2 °C Budapest
Budapest, 2022. január 10.Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Budapestre akkreditált nagyköveteknek adott újévi fogadáson a Müpában 2022. január 10-én.MTI/Bruzák Noémi

Orosz-ukrán háború: megszólalt Áder, ezt nem teszik zsebre az oroszok

2022. február 25. 17:17

Friss hírek az orosz-ukrán háborúról - percről percre követjük 2022. február 25-én este is az eseményeket! Korábbi hírfolyamunkat itt találod!

2022. február 25. 20:33

Hivatalos: itt az EU-s szankciók teljes listája, hatalmas pofont kapnak az oroszok

A Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott, és Magyarország ennek a részese volt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.
2022. február 25. 20:08

Erősödött a forint

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest, részben korrigálta a veszteséget, amelyet az orosz-ukrán konfliktus elmérgesedése miatt szenvedett el csütörtökön. Az euró 365,71 forintra gyengült 19 órára a reggel nyolckor jegyzett 366,44 forintról. Az euró jegyzése pénteken 364,79 forint és 369,60 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama a reggeli 354,28 forintról 350,73 forintra csökkent, a dolláré pedig 327,20 forintról 325,28 forintra süllyedt. Az euró jegyzése a reggeli 1,1205 dollárról 1,1243 dollárra erősödött 19 órakor. Előző nap nagyot gyengült a forint a főbb devizákkal szemben: 1,7 százalékkal az euróval, 2,3 százalékkal a dollárral és 1,6 százalékkal a svájci frank ellenében. A forint mindhárom devizával szemben veszteségbe csúszott az év elejéhez képest és történelmi mélypontot állított be a svájci frankkal szemben 360,61-es jegyzésen. A csütörtöki legmagasabb eurójegyzésén, ami 371,66 forint volt, a forint 0,5 százaléknyira közelítette meg a tavaly november 23-án 372,13-as jegyzésen beállított történelmi mélypontját.
2022. február 25. 20:05

Kaiser Ferenc: Ukrajna egyedül maradt

Ukrajna egyedül maradt; az egész világ a békés megoldásban érdekelt, így senki sem fog Ukrajna oldalán katonailag belépni az ukrán-orosz konfliktusba - vélekedett Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. Kaiser Ferenc rámutatott: Moszkva a világ egyik legerősebb hadseregével rendelkezik, és Szíriában le is tesztelték legkorszerűbb fegyvereiket. Mivel Ukrajna légvédelmének és harci repülőinek zöme régi, szovjet eredetű, a levegőben az oroszok fölényben vannak - mondta. Hozzátette, hogy ugyanakkor az ukránoknak sok földi fegyverük van, a városi harcokban tudnak nagy veszteséget okozni az oroszoknak. A szakértő szerint "egyértelmű agresszió" történt, és bár Moszkva gyors és egyértelmű katonai győzelemre számított, úgy tűnik, hogy elakadt a támadás. Kaiser Ferenc szerint a nyugati szankciók "fájni fognak", az orosz nép meg fogja érezni azokat, és gazdasági recessziót okoznak, azonban megjegyezte, hogy korábban a krími harcoknál sem lett érdemi következményük. (MTI)
2022. február 25. 20:00

OECD: nem tárgyalnak többet Oroszország tagságáról

Végleg befejeződtek a 2014 óta felfüggesztett tárgyalások Oroszország csatlakozásáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapjára pénteken felkerült közleményben. Az OECD a döntést "Oroszország Ukrajna elleni nagyszabású agressziójával" indokolta. Az OECD jelezte azt is, hogy további lépéseket tesz az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok felülvizsgálatára. Konkrétan a szervezet moszkvai irodáját bezárják, Oroszország nem kap többé meghívást az OECD miniszteri értekezleteire és leállítják az Oroszország önkéntes hozzájárulásaiból finanszírozott, még el nem indított projekteket.
2022. február 25. 19:59

