1 °C Budapest
Teamwork with price chart analyzes business people on the table at the conference room.

Méginkább gyülekeznek a viharfelhők: továbbra is bajban a magyar ipar

MTI
2022. július 6. 18:01

Az ipari termelés májusi emelkedése meghaladta ugyan egyes elemzők várakozását, de nem elégséges ahhoz, hogy az ágazat pozitívan járuljon hozzá a GDP második negyedévi növekedéséhez; ahhoz még egy kedvező júniusi adatra is szükség lenne - figyelmeztetnek elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt első becslése szerint májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában megállapította, az előző két hónap visszaesése után úgy tűnik májusban valamelyest magára talált az ipar. Ahogyan azt előzetesen is várni lehetett, a vállalatok a háború kitörését követő első sokk után lassan megtalálták a kieső alkatrészek alternatív beszerzési útvonalit. Talán ennek is köszönhető, hogy olyan fontos alágak, mint a járműgyártás és az elektronikai ipar is emelni tudta a kibocsátását - vélekedett. 

A második negyedév eddig eltelt két hónapjában az ipar  zsugorodást mutatott az előző negyedévhez képest. Ahhoz, hogy az ipar ne lassítsa a gazdasági növekedést, mindenképpen szükség lenne egy jó júniusi adatra. Az ING elemzői  inkább óvatosak a második negyedéves GDP-kilátásokat illetően, és mérsékelt negyedéves alapú zsugorodással számolnak. Mindez azonban továbbra is bőven 5 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést jelentene - tette hozzá Virovácz Péter.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének megítélése szerint a várakozásokat felülmúlva nőtt az ipari termelés májusban. A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban a beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása.  Egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai azonban már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására - jegyezte meg. Továbbra is élénkítheti viszont az ipart a nagyon magas rendelésállomány, valamint a készletek feltöltése, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítanak a bankholding elemzői. Idén a bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett 5-6 százalék körüli növekedésre számítanak, a tavalyi 9,6 százalék után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a rövidtávú kilátásokat továbbra is számos bizonytalanság tarkítja. Az orosz-ukrán háború kitörése miatt az év elején valamelyest enyhülő ellátási problémák, alkatrészhiányok ismét súlyosbodtak. Fontos kérdéssé vált a háború és megnövekedett inflációs adatok nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet az üzleti és a fogyasztói bizalom romlása révén a vásárlói oldal is gyengülni látszik - vetette fel. Az Erste szakértője pozitívumként hozta fel, hogy a globális növekedés motorja, Kína a legfrissebb mutatók szerint újra magára találhat az elkövetkezendő időszakban. A feldolgozóipar egésze szempontjából az elmúlt időszakban bejelentett jelentős kapacitásbővítések a jelek szerint ellensúlyozhatják a fennálló bizonytalanságokat - vélekedett Nagy János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm