Kremlin and old city center with all typical Russian style towers, seen from north during light sunset.

Hivatalos: itt az EU-s szankciók teljes listája, hatalmas pofont kapnak az oroszok

MTI
2022. február 25. 20:20

A Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott, és Magyarország ennek a részese volt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A tárcavezető a külügyminiszteri tanácsülés után nyilatkozva kifejtette: a szankciós csomag öt fő pontból áll, tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal és elsősorban bankokkal szemben. Ezen vállalatoknak és bankoknak az Európai Unióból történő forrásbiztosítás nem lehetséges.

Másodikként az energiaszektort érintő korlátozások szerepelnek benne, harmadikként pedig a légiközlekedési ágazatot érintőek, alapvetően a légiközlekedési ipart érintő szigorítások. Negyedikként tilos a kettős felhasználású termékek és technológiák exportja, ötödikként pedig személyek listázására került sor. Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében. Szijjártó Péter hangsúlyozta:

magyar szempontból fontos volt, hogy a szankciós csomag ne veszélyeztesse az ország energiaellátását.

Jó hír, hogy ez a csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát, hiszen nem tartalmaz korlátozó intézkedést földgázbeszerzés vonatkozásában és a nukleáris energia békés célú felhasználására vonatkozólag sem.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nap folyamán megjelent, hogy "ha minden igaz, akkor talán az Európai Néppárt elnökétől", aki azt állította, hogy néhány uniós ország - köztük Magyarország - akadályozta meg azt, hogy Oroszország kitiltása a SWIFT-rendszerből, a banki átutalások rendszeréből a szankciók része legyen. Ilyen nem történt, Magyarország nem szólalt fel ebben a kérdésben - mondta.

KATT! Mi az a SWIFT rendszer? - minden tudnivaló egy helyen!

A magyar külügyminiszter közölte: a kijevi magyar nagykövetség munkatársai elmondták, hogy hallható volt a nap folyamán fegyverropogás és lőpor szagát érezték nem túl messze a nagykövetségtől. De úgy döntöttek, hogy a nagykövetség munkatársainak egy részét családtagokkal, valamint az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodáinak munkatársait egy közös evakuációs akció keretében kihozzák Kijevből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt is közölte, hogy humanitárius folyosót nyitottak harmadik országok állampolgárainak, akiket vízum nélkül engednek be. Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokról van szó. Tájékoztatása szerint vannak országok, amelyek charterjáratokat küldenek az Ukrajnából Magyarországra érkező állampolgáraikért és vannak, akik menetrend szerinti járattal repülnek haza. Döntöttek arról is, hogy az Ukrajnába irányuló humanitárius szállítmányokat gyorsított módon, akadálymentesen engedik át. Folyamatos a kapcsolat a kárpátaljai kormányzóval, aki megfogalmazott néhány segítségkérést, most ezeknek a teljesíthetőségét vizsgálják.

A határátkelőhelyek tekintetében magyar oldalon továbbra is teljes kapacitással dolgozik a rendőrség, a beengedés felgyorsítása érdekében nem rajtunk múlik a beengedés sebessége, hanem azon, hogy az ukrán fél milyen sebességgel engedi át a Magyarországra utazni szándékozókat.

Kitért arra: az Ukrajnában és Fehéroroszországban fuvart teljesítő magyar kamionosokat folyamatosan segítik, a kamionosokra külön figyelnek, "nehogy valahol ott ragadjanak". A WizzAirnek négy repülőgépe maradt Ukrajnában, a gépek még ott vannak, mivel teljes repülési tilalom van, ugyanakkor a lvivi személyzet átkelésében segítettek, ők ukrán állampolgárok és már Magyarországon vannak.

 A tárcavezető arról is beszámolt, hogy folyamatosan segítik a harmadik országok állampolgárait Ukrajna elhagyásában, Magyarországra érkezésében, legutóbb 25, ukrajnai külképviseleten dolgozó cseh diplomatának és családtagjaiknak segítettek. Folyamatban van 950 indiai állampolgár átléptetése Magyarországra, értük India gépet küld, ők alapvetően diákok, az Ungvári Egyetemen tanulnak. Segítenek továbbá izraelieknek, kaptak segítségkérést jordánoktól, irániaktól és hamarosan megkezdődik 15 Maldív-szigeteki diák beléptetése Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06