Klicsko szerint súlyos a helyzet Kijevben

Kijev már a "védelem szakaszába lépett", lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost - jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az ukrán hadsereg folyamatosan semlegesíti az orosz szabotázscsoportokat. Sajnos ezeknek a szabotázscsoportoknak egy része már beszivárgott Kijevbe - panaszolta. "Az ellenség térdre akarja kényszeríteni a fővárost, el akar minket pusztítani" - emelte ki a polgármester. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán hadsereg tartja a védelmi állásait a főváros körül. "A helyzet súlyos, de hiszünk a fegyveres erőinkben, támogatjuk őket, és segítünk" - hangoztatta. Klicsko arra kérte a kijevieket, különösen a város északi részén lévő Obolony kerületben lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat vagy az óvóhelyeket. Azt tanácsolta minden fővárosinak, hogy készítsenek össze vizet, élelmet, meleg ruhát, takarót, tisztálkodási szereket ara az esetre, ha óvóhelyre kell vonulniuk. A polgármester tájékozatott még arról, hogy négyen sérültek meg egy lakóházban, amelyre rázuhantak az ukrán légvédelem által lelőtt rakéta darabjai. Egy idős férfi pedig, aki Obolony kerületében sérült meg reggel a városba behatolt orosz katonai járművek és az ukrán fegyveres erők összeütközése közben, súlyos állapotban az intenzív osztályon van. (MTI)
2022. február 25. 19:55

Ingyen telefonálhatnak Ukrajnába a DIGIMobil ügyfelei

A kialakult különleges jogrend miatt a DIGIMobil jóváírja előfizetői számára a Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra, mobilszámokra irányuló hívások, valamint sms-ek költségét - közölte a 4iG Nyrt. pénteken az MTI-vel. Hozzátették, hogy ezen szolgáltatások február 24-től visszamenőleg lesznek ingyenesek, és visszavonásig maradnak érvényben. A DIGIMobil kísérleti, nem teljeskörű szolgáltatási területe az általános szerződési feltételek alapján Magyarországra terjed ki, illetve a roaming funkciója az Európai Unión kívül csak néhány országban elérhető. Ukrajna nem tartozik a társaság roaming partnerei közé. A három nagy magyarországi mobilszolgáltató csütörtökön jelentette be, hogy díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában:

2022. február 25. 19:54

Elárulta a Mol, kell-e aggódni az olajszállítás miatt

Zavartalan az olajszállítás a Barátság vezetéken - közölte a Mol pénteken.
2022. február 25. 19:52

Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát a Tanács intézményeiben

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a Tanács alapokmányával összhangban úgy határozott, hogy az Ukrajna elleni hadművelete miatt azonnali hatállyal felfüggeszti Oroszország képviseleti jogát a Miniszteri Bizottságban és a Tanács Parlamenti Közgyűlésében - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken. A 47 tagot számláló szervezet közleménye kiemelte: a felfüggesztés nem végleges, hanem ideiglenes intézkedés, nyitva hagyva a kommunikációs csatornákat. Közölték: az elfogadott határozat azt jelenti, hogy Oroszország továbbra is tagja marad az Európa Tanácsnak, és részes fele marad az Európa Tanács vonatkozó egyezményeinek, köztük az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Az Emberi Jogok Európai Bíróságába Oroszország részéről delegált bíró is a bíróság tagja marad, és az Oroszországgal szemben benyújtott kérelmeket továbbra is az emberi jogi bíróság vizsgálja és hoz döntést az ügyekben - tették hozzá. Emlékeztettek: az Európa Tanács 47 tagállamának képviselőit tömörítő Miniszteri Bizottság csütörtökön tartott rendkívüli ülésén a leghatározottabban elítélte Oroszország Ukrajna elleni, nemzetközi jogot sértő fegyveres támadását, és azt, hogy függetlenként ismerte el Donyeck és Luhanszk ukrán megyéket. Továbbá felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül hagyjon fel katonai műveleteivel Ukrajnában.
2022. február 25. 19:51

