Kremlin and old city center with all typical Russian style towers, seen from north during light sunset.

Hivatalos: itt az EU-s szankciók teljes listája, hatalmas pofont kapnak az oroszok

MTI
2022. február 25. 20:20

A Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott, és Magyarország ennek a részese volt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A tárcavezető a külügyminiszteri tanácsülés után nyilatkozva kifejtette: a szankciós csomag öt fő pontból áll, tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal és elsősorban bankokkal szemben. Ezen vállalatoknak és bankoknak az Európai Unióból történő forrásbiztosítás nem lehetséges.

Másodikként az energiaszektort érintő korlátozások szerepelnek benne, harmadikként pedig a légiközlekedési ágazatot érintőek, alapvetően a légiközlekedési ipart érintő szigorítások. Negyedikként tilos a kettős felhasználású termékek és technológiák exportja, ötödikként pedig személyek listázására került sor. Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében. Szijjártó Péter hangsúlyozta:

magyar szempontból fontos volt, hogy a szankciós csomag ne veszélyeztesse az ország energiaellátását.

Jó hír, hogy ez a csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát, hiszen nem tartalmaz korlátozó intézkedést földgázbeszerzés vonatkozásában és a nukleáris energia békés célú felhasználására vonatkozólag sem.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nap folyamán megjelent, hogy "ha minden igaz, akkor talán az Európai Néppárt elnökétől", aki azt állította, hogy néhány uniós ország - köztük Magyarország - akadályozta meg azt, hogy Oroszország kitiltása a SWIFT-rendszerből, a banki átutalások rendszeréből a szankciók része legyen. Ilyen nem történt, Magyarország nem szólalt fel ebben a kérdésben - mondta.

KATT! Mi az a SWIFT rendszer? - minden tudnivaló egy helyen!

A magyar külügyminiszter közölte: a kijevi magyar nagykövetség munkatársai elmondták, hogy hallható volt a nap folyamán fegyverropogás és lőpor szagát érezték nem túl messze a nagykövetségtől. De úgy döntöttek, hogy a nagykövetség munkatársainak egy részét családtagokkal, valamint az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodáinak munkatársait egy közös evakuációs akció keretében kihozzák Kijevből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt is közölte, hogy humanitárius folyosót nyitottak harmadik országok állampolgárainak, akiket vízum nélkül engednek be. Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokról van szó. Tájékoztatása szerint vannak országok, amelyek charterjáratokat küldenek az Ukrajnából Magyarországra érkező állampolgáraikért és vannak, akik menetrend szerinti járattal repülnek haza. Döntöttek arról is, hogy az Ukrajnába irányuló humanitárius szállítmányokat gyorsított módon, akadálymentesen engedik át. Folyamatos a kapcsolat a kárpátaljai kormányzóval, aki megfogalmazott néhány segítségkérést, most ezeknek a teljesíthetőségét vizsgálják.

A határátkelőhelyek tekintetében magyar oldalon továbbra is teljes kapacitással dolgozik a rendőrség, a beengedés felgyorsítása érdekében nem rajtunk múlik a beengedés sebessége, hanem azon, hogy az ukrán fél milyen sebességgel engedi át a Magyarországra utazni szándékozókat.

Kitért arra: az Ukrajnában és Fehéroroszországban fuvart teljesítő magyar kamionosokat folyamatosan segítik, a kamionosokra külön figyelnek, "nehogy valahol ott ragadjanak". A WizzAirnek négy repülőgépe maradt Ukrajnában, a gépek még ott vannak, mivel teljes repülési tilalom van, ugyanakkor a lvivi személyzet átkelésében segítettek, ők ukrán állampolgárok és már Magyarországon vannak.

 A tárcavezető arról is beszámolt, hogy folyamatosan segítik a harmadik országok állampolgárait Ukrajna elhagyásában, Magyarországra érkezésében, legutóbb 25, ukrajnai külképviseleten dolgozó cseh diplomatának és családtagjaiknak segítettek. Folyamatban van 950 indiai állampolgár átléptetése Magyarországra, értük India gépet küld, ők alapvetően diákok, az Ungvári Egyetemen tanulnak. Segítenek továbbá izraelieknek, kaptak segítségkérést jordánoktól, irániaktól és hamarosan megkezdődik 15 Maldív-szigeteki diák beléptetése Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm