentést. A jegybank szakértői szerint az infláció csak jövő májusban indulhat csökkenésnek, az áram és a gáz ára pedig jelenleg megjósolhatatlan a geopolitikai változások miatt. Az élelmiszerek ára egy darabig még biztosan nem indul csökkenésnek.

Balatoni András, a jegybank igazgatója a tájékoztatót azzal kezdte, hogy további emelkedéssel kell számolni. Az év hátralévő részében már csak szeptemberben lesz számottevő növekedés, aztán az áremelkedés folytatódik, de már lassabb lesz. A nyersanyag-árciklus fordulni látszik, és ez is segíthet majd abban, hogy csökkenés következzen be a világpiaci árakban.

A jövő év első felében a GDP növekedni fog, bár legfeljebb 1,5 százalékos lesz ez a bővülés. Az infláció csak a jövő év közepétől indulhat majd csökkenésnek, a jegybank arra számít, hogy az árak globálisan normalizálódnak annyira, hogy ennek Magyarországon is már érezhető hatása legyen. A folyó fizetési mérleg hiánya emelkedni fog, de az energiaárak csökkenése miatt ez nem fog sokáig tartani. A külpiacok növekedési kilátásai azonban jelentősen romlottak. Mindenképpen jó hír azonban, hogy a nyersanyagpiaci árak már csökkenésnek indultak, nem függetlenül a recessziós félelmektől. Az olajár a világpiacon jelentősen meghaladja a tavalyi árszintet, de korrekció várható, szintén a recessziós félelmek miatt.

Az áram és a gáz ára az augusztusi csúcsérték felére csökkent, de a jegybank szakértői megjegyezték, hogy ez az ár - az olajéval együtt - nagyon volatilis a geopolitikai helyzet gyors változásai miatt, így megtippelni sem lehet, lesz-e az áram és a gáz árában korrekció a közeljövőben.

A bejövő hatások erre az évre továbbra is növekvő inflációt vetítenek előre, az élelmiszerár emelkedése nálunk a legmagasabb. Ennek egyik oka a gyenge termelékenység, hasonló helyzet még Bulgáriában és Litvániában van. A jövő év elején még biztosan magas marad az infláció, leginkább az élelmiszerárak folyamatos drágulása miatt - vagyis továbbra sem számíthatunk kiigazításra ezen a téren. A háztartások a megtakarításokkal igyekeznek "simítani" a fogyasztási pályát, vagyis ezek csökkentésével próbálják a fogyasztásukat fenntartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?