NATO-tagállamok vezetői: a világ Oroszországot és Fehéroroszországot is felelősségre fogja vonni tetteikért

A világ Oroszországot és Fehéroroszországot is felelősségre fogja vonni tetteikért. Felszólítjuk az összes államot, hogy fenntartás nélkül ítéljék el az Ukrajna elleni lelkiismeretlen támadást. Senkit sem szabad becsapni az orosz kormány hazugságáradatával - hívták fel a figyelmet közös nyilatkozatukban a NATO-tagállamok vezetői pénteken. A brüsszeli székhelyű szervezet tagországainak vezetői pénteken rendkívüli tanácskozást tartottak Moszkva Ukrajna elleni hadműveletével kapcsolatban, és közösen aláírt nyilatkozatukban hangsúlyozták szolidaritásukat Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökével, parlamentjével és kormányával, valamint "a bátor ukrán néppel, amely most hazáját védi". "Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen szörnyű stratégiai hiba, amelyért Oroszország súlyos árat fog fizetni éveken keresztül, mind gazdasági, mind politikai értelemben" - emelték ki. A tagállami vezetők abban is megállapodtak, hogy további jelentős védelmi erőt telepítenek a szövetség keleti régióiba, hogy "erős és hiteles védelmet biztosítsunk a szövetség egész területén, most és a jövőben is". A szövetség intézkedései, mint hangsúlyozták, "megelőző jellegűek, arányosak, és azok is maradnak".
2022. február 25. 19:50

Bakondi: a honvédség is segíti a rendőrség munkáját az ukrán határon

A Magyar Honvédség alakulatai is segítik a rendőrség munkáját az ukrán határon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek este. Bakondi György kifejtette: a rendőrség folyamatos határellenőrzési, határbiztosítási tevékenységet végez, kapcsolatban van az ukrán határőrséggel, és ellátja az intenzív beléptetéssel, menekültügyi eljárással kapcsolatos feladatokat, továbbá gondoskodik a rászorulókról; segíti ebben a Magyar Honvédség, amely egyúttal a szomszédos országban zajló intenzív háborús tevékenységet is figyeli. A honvédség emellett gondoskodik Magyarország polgárainak biztonságáról. A határon esetlegesen átsodródott fegyvereseket lefegyverzi vagy kiszorítja az ország területéről. A délszláv háború idején már látott el ilyen feladatokat a magyar hadsereg - tette hozzá. Mindeközben a déli határokon folyamatos a nyomás. Idén eddig 22 ezer 600 illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar hatóságok a szerb, horvát, román államhatáron, továbbá 186 embercsempész ellen indult eljárás - ismertette a számokat Bakondi György.
2022. február 25. 18:44

Erősödéssel zárták a pénteki kereskedési napot a moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói

A moszkvai indexek egész nap a nyitószint fölött mozogtak. Napközben veszítettek a lendületből, de zárásra ismét erősíteni tudtak azokra a reményekre, hogy hivatalos egyeztetés kezdődik Oroszország és Ukrajna között. Pénteken a rubel elszámolású MOEX index 21,20 százalék emelkedéssel, 16 060,83 pontonton zárt, múlt péntek óta 30,66 százalékkal gyengült. A dollárban számított RTS index pénteken 26,12 százalékkal, 936,94 pontra erősödött, az elmúlt egy hétben 35,99 százalékkal süllyedt. További részvényárfolyamok ITT!
2022. február 25. 18:42

