35 °C Budapest
Teamwork with price chart analyzes business people on the table at the conference room.

Méginkább gyülekeznek a viharfelhők: továbbra is bajban a magyar ipar

MTI
2022. július 6. 18:01

Az ipari termelés májusi emelkedése meghaladta ugyan egyes elemzők várakozását, de nem elégséges ahhoz, hogy az ágazat pozitívan járuljon hozzá a GDP második negyedévi növekedéséhez; ahhoz még egy kedvező júniusi adatra is szükség lenne - figyelmeztetnek elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt első becslése szerint májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában megállapította, az előző két hónap visszaesése után úgy tűnik májusban valamelyest magára talált az ipar. Ahogyan azt előzetesen is várni lehetett, a vállalatok a háború kitörését követő első sokk után lassan megtalálták a kieső alkatrészek alternatív beszerzési útvonalit. Talán ennek is köszönhető, hogy olyan fontos alágak, mint a járműgyártás és az elektronikai ipar is emelni tudta a kibocsátását - vélekedett. 

A második negyedév eddig eltelt két hónapjában az ipar  zsugorodást mutatott az előző negyedévhez képest. Ahhoz, hogy az ipar ne lassítsa a gazdasági növekedést, mindenképpen szükség lenne egy jó júniusi adatra. Az ING elemzői  inkább óvatosak a második negyedéves GDP-kilátásokat illetően, és mérsékelt negyedéves alapú zsugorodással számolnak. Mindez azonban továbbra is bőven 5 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést jelentene - tette hozzá Virovácz Péter.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének megítélése szerint a várakozásokat felülmúlva nőtt az ipari termelés májusban. A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban a beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása.  Egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai azonban már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására - jegyezte meg. Továbbra is élénkítheti viszont az ipart a nagyon magas rendelésállomány, valamint a készletek feltöltése, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítanak a bankholding elemzői. Idén a bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett 5-6 százalék körüli növekedésre számítanak, a tavalyi 9,6 százalék után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a rövidtávú kilátásokat továbbra is számos bizonytalanság tarkítja. Az orosz-ukrán háború kitörése miatt az év elején valamelyest enyhülő ellátási problémák, alkatrészhiányok ismét súlyosbodtak. Fontos kérdéssé vált a háború és megnövekedett inflációs adatok nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet az üzleti és a fogyasztói bizalom romlása révén a vásárlói oldal is gyengülni látszik - vetette fel. Az Erste szakértője pozitívumként hozta fel, hogy a globális növekedés motorja, Kína a legfrissebb mutatók szerint újra magára találhat az elkövetkezendő időszakban. A feldolgozóipar egésze szempontjából az elmúlt időszakban bejelentett jelentős kapacitásbővítések a jelek szerint ellensúlyozhatják a fennálló bizonytalanságokat - vélekedett Nagy János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 12:19
Újabb újságíró lett gyilkosság áldozata Mexikóban, az egyik helyi hírportált üzemeltet Juan Arjón Ló...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?