Nesze neked soha nem látott aszály: szokott ilyen lenni Magyarországon, ezt kell túlélni

Nesze neked soha nem látott aszály: szokott ilyen lenni Magyarországon, ezt kell túlélni

MTI
2022. szeptember 17. 20:02

Annak ellenére, hogy az idei évben óriási volt az aszály nem tekinthető rendkívüli mértékűnek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint ugyanis hasonló természeti jelenségek 20-50 évente előfordulnak Magyarországon.

Az elmúlt időszakban viszonylag rendszeresen előfordultak hasonló aszályos időszakok, mint az idei: a 11. és a 19. század között eltelt 800 év alatt körülbelül 30 rendkívül súlyos szárazságot jegyeztek fel, amiknek következtében éhínség ütötte fel a fejét, de a 20. század se volt mentes az aszálytól.

Ezzel ellentétben az OVF oldalán olvasható elemzés szerint az idei tekinthető a 21. százas eddigi legkomolyabbjának, hiszen a csapadék mennyisége már 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a sokéves átlagtól, miközben nyaranta hőhullámok voltak. Az agrárév csapadékösszege rendkívül alacsony volt, Szegeden mindössze 275 milliméter, ami a sokéves átlag fele, és máshol is alig haladta meg a 300 millimétert. A Dunán, a Tiszán és a Dráván egyaránt elmaradt a tavaszi árhullám: mindhárom folyón rendkívül alacsony vízállások és vízhozamok voltak tapasztalhatók.

Az első becslések szerint az aszály következtében egymillió hektárt érintett-érint aszálykár, a napraforgó esetében hozzávetőleg ötvenszázalékos a terméskiesés. Mindezeken túl a meteorológiai aszály, azaz a csapadékhiány mindhárom esetben hidrológiai aszállyal párosult, azaz a folyók vízhozama szintén elmaradt a szokásostól. Ugyanez tapasztalható a mostani aszály idején is:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aszály kialakulásának harmadik tényezője pedig nem más, mint a szokatlanul meleg időjárás. 1794-ben és 1863-ban (ezekben az években szintén hasonló mértékű szárazság volt, mint az elmúlt 2-3 évben) egyaránt enyhe tél volt és kiugróan meleg nyár, pont, mint az idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?