Mol: zavartalan az olajszállítás a Barátság vezetéken

Zavartalan az olajszállítás a Barátság vezetéken - közölte a Mol. Hangsúlyozták: a Mol figyelemmel kíséri az eseményeket, és felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását. A Mol-csoportnak elegendő csővezetéki kapacitása van ahhoz, hogy szárazföldi finomítóit (a százhalombattai és a pozsonyi finomítókat) az Adria vezetéken keresztül is ellássa kőolajjal - írták. A Mol orosz termelőktől és kereskedelmi partnerektől hosszútávú szerződések alapján vásárolja az olajat, ezek a szállítások érkeznek Oroszországból Ukrajnán át a Barátság vezetéken. Mint arról a hírfolyamban korábban beszámoltunk, a Mol részvény 120 forinttal, 5,13 százalékkal 2460 forintra erősödött pénteken, 2,6 milliárd forintos forgalomban.
2022. február 25. 18:37

BÉT: a jövő héten hasonlóan hektikus árfolyammozgások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2666,82 pontos, 6,19 százalékos emelkedéssel, 45 769,16 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 41,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar piacon a kereskedés a csütörtökön elszenvedett nagy zuhanás korrekciójaként indult, később az orosz-ukrán háborúról érkező, jónak mondható hírek segítették további emelkedéshez az árfolyamokat. A magyar mellett a nemzetközi piacokra is jellemző volt a felpattanás. Az elemző szerint a befektetők pozitívumként értékelték, hogy Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kész tárgyalni országa semleges státuszáról, valamint, hogy erre válaszul a Kreml szóvivője bejelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök kész egy orosz delegációt küldeni a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén az ukrán delegációval való tárgyalásra. Varga Zoltán szerint bár hosszú folyamat lesz a katonai konfliktus lezárása, ez talán már egy lépésnek tekinthető ebbe az irányba. Ugyanakkor jelezte, a jövő héten hasonlóan hektikus árfolyammozgások várhatóak az érkező hírek függvényében. Az elemző a BÉT vezető részvényeiről megjegyezte, az OTP árfolyama a csütörtöki 15,4 százalékos esés után pénteken 13,37 százalékkal erősödött, ami részben annak köszönhető, hogy Oroszországot nem zárták ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. A bankpapírhoz hasonlóan a Mol is emelkedni tudott, a Magyar Telekom jegyzése nem változott, mivel itt csütörtökön sem volt nagy az esés. Az elemző úgy vélte a Richter a "kakukktojás", amelynek az árfolyama annak ellenére esett, hogy a céggel összefüggésben nem érkeztek negatív hírek.

  • A Mol 120 forinttal, 5,13 százalékkal 2460 forintra erősödött, 2,6 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 1740 forinttal, 13,37 százalékkal 14 750 forintra nőtt, forgalmuk 32,7 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom változatlan árfolyamon, 425 forinton zárt, forgalma 273,7 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 170 forinttal, 2,34 százalékkal 7080 forintra csökkent, a részvények forgalma 5,1 milliárd forintot ért el.
  • A BUMIX 3912,97 ponton zárt pénteken, ez 228,88 pontos, 6,21 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
2022. február 25. 18:35

Több mint három százalékkal erősödtek a főbb nyugat-európai piacok

Három százalékot meghaladó pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni tőzsde FTSE100 indexe 3,90 százalékkal, a frankfurti DAX-30 indexe 3,67 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutatója pedig 3,55 százalékkal erősödött csütörtöki záróértékéhez képest. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 3,69 százalékos pluszban fejezte be a napot. Az európai tőzsdezáráskor, 17.30-kor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,81 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,64 százalékos, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,04 százalékos erősödést jelzett. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,61 dollár (1,69 százalék) csökkenéssel, 93,81 dolláron állt. Az arany ára unciánként 2 százalékkal (38,50 dollárral) 1887,70 dollárra esett.

2022. február 25. 17:43

Két nap alatt 1600 menekülő érkezett Záhonyba

Az elmúlt két napban mintegy 1600 menekülő érkezett Záhonyba Ukrajnából - tájékoztatta a település polgármestere pénteken az MTI-t. Helmeczi László (független) hangsúlyozta, hogy az érkező emberek döntő többségét rögtön elvitték az ország más térségeibe rokonok, ismerősök, ezért az önkormányzatnak csupán nyolcvan ember, többségében nő és gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodnia. Közülük harmincan maradtak tartósan. Közlése szerint a menekülőket a művelődési házban szállásolták el. A matracokat, fekvőhelyeket a lakosság adta össze, illetve pénteken takarókat kaptak a Magyar Vöröskereszttől. A menekülők egyike, egy Tiszaásványról érkezett nő, aki gyermekeivel szintén a záhonyi művelődési házban kapott elhelyezést, arról számolt be, hogy az emberek nagyon félnek Ungváron és környékén. Ugyanis elterjedt az az információ, hogy az orosz erők az ungvári repülőtér bombázására készülnek - tette hozzá. Erre a hírre reagálva döntött úgy a család, hogy a férje otthon marad, ám ő a gyerekekkel átjön Magyarországra és kaposvári rokonoktól kér segítséget. Ezzel kapcsolatban Helmeczi László felhívta a figyelmet: sok magánszemély felajánlotta, hogy saját autójával Budapestre viszi a menekülőket, sőt van olyan, aki egészen Kaposvárig hajlandó elszállítani a családokat. Szendrei Miklós, a Magyar Református Szeretetszolgálat közösségi koordinátora, aki a záhonyi vasútállomáson fogadja a menekülőket, szintén azt közölte, hogy sok felajánlás érkezik magánszemélyektől. Van, aki a hatszobás nyíregyházi lakását ajánlotta fel az Ukrajnából érkezők elhelyezésére. Közlése szerint a szeretetszolgálat étellel és itallal látja el az Ukrajnából érkezőket. Ő azt tapasztalja, hogy míg csütörtökön szinte kizárólag Kárpátaljáról érkeztek menekülők Záhonyba, már egyre többen jönnek Ukrajna távolabbi vidékeiről. A záhonyi művelődési ház egyébként tipikus menekültszállás képét nyújtotta péntek délután. A kisebb termekben pihentek az Ukrajnából érkezettek, a mindenhol felhalmozott matracokon. A nagyteremben gyerekek fociztak, az asztalokra pedig ki voltak rakva az adományként érkezett ételek és italok. A többi között egy nagy kosár fánk is, a helyiek felajánlásának köszönhetően. Egy fiatal pár is felbukkant a kultúrházban, ők elmondták, hogy most jöttek haza Németországból és élelmiszerrel szeretnék segíteni az emberek ellátását. Láthatóan és hallhatóan sokan izgatottan telefonáltak, kíváncsian az otthoni hírekre, illetve megnyugtatták a hozzátartozóikat, hogy biztonságban vannak, sokan pedig szervezték a továbbutazást. A városban érezhető a hatósági jelenlét, a rendőrök mellett a katasztrófavédelem munkatársai is ügyelnek a biztonságra. Az MTI úgy értesült, hogy a kiskorúakat akkor is beengedik az országba a magyar hatóságok, ha nem rendelkeznek útlevéllel, illetve sokuknak még születési bizonyítványuk sincs.
2022. február 25. 17:41

A kínai jüan alapú alternatív SWIFT-rendszer könnyen alááshatja az amerikai szankciókat

A kínai jüan alapú alternatív nemzetközi fizetési rendszer, a CIPS, könnyen alááshatja az Egyesült Államok elnöke által a héten bejelentett súlyos gazdasági szankciók hatékonyságát, és gyengítheti az amerikai dollár nemzetközi fizetőeszközként játszott szerepét - jelentette az az Asia Times című, hongkongi hírportál pénteken. Az 1999-ben alapított, angol és kínai nyelvű, politikai-gazdasági online lap tudósítása szerint a világ legtöbb bankja lényegében minden kemény valutás nemzetközi tranzakciót a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) fizetési rendszeren keresztül bonyolít. De egy újfajta kínai alternatív nemzetközi fizetési rendszer lehetővé teszi, hogy Oroszország a nemzetközi kereskedelmét ne dollárban, hanem kínai jüanban folytassa. A kínai Cross-Border International Payments System (határokon átívelő nemzetközi fizetési rendszer), avagy CIPS rendszert 2015-ben alapították, jelenleg még fejlesztés alatt áll, és egyelőre csak 80 külföldi pénzintézet a tagja, de elvileg semmi akadálya nincs, hogy a CIPS a SWIFT rendszert helyettesítse. Ha Oroszország sikeresen áttérne a dollár elszámolású nemzetközi kereskedelemről a CIPS-re, az jókora pofont jelentene az amerikai nagyhatalmi presztízsnek - vélekedik az Asia Times. A lap szerint a nemzetközi kereskedelem "dollártalanítása" jelenleg is komoly vita tárgya Nyugat-Európában. A németországi Manager Magazine február 14-i száma szerint "a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből történő kizárást tartják a Nyugat legerősebb fegyverének, amelyet az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések között felhasználhat. Ez azonban kétélű fegyver: alkalmazásának gazdasági következményei nemcsak Moszkvát érintenék súlyosan, hanem Nyugat-Európát is. Ráadásul felgyorsulna Oroszország és Kína leválása az amerikai dollárról"- írta a német lap. Hangsúlyozta azt is, hogy "mindkét ország megkezdte a többiekkel is versengő, alternatív nemzetközi fizetési rendszer létrehozását". Oroszország ezenkívül bankközi üzenetküldő rendszert is kifejlesztett, amely a belföldi pénzügyi fizetések jelenleg mintegy 20 százalékát fedi le.
2022. február 25. 17:37

Benkő Tibor: a keleti országrészbe átcsoportosított katonák kettős feladatot látnak el

A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el - jelentette ki a honvédelmi miniszer pénteken Szentesen. Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást. A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek - közölte a miniszer. Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország a NATO tagjaként önerőből, nemzeti szinten oldja meg azt a feladatot, melyet más országok nemzetközi szinten próbálnak ellátni. Leszögezte, a NATO nagyra értékeli, hogy a magyar katonák képesek az országbiztosítási feladatot önállóan ellátni. Mint mondta, csütörtökön a NATO védelmi minisztereinek megbeszélésén elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről. A miniszter úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy az orosz agresszió mekkora területet érint, de minden eshetőségre készen kell állni. Nem kell megijedni, pánikba esni az ország keleti felében sem. Arra az esetre, ha a háborús helyzet még inkább nyugatra tolódva közelebb kerül Magyarország határaihoz, a NATO-val egyeztetve elkészültek a tervek. A szükséges katonai képességeket Magyarország tovább tudja erősíteni önállóan vagy nemzetközi együttműködéssel - mondta Benkő Tibor. A honvédelmi tárca vezetője kifejtette, a szárazföldi és légi felderítők már megkezdték munkájukat, az előkészítő erők megérkeztek a keleti országrészbe, a harcoló és a kiszolgáló, támogató erők átcsoportosítása jelenleg is zajlik. A kötelékek zöme vasárnapig megérkezik célállomására. Amennyiben a helyzet rosszabbra fordul, újabb erőket csoportosíthatnak át. A miniszter kitért arra: fel kell készülni, hogy az ukrajnai mozgósítás miatt egyesek a zöldhatáron keresztül kívánnak magyar területre lépni. A katonák feladata a rendőri munka segítése. Előfordulhat olyan eset is, hogy menekülő katonák technikával vagy saját fegyverükkel érkeznek Magyarországra - mondta.
2022. február 25. 17:31

Rengeteg magyar retteg most az ukrán háború miatt: így előzhető meg a totális lelki összeomlás

Éppen csak hogy elkezdtünk kiheverni az elmúlt évek történéseit és kezdtük el úgy éreznik, hogy végre minden visszatérhet a normális kerékvágásba. Erre Oroszország lerohanta Ukrajnát. Világszerte milliók szoronganak most, hogy vajon mi fog történni, de vajon mi az, ami segít, hogy ne uralkodjon el rajtunk a szorongás és a depresszió?
2022. február 25. 17:27

Áder

Magyarország határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a bukaresti kilencek államfői megbeszélésén pénteken Varsóban. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Áder János azt mondta: az Ukrajna elleni orosz támadás egyike a második világháború óta Európában látott legnagyobb katonai fellépéseknek, de 1956-ban Magyarország is kénytelen volt hasonlót elszenvedni. "Egy különleges napon beszélünk, a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapján, amely felidézi bennünk az akkori érzéseket és emlékeket. Ebben a kontextusban is átéljük mindazt, ami most Ukrajnát érte" - emelte ki. "Magyar részről - hagyományos kapcsolataink révén - minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy józanságra és önmérsékletre sarkalljuk a moszkvai vezetést. Sajnos, nem járhattunk sikerrel, hiszen, mint az mostanra világossá vált, orosz részről egy előre eltervezett program végrehajtása zajlott, melyet a nemzetközi partnerek tudatos félrevezetése kísért" - jelentette ki a köztársasági elnök. "Ami pozíciónkat illeti, megerősítem, hogy Magyarország részese az EU és a NATO közös álláspontjának, és a maga számára a továbbiakban is ahhoz tartja magát. Határozottan elítéljük az orosz támadást, mely (...) több mint rossz: tragikus" - fogalmazott. Áder János közölte, egyetértenek azzal, hogy közösen egyértelmű jelzést kell küldeniük: elítélik a putyini rendszer által eldöntött, majd végrehajtott, tehát nem a kijevi kormány által kiprovokált agressziót, és a vérontásért az Oroszországi Föderáció irányítóit tartják felelőseknek. "Az orosz támadást mi is a nemzetközi jog súlyos megsértésének és a Moszkva által eddig vállalt nemzetközi kötelezettségek megcsúfolásának tekintjük" - mondta. Hozzátette, abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják azt a moszkvai érvelést, amely nem csupán Ukrajna határait, hanem annak állami létjogosultságát is megkérdőjelezi. Egy olyan országét, amely az ENSZ alapító tagja, s amellyel az orosz fél maga is egész sor kétoldalú szerződést kötött. "Amint azt eddig is tettük, csatlakozunk az EU-ban és a NATO-ban kialakuló konszenzushoz. Ez alkalommal is hozzájárulunk az Oroszország elleni szankciók meghozatalához, és azokat szigorúan érvényesíteni fogjuk" - szögezte le a köztársasági elnök. Ukrajna most azonnali és komoly politikai és humanitárius támogatásra szorul, és - mint ahogy eddig - ebből Magyarország is kiveszi majd a részét - mondta. Áder János kiemelte, hogy mélyen együttéreznek Ukrajna polgári lakosságával, amelynek most a háborúval járó összes szenvedést el kell viselnie. "Határainkat megnyitottuk az Ukrajnából távozni kényszerült békés polgárok előtt, őket könnyített és gyors eljárással befogadjuk, és igyekezünk gondoskodni róluk" - közölte az államfő. "Arra szólítjuk fel Oroszországot, hogy haladéktalanul vessen véget az Ukrajna ellen indított agressziónak" - mondta a köztársasági elnök. Közölte: fontosnak tartják, hogy a NATO megtegye mindazokat az intézkedéseket, amelyek a szövetség valamennyi tagjának szavatolják a békét, a biztonságot és a katonai védelmet. "Szükségesnek látjuk, hogy az Atlanti Szövetség tagállamai ez alkalommal is megerősítsék elkötelezettségüket a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében foglaltak iránt" - hangsúlyozta Áder János